26 מרץ 2017 כ"ח אדר תשע"ז
תאריך:  01.03.2012 

כללי בטיחות ואחסון במזון

אריאל אשל, M.Sc

קרש חיתוך מעץ או פלסטי?

בטיחות מזון נשמע נושא לא מלהיב, אבל התייחסות לכמה תהיות יום יומיות עשויה למנוע שלשולים ושאר מחלות מעיים לא נעימות ולעיתים מסכנות חיים. ההקפדה על מזון בטוח חשובה במיוחד לנשים
בהריון
, ילדים צעירים, קשישים וכול מי שהמערכת החיסונית שלו חלשה.

קרש עץ או פלסטי?

נתחיל בקרש החיתוך. מסתבר שלמיתוס שקרשי החיתוך העשויים מפולימר פלסטי (פוליפרופילן או פוליאתילן דחוס) עדיפות בריאותית על קרשי העץ אין שחר. מספר מחקרים נערכו בנושא והאחרון שבהם של ד"ר פטר שניידר (פורסם ב- 2008). דווקא משטחי העץ שנבחנו במחקרים (מעץ מייפל) הראו תוצאות טובות יותר מבחינת הפחתת כמות המיקרואורגניזמים עליהם לאחר ניקוי.
יש להבהיר כי שני סוגי המשטחים יכולים להיות מזוהמים במידה שווה אם לא נוקו כראוי. הן משטחי העץ והן הפלסטיים נקבוביים במידה זו או אחרת, גם ללא פסי החיתוך של הסכין, ומיקרואורגניזמים יכולים להיספח אליהם. חריצים יהיו ויתהוו בעקבות שימוש, הן על המעוצים והן על הפלסטיים. כאשר המשטח חרוץ מאוד יתכן שזה הזמן להחליפו.

כללי הניקוי של משטח החיתוך

השיטה המומלצת לניקוי משטחים היא עדיין שטיפה במים חמים, ניקוי בעזרת כרית ניקוי (או מברשת) ספוגה בדטרגנט (סבון כלים), ושטיפה במים שהטמפרטורה שלהם עולה על 44 מעלות צלסיוס. השרייה של המשטחים הפלסטיים בחומר מלבין ומחטא (אקונומיקה) רק תגדיל את מידת הנקבוביות שלהם וכך אף שיוף המשטח במטרה להחליק חריצים שעליו.
השילוב של מי חמצן וחומצה אצטית (חומץ) יחטא לחלוטין כול משטח עץ ואף שיטת הסבתא, היינו מלח ומיץ לימון מהווה משלים לא רע. לאחר ניקוי משטחי עץ בשיטה זו הם יהיו ככול הנראה בטוחים יותר לשימוש מאשר משטחי הפולימרים הפלסטיים.
חשוב לשטוף את המשטח עם מים חמים ודטרגנט (סבון כלים) לאחר כול שימוש או כאשר עוברים לטפל בסוג מזון שונה, למשל יש לשטוף לאחר טיפול בירק מסוים וטרם הטיפול בבשר.
חיתןך ירקות על קרש עץ
משטחי חיתוך, חובה לנקות אחרי כל שימוש