23 מרץ 2017 כ"ה אדר תשע"ז
תאריך:  01.03.2012 

כללי בטיחות ואחסון במזון

אריאל אשל, M.Sc

מותר לאכול נבטים טריים?

ירקות ופירות: לא עם סבון

יש לרכוש ירקות ופירות רק ממקור אמין, כי פירות ובפרט ירקות שהושקו במים מזוהמים יכילו זיהום חיידקי. אין לרכוש ירקות ופירות פגומים ויש לשטפם (כולל כאלו שלא תאכלו את קליפתם) רק לפני האכילה או הבישול. מירקות דוגמת כרוב, חסה וכרישה יש להסיר את העלים החיצוניים לפני השטיפה.
השטיפה צריכה להתבצע במים זורמים, ללא שימוש בסבון או בדטרגנט אחר. תפוחי אדמה יש לשטוף היטב וכאלו עם שיירי אדמה עליהם להבריש בעזרת מברשת אגב השטיפה. לפני השימוש, בין אם אכילה ובין אם בישול או חיתוך, ייבשו פירות וירקות שנשטפו בעזרת מגבת נייר. ירקות שסומנו ונמכרים כשטופים ומוכנים לאכילה, אין צורך לשטוף.
אין לאחסן במקרר סוגי ירקות שונים יחד בתפזורת, מומלץ לאחסנם בשקיות נפרדות, כך גם ישמרו טוב יותר. חשוב שלא להביא במגע פירות וירקות עם בשר נא, דגים או ביצים (בקליפתן), הן במקרר והן בשקית הקניות.
יש לאחסן בקירור ירקות ופירות חתוכים, קלופים או מבושלים בתוך שעתיים לכול היותר מרגע הטיפול בהם.

טיפול בתפוחי אדמה טרם טיגון

מסתבר שלמיקרו יש תפקיד חוץ מהפשרה של לחם או חימום מהיר. על פי מחקר טורקי שהתפרסם בעיתונות מדעית (Journal of the Science of Food and Agriculture) ב- 2007 , העברת פלחי תפוחי אדמה (צ'יפס) במיקרו במשך כ- 30 שניות טרם טיגון עמוק בשמן, מפחיתה בצורה משמעותית נוכחות של אקרילאמיד, רכיב החשוד כמחולל
סרטן
.
אקריל אמיד נוצר בתהליכי בישול בהם יש טמפרטורה גבוהה ולחות מועטה, דוגמת טיגון.

לא לנבטים שלא בושלו
סוגי נבטים שונים
נבטים, הזיהום עלול לפגוע עוד בשלב
הזרע

נבטים טריים בלתי מבושלים (אלפלפא, תלתן ואחרים) נתפסים בשוגג כמזון הבריאות האולטימטיבי. על פי חוות דעת מדעית שפרסם המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) בספטמבר 2011, נבטים טריים שלא בושלו (בישול כולל אידוי או הקפצה) מהווים מקור מרכזי לזיהום בחיידקי קולי, ליסטריה וסלמונלה. לכאורה יש להם ערכים תזונתיים טובים אבל הסיכון הנובע מאכילת נבטים שלא בושלו רב, אפילו אם מדובר בכמות קטנה.
השטיפה שלהם במים זורמים חשובה אבל רק בישול יסיר את הסיכון החיידקי. למרות שקיימות הנחיות למגדלים כיצד להקטין את הסיכון באמצעים שונים, קשה מאד לגדל נבטים בטוחים לשימוש ועדיין לא נמצא המתכון לגידול נבטים חפים מסיכון. גם
גידול
בבית אינו בטוח כי הזיהום מתחיל בדרך כלל בזרע עצמו ולא בנבט.