27 מאי 2017 ב' סיון תשע"ז
מעודכן לתאריך  12.05.2011  באדיבות ה 

צליאק (כרסת, דגנת)

(Celiac)

מבוא

מחלת הצליאק מתבטאת בקושי או חוסר יכולת לעכל חלבון בשם
גלוטן
הנמצא בעיקר במוצרי מזון המכילים קמח מחיטה, שעורה או שיפון (בעיקר לחם, פסטה ועוגיות). הלוקים במחלה אשר צורכים מזון המכיל גלוטן חווים תגובה אוטואימונית, שהיא תגובה של מערכת
החיסון
נגד הגוף ולא נגד פולש זר. תגובה זו גורמת נזק לדופן המעי הדק ולחוסר יכולת לספוג חומרי מזון שונים.
לאורך זמן, הספיגה המופחתת של מרכיבי מזון שונים עלולה לגרום בין השאר למחסור בוויטמינים הפוגע בתפקוד של מערכות שונות בגוף, לרבות המוח, מערכת העצבים ההקפית, העצמות,
הכבד
ואיברים חיוניים אחרים.
הסימפטומים של המחלה כוללים כאבי בטן ושלשול.
אין טיפול המרפא את מחלת הצליאק, אך הקפדה על תזונה מתאימה עשויה לתרום להשגת שליטה במחלה ולאפשרות לנהל אורח חיים רגיל. היא יכולה להופיע בכול גיל.