23 מאי 2017 כ"ז אייר תשע"ז
מעודכן לתאריך  09.08.2011  באדיבות ה 

דלקת המעי (גסטרואנטריטיס)

(Gastroenteritis)

גורמים לדלקת המעי

דלקת המעי היא זיהום של הקיבה והמעיים. הזיהום פוגע באחד מתפקידיו העיקריים של המעי, היינו ספיגת מים מתוכן המעי לתוך הגוף. זו הסיבה מדוע
שלשול
הוא הסימפטום השכיח ביותר של דלקת המעי והתייבשות היא הסיבוך הנפוץ ביותר. שניהם נגרמים על ידי עודף נוזלים שלא נספגו במעיים.
גורמים שכיחים לדלקת המעי כוללים זיהום בנגיף מסוג נורו-וירוס והרעלת קיבה עקב מזון נגוע בחיידקים.

נגיף מסוג נורו-וירוס

נגיפים מסוג נורו-וירוס הם הגורמים השכיחים ביותר לדלקת המעי אצל מבוגרים. הדבקה בנגיפים אלו שכיחה מאד בזמן החורף אך אפשרית משך כל עונות השנה.
התפרצויות של נגיפי נורו-וירוס שכיחות באזורים סגורים כגון בתי חולים, בתי אבות ובתי ספר. המחלה מתפשטת בקלות רבה מאדם לאדם והנגיף יכול לשרוד במשך מספר ימים באזור נגוע. נגיפי נורו-וירוס יכולים להתפשט באמצעות מגע עם אדם נגוע, מגע עם משטחים או חפצים מזוהמים בנגיף או דרך אכילת או שתיית מזון או מים נגועים.
קיימים סוגים רבים של נגיפים מסוג נורו-וירוס ולכן תיתכן הישנות של הזיהום.
החיסון
הטבעי נגד הנגיף שנוצר בגוף בעקבות מחלה יעיל למשך 14 שבועות בלבד.

הרעלת מזון

מרבית מקרי
דלקת
מעי חיידקית נגרמים עקב הרעלת מזון, אם כי תיתכן הרעלת מזון נגיפית גם כן. מזון עלול להזדהם על ידי
חיידקים
בשלבים שונים של ייצורו, עיבודו, בישולו והכנתו לרבות במקרים הבאים:
  • מזון שלא בושל בחום גבוה דיו או במשך זמן מספיק להכחדת החיידקים.
  • מזון שאינו מקורר או נשמר כראוי.
  • זיהום ממקור אחר.
  • מזון שטופל על ידי אדם שלא הקפיד על נקיון ידיו.
 

זיהום ממקור אחר

זיהום זה מתרחש בעקבות מגע של המזון עם מני מזונות נגועים או משטחים וכלי בישול מזוהמים.
לדוגמה, קרש חיתוך עליו טופל עוף שאינו מבושל ושלא נשטף כראוי בסיום העבודה עלול להוות מקור לזיהום, בפרט אם יוכן עליו מזון שאינו מבושל כגון סלט או כריך.
יתכן זיהום גם כאשר מאכסנים במקרר בשר שאינו מבושל מעל מזון מוכן. מיצי הבשר עלולים לטפטף על המזון המוכן ולזהם אותו.
זיהומים שכיחים במקרים אלו כוללים את החיידקים קמפילובקטר (שכיח בבשר נא, בעוף, במוצרי חלב שאינם מפוסטרים ובמים מזוהמים), סלמונלה (
חיידק
הנפוץ בבשר נא, בעוף, בביצים ובמוצרי חלב שאינם מפוסטרים) ו- E. Coli (שכיח בבשר שלא בושל דיו ובמוצרי חלב שלא עברו פיסטור).

'שלשול מטיילים' (Travelers’ diarrhea)

'שלשול מטיילים' הוא מושג המתייחס לדלקת מעי שנדבקים בה תוך כדי טיול במדינה זרה. המחלה שכיחה בעיקר בארצות בהן רמת הניקיון נמוכה. 'שלשול מטיילים' נגרם בעיקר על ידי חיידקים וטפילים כגון:
  • שיגלה. חיידק או טפיל הגורמים לדיזנטריה.
  • קריפטוספורידיום. טפיל הנמצא בקרקע שעלול לזהם מזון שבא במגע עם צואת אדם או חיות.
  • גי'ארדיה. טפיל הנמצא במים שזוהמו על ידי צואת אדם או חיות. הזיהום הנגרם על ידי טפיל זה נקרא 'ג'יארדיאזיס'.
 
מרבית מקרי 'שלשול המטיילים' קלים ויחלפו מאליהם תוך מספר ימים. על מנת להקל ניתן להשתמש בתרופות ללא מרשם לטיפול בשלשול כגון אימודיום.