הזנה מבקבוק

Baby Formulas

מבוא

בחירת תרכובת מזון תינוקות

תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל, פורמולות), הן אבקות שרובן מורכבות מחלב פרה מעובד שעבר תהליך קיפוי (skimming, תהליך להסרת השומן מעל החלב) על מנת שיתעכל ביתר קלות על ידי תינוקות.
שמנים צמחיים, ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן מוספים לחלב המעובד על מנת לוודא שתכולתו עונה על הצרכים התזונתיים של התינוק.
בידקו את פירוט הרכיבים על גבי האריזה כדי לוודא בדיוק מה מכילה תרכובת המזון בה בחרתם.

 

קיים מגוון רחב של תרכובות מזון לתינוקות בשוק וכולן משווקות תחת אישור משרד הבריאות. הבחירה היא אישית שלכם.
בעבר היה מקובל להתחיל להזין את התינוק בתרכובת מזון מסוימת ולדבוק בה בלבד אולם טרם הוכח כי מעבר בין מוצרים שונים בעייתי עבור התינוק (פרט להעדפות של טעם).

בקבוקים ופטמות

כדאי להצטייד בשש מערכות של בקבוק עם פטמה תואמת כדי שבכל עת יהיו בהישג יד לפחות שני בקבוקים נקיים ומחוטאים עבור תינוקכם.

 

קנו פטמות חדשות. אין זה רצוי להשתמש בפטמות ישנות שתינוק אחר מצץ בעבר.
את הבקבוק יש לבדוק באופן שוטף כדי לוודא שאינו שרוט, סדוק או נוזל. לא רצוי להשתמש בבקבוקים שרוטים מאחר שרכיבי פלסטיק עלולים לעבור אל מזון התינוק בעקבות מגע עם מים חמים.

 

קיים מגוון אדיר של בקבוקים ופטמות ולעתים יש צורך לנסות מספר סוגים לפני שמגיעים אל הבקבוק המועדף על תינוקכם.

מים המשמשים להכנת תמ"ל

לפי המלצות משרד הבריאות הישראלי יש להשתמש במי ברז קרים או במים מבוקבקים (שנרכשו בבתי עסק למכירת מזון בעלי רשיון עסק) או במים ממתקנים בעלי תו תקן ישראלי המתוחזקים על פי הוראות היצרן.
חובה להרתיח את כל סוגי המים במשך שתי דקות רצופות במיכל מכוסה.
יש לכסות את המיכל המשמש להרתחה ולקרר את המים עד לטמפרטורת החדר.
אין למזוג מים רותחים ישירות לבקבוק להכנת המזון, שכן מים רותחים עלולים להגביר את זליגת החומר מדופן הבקבוק.

עיקור (סטריליזציה)

יש לעקר את כל הציוד שנדרש לצורך הזנת תינוקות רכים.
עיקור הציוד, הקפדה על נטילת ידיים ושמירה על אזור הכנת המזון נקי יסייעו לכם למנוע הדבקה של תינוקכם במחלות מעיים ושלשול.

 

הוראות העיקור שלהלן תקפות בין אם תינוקכם ניזון מחלב אם שאוב או מתרכובת מזון תינוקות:

  1.  שיטפו היטב את הבקבוק והפטמה במי סבון חמים. היעזרו במברשת בעלת ידית ארוכה כדי להגיע לתחתית הבקבוק. בסיום כל ארוחה שטפו שיירי מזון מהבקבוק.
  2.  לאחר שסיבנתם היטב את הבקבוקים והפטמות שטפו את הסבון במים נקיים.
  3.  עקרו את הבקבוקים והפטמות.

קיימות מספר דרכים לעקר את הבקבוקים, הפטמות והמוצצים.
אמצעים שכיחים כוללים "סטריליזטור" ("מעקר") למיקרוגל או סיר עיקור חשמלי. בהתאם לדרך בה בחרתם בררו את הוראות ההפעלה ובצעו את העיקור בהתאם.
הרעיון בבסיס רוב המכשירים דומה: הרתחה של מים לצורך השמדת החיידקים.

 

באופן הפשוט ביותר ניתן להכניס את הציוד לסיר עם מים ולהרתיח על הכיריים.
העדיפו להשתמש במים מסוננים כדי למנוע הצטברות אבנית על דופן הבקבוקים.

 

לאחר שיתקררו תלו את הבקבוקים הפוכים לייבוש על מתקן ייבוש מתאים.

הזנת התינוק מחוץ לבית

הצורה הבטוחה ביותר להיערך להזנת תינוקכם מחוץ לבית היא באמצעות מחלק מנות שמכיל עד שלוש מנות של תרכובת המזון לתינוק.
את המים הרתוחים ניתן למלא בבקבוק ההזנה ולשמור בתרמוס מיוחד שמתאים לבקבוקי תינוקות. בצורה זו תוכלו לשמור את המים בטמפרטורה הרצויה עבור תינוקכם.

כיצד להאכיל מבקבוק

הכנת המזון

    •  לפני תחילת הכנת המזון בבקבוק נקו היטב את משטח העבודה. רחצו היטב את ידיכם במים ובסבון.
    •  הקפידו להשתמש בבקבוקים ופטמות שעוקרו.
    •  הניחו את הבקבוק על משטח העבודה. הקפידו לשמור את הפטמה בתוך פקק הבקבוק על מנת לצמצם ככל שניתן מגע בין הפטמה לבין משטח העבודה.
    •  הכינו בקבוק טרי בכל ארוחה. אם תינוקכם אינו מסיים את כל הבקבוק בפעם אחת הקפידו להכניס את הבקבוק למקרר. ככלל, אין לשמור שיירי מזון בבקבוק בין הארוחות על מנת למנוע שגשוג של חיידקים בחלב.
    •  במידה שאתם מכינים את המזון עם מים רותחים הקפידו למלא את הקומקום במים טריים בכל פעם. אין להרתיח שוב ושוב את אותם מים בקומקום. אם אתם מכינים את המזון בטמפרטורת החדר הקפידו להרתיח מים ולאפשר להם להתקרר במיכל עם מכסה מתאים (צנצנת או כוס גדולה).
    •  בהתאם לכמות אותה מכינים מזגו תחילה את נפח המים הנדרש לבקבוק ורק אחר כך הוסיפו את אבקת המזון למים. הקפידו להכין את המזון בהתאם להוראות היצרן על גבי האריזה כדי לוודא יחס נכון בין המים לאבקה.
    •  לאחר הוספת כמות האבקה הנדרשת למים הבריגו את פטמת הבקבוק, כשהיא מכוסה בפקק. נערו היטב את הבקבוק עד להמסה מלאה של אבקת המזון במים.
    •  הקפידו לבדוק את טמפרטורת החלב לפני שאתם מגישים את הבקבוק לתינוקכם. במידה שיש צורך לקרר בקבוק חם מדי כסו את הפטמה בפקק והחזיקו את הבקבוק תחת מים זורמים למשך מספר דקות. בדקו את חום החלב על ידי טפטוף מספר טיפות מהמזון על גב ידיכם או על החלק הפנימי של פרק כף היד. אין להגיש לתינוק מזון חם למגע אלא פושר בלבד, כדי למנוע כוויה בחלל הפה.
    •  אין לחמם מזון תינוקות במיקרוגל מאחר שהמזון עלול להמשיך להתחמם גם לאחר סיום הפעולה בעוד שהבקבוק יוותר קר למגע. במקרים רבים חימום במיקרוגל עלול לגרום לכוויה בחלל פיו של התינוק.

האכלת התינוק

    •  הכינו את המזון מראש לפני תחילת האכלה. בחרו תנוחה שנוחה עבורכם ועבור תינוקכם. לעתים תינוקות רכים נרדמים ומתעוררים לסירוגין תוך כדי השתייה מהבקבוק. התייחסו לזמן הארוחה כאל זמן מצוין להתוודע ולהיקשר לתינוקכם.
    •  תוך כדי האכלה ודאו שהפטמה מלאה בחלב על מנת למנוע מצב בו תינוקכם שואב אוויר. אם הפטמה הופכת שטוחה תוך כדי האכלה משכו בעדינות את קצה פיו של תינוקכם כדי לשחרר את הוואקום שנוצר על ידי פעולת המציצה והבליעה. אם הפטמה נסתמת, למשל על ידי שאריות אבקה שלא התמוססו, החליפו אותה בפטמה סטרילית אחרת.
    •  בסיום הארוחה, הרימו את התינוק כדי לשחרר אוויר ("גרעפס"). זרקו שיירי חלב שנותרו בבקבוק במשך למעלה משעה.
    •  תינוקות שונים אוכלים כמויות שונות של מזון, בתדירויות שונות. היו קשובים לתינוקכם. האכילו אותו כשהוא רעב. השתדלו שלא לתזמן את ארוחותיו לפי שעות אלא לפי צרכיו של התינוק ובשום מקרה אל תכריחו אותו לסיים את כל החלב בבקבוק אם אינו רעב.
    •  אין להשאיר תינוק קטן לבדו כשהוא שותה מהבקבוק מאחר שהוא עלול להיחנק.

בעיות שכיחות

בליעת אוויר

אם תינוקכם בולע אוויר תוך כדי האכילה מהבקבוק ומיד בסיום הארוחה שוכב לישון, האוויר הכלוא עלול לגרום לו לכאב ואי נוחות עד כדי בכי וחוסר מנוחה.

 

בסיום כל ארוחה הקפידו להרים את התינוק, כדי לסייע לו לשחרר איויר כלוא.

הקאה

חלק מהתינוקות פולטים עודפי מזון בסיום הארוחה. כל עוד תינוקכם עולה במשקל בקצב רצוי ומתפתח היטב הפליטה אינה בעייתית.
אצל מרבית התינוקות חולפת תופעת הפליטות מאליה לקראת גיל שישה חודשים או כשהתינוק עובר למזון מוצק.
פליטה הופכת בעייתית רק כשהיא תדירה מאד, או כשתינוקכם מקיא כמויות גדולות מאד של מזון או כשפליטת המזון מלווה בכאב לתינוק.

 

תוכלו להיעזר בסינור כדי להגן על בגדיו של התינוק.
החזיקו מגבונים לחים בהישג יד כדי שתוכלו לנקות את שיירי הפליטה בקלות לפני שאלו יספגו בבגדיו של התינוק.

 

אם תינוקכם פולט כמויות גדולות של חלב הוא עלול להיות רעב לעתים תכופות יותר. על מנת לצמצם את נפח החלב שנפלט הציעו לתינוק ארוחות קטנות יותר, אך בשום מקרה אל תכריחו אותו לסיים את החלב מהבקבוק אם אינו רעב.

עצירות

הקפידו להכין את תרכובת המזון לתינוק בהתאם להוראות היצרן על גבי האריזה.
שימוש בעודף אבקה אינו תורם מבחינה תזונתית ועלול לגרום לעצירות ולצמא מוגבר.

 

תינוקות יונקים לרוב אינם סובלים מעצירות.
אם תינוקכם עדיין אינו בן 8 שבועות ולא היתה לו יציאה במשך מספר ימים פנו לרופא הילדים להתייעצות.

 

למידע נוסף על עצירות אצל תינוקות >>

אלרגיה

אם אתם חוששים כי תינוקכם רגיש או אלרגי לתרכובת המזון ממנה הוא ניזון התייעצו עם רופא הילדים.
קיימות תרכובות מזון תינוקות שמתאימות לתינוקות בעלי צרכים מיוחדים. תרכובות מזון אלו מכילות חלבוני חלב מפורקים.

 

חלק מתרכובות המזון לתינוק מוגדרות כ"היפו-אלרגניות" אולם אלו אינן מתאימות לתינוקות בעלי רגישות לחלב פרה.

 

לעתים על אף רגישות מסוימת בגיל צעיר מאד הרגישות חולפת עם הגיל. התייעצו עם רופא הילדים או עם תזונאית תינוקות וילדים.