22 יולי 2017 כ"ח תמוז תשע"ז
עדכון אחרון:  09.02.2012 

מקבץ צליאק סרולוגיה

Celiac Serology Battery (קוד מקבץ/סוללה 6211)

תחומים:

בדיקות מערכת העיכול | מחלות אוטואימוניות

נושאים:

סרולוגיה (נוגדנים)

סקירה רפואית

מחלת צליאק מתבטאת בקושי או חוסר יכולת לעכל חלבון בשם גלוטן הנמצא בעיקר במוצרי מזון המכילים קמח מחיטה, שעורה או שיפון (בעיקר לחם, פסטה ועוגיות). הלוקים במחלה אשר צורכים מזון המכיל גלוטן חווים תגובה אוטואימונית, שהיא תגובה של מערכת החיסון נגד הגוף ולא נגד פולש זר. תגובה זו גורמת נזק לדופן המעי הדק ולחוסר יכולת לספוג חומרי מזון שונים.
לאורך זמן, הספיגה המופחתת של רכיבי מזון שונים עלולה לגרום, בין היתר, למחסור בוויטמינים הפוגע בתפקוד של מערכות שונות בגוף, לרבות המוח, מערכת העצבים ההקפית, העצמות, הכבד ואיברים חיוניים אחרים.
הסימפטומים של המחלה כוללים כאב בטן ושלשול.
בבדיקות אלו נבדקת נוכחותם של נוגדנים מסוג IgA שנוכחותם עולה אצל חולי צליאק. אף שתוצאת בדיקה חיובית מחזקת את הסבירות למחלה היא אינה מאפשרת אבחנה חד משמעית. לצורך אישור האבחנה יש לבצע דגימת רקמה (ביופסיה) מהמעי.