25 יולי 2017 ב' אב תשע"ז
תאריך פרסום:  02.07.2012 

עולם הפטריות

אריאל אשל M.Sc

סוגי פטריות

שיטאקי, פורצ'יני ופורטובלה

הפטריות נחשבות במקומותינו מעדן יוקרה אם כי לא ברור מה עושים איתן ומהם הערכים התזונתיים שלהן. באשר ליוקר היוקרה, ממש לא נורא (בבדיקה האחרונה שערכנו בשוק הכרמל עמד מחיר קילוגרם פטריות פורטבלה על 25 ₪ לקילוגרם) ובאשר לערכים התזונתיים הרי הם בהחלט טובים, אם כי שונים לגבי כול סוג סוג.

השיטאקי מניעה את המערכת החיסונית

מקורה של פטריית השיטאקי (בשמה הלועזי Lentinus edodes) באסיה והעדויות הראשונות לשימוש בה מקורן בסין, לפחות מאז שנת 100 לספירת הנוצרים. היא גדלה באופן טבעי ביערות, אם כי מרבית הגידולים מתבצעים כיום בחוות גידול. זו הפטרייה השנייה בנפיצותה במטבח, לאחר פטריות הכובע עליהן נמנות השמפיניון והפורטבלה.
השיטאקי המיובשת או מיצוי ממנה משמשים רבות ברפואה הטבעונית. ניסויים בבעלי חיים הראו הורדת כולסטרול, פעילות אנטי סרטנית והשפעה מעכבת התפתחות נגיפים, כפי הנראה באמצעות הנעת המערכת החיסונית טוב יותר.
בניסויי מעבדה נמצא כי מעודדת ייצור אינטרפרון שהוא חלבון טבעי המסייע למניעת התרבות של נגיפים דוגמת הפטיטיס (הנגיף המחולל דלקת כבד נגיפית).
ביפן משתמשים ברכיבים מסוימים המופקים מהפטרייה (למשל lentinan ) לטיפול בסוגי סרטן מסוימים, במשולב עם טיפול כימותרפי. עדיין נחוצים ניסויים רפואיים מבוקרים כדי לבסס את השפעתה על אנשים.
בכול מקרה נראה שרצוי להכלילה בתזונה. לשיטאקי המיובשות בשמש ערכים תזונתיים מצוינים. היא מקור טוב לסיבים תזונתיים, לוויטמינים תיאמין (ויטמין B1), ריבופלבין (ויטמין B2), ניאצין (ויטמין B3), ויטמין B5 ולוויטמין D. כמו כן מהווה מקור מומלץ למינרלים אשלגן, סלניום, נחושת, מגנזיום, מנגן וברזל. גם לשיטאקי הטריה ערכים טובים אם כי פחותים במעט מאלו של המיובשת.
פטריות שיטאקי
ביפאן משתמשים ברכיבים מסוימים המופקים מהפטרייה לטיפול בסוגי סרטן מסוימים

שיטאקי טריות ומיובשות טובות לבריאות

פורצ'יני, פטריית החזירון

פיטריות פורצ'יני, בשמן הלועזי Boletus edulis, נפוצות באירופה, אסיה וצפון אמריקה. הפטרייה תוארה לראשונה על ידי החוקר הבוטנאי הצרפתי פייר בולארד ב- 1782. באיטלקית משמעות השם פורצ'יני היא חזירון. הפטרייה נמכרת במקומותינו בצורתה המיובשת.
מספר מחקרים בדקו את תכונותיה הרפואיות וערכיה התזונתיים. בניסויי מעבדה נמצא כי היא כפי הנראה בעלת תכולה של נגזרות סטרואידים בעלי פעילות נוגדת חיידקים, נוגדת דלקת, ויש בה חומרים פעילים הרעילים למספר סוגים של תאי גידול סרטני. לראש הפטרייה תכונות אנטיאוקסידנטיות והיא עשירה בוויטמינים מקבוצת B לרבות חומצה פולית (ויטמין B9) ואבץ.

פורטובלה, בת למשפחת פיטריות הכובע

פורטובלה היא פטרייה ממשפחת פיטריות הכובע, שגם השמפיניון נמנה עליה. היא תוארה לראשונה בספרו של הבוטנאי הבריטי מרדכי קוביט בשנת 1871. היא מהווה מקור טוב לאשלגן, סלניום, ניאצין (ויטמין B3), ויטמין B5 וריבופלאבין (B2). מחקרים מעבדתיים הראו שיש לה יכולת להיטיב את פעילות מערכת החיסון. מסתבר שלאחר חשיפת הפטרייה לאור אולטרה סגולי עולה בה תכולת ויטמין D באופן משמעותי.
עדיף להשתמש בפטריות הפורטבלה לאחר בישול, מאחר שמספר חומרים החשודים כמזיקים לבריאות כמעט נעלמים בעקבות הבישול.

קנייה ואחסון

פטריות טריות עדיף לרכוש סמוך ככול האפשר לשימוש בהן כי הן אינן נשמרות לאורך זמן. ראוי להקפיד על פטריות שלימות ולא פגומות או כמושות וכדאי לאחסן אותן כשהן עטופות בנייר סופג. ניתן לשמור פטריות בקרור אולם עם הזמן הן תאבדנה מהטעם. פיטריות יבשות כדאי לאחסן במקום קריר ויבש וכשהן ארוזות תשתמרנה היטב זמן רב.