22 ינואר 2017 כ"ד טבת תשע"ז
מעודכן לתאריך  12.05.2011  באדיבות ה 

צליאק (כרסת, דגנת)

(Celiac)

הגורמים לצליאק

הגורמים למחלת הצליאק אינם ברורים לחלוטין. ידוע שאצל הלוקים בצליאק מערכת
החיסון
מופעלת באופן לא מבוקר בעת נוכחותו של חלבון בשם
גלוטן
(מצוי במזונות שונים) במערכת העיכול, ופוגעת ביכולת העיכול.
בתהליך העיכול מתבצעת במעי הדק מרבית ספיגת המזון. המעי הדק מכיל בצידו הפנימי מבנים דקים הקרויים סיסים- (villi) שמזכירים בצורתם סיבי שטיח בגודל מיקרוסקופי. הסיסים מגדילים את שטח הפנים של דופן המעי וכך מתאפשרת ספיגה מהירה של המזון המפורק מהמעי לזרם הדם.
באופן רגיל ותקין מייצרת מערכת החיסון נוגדנים (סוג של חלבונים) שתפקידם לזהות גורמי מחלות בגוף ולגרום להשמדתם. בגופם של חולי צליאק מזהה בשוגג מערכת החיסון את החלבון גלוטן כגורם עוין ומייצרת רמות גבוהות של נוגדנים (כגון אנטי-אנדומיזין ואנטי-טראנסגלוטאמינאז) במטרה להפטר ממנו.
בעקבות תגובה זו של מערכת החיסון, מתרחש אצל חולי צליאק נזק מתמשך לסיסי המעי אשר הגורם לירידה בשטח הפנים שלהם וכך נפגעת היכולת לספוג חומרי מזון חיוניים. התוצאה היא שמרכיבי מזון חיוניים כמו ויטמינים, מינרלים וחלבונים אינם נקלטים מהמזון המעוכל ומופרשים בצואה.

גורמי סיכון

  • אנשים שבמשפחתם יש חולי צליאק.
  • הלוקים
    בסוכרת
    מסוג 1.
  • הלוקים המחלות אוטואימוניות הפוגעות בבלוטת התירואיד.
  • הלוקים בתסמונת דאון.
  • הלוקים בקוליטיס.