21 יולי 2017 כ"ז תמוז תשע"ז
תאריך פרסום:  02.07.2012 

עולם הפטריות

אריאל אשל M.Sc

ציר ירקות

ציר ירקות בסיסי הוא תחליף מצוין לציר בשרי, במיוחד כאשר נדרש ציר לשם הכנת מאכלים חלביים, או הכנת מנות לוואי למאכלים חלביים (דוגמת ריזוטו) או כבסיס למרקים צמחוניים.

חומרים

  • 2 ליטר מים קרים
  • 3 כפות שמן זית, או 50 גרם חמאה לא מלוחה, או כף וחצי שמן זית וכף וחצי חמאה
  • 350 גרם כרישה קצוצה לפרוסות (רק החלקים הבהירים, כ- 7 כרישות בינוניות)
  • 225 גרם גזר קלוף וקצוץ גס (כ- 3 גזרים גדולים)
  • 200 גרם בצל יבש קצוץ  (כ- 3 בצלים בינוניים)
  • 200 גרם פטריות פורטבלה קצוצות גס (או פטריות כובע אחרות)
  • 100 גרם שומר קצוץ (מומלץ, לא חובה)
  • 100 גרם גבעולי סלרי קצוצים (2-3 גבעולים)
  • 3 גבעולי טימין טרי
  • 3 עלי דפנה
  • 30 גרם פטרוזיליה טרייה (5-6 גבעולים)
 

הכנה

מחממים את השמן בסיר (או את תערובת החמאה והשמן) ומכניסים את הירקות. מטגנים אגב בחישה כ- 5 דקות. מוסיפים טימין, עלי דפנה ו- 2 ליטר מים קרים.
אם בחרתם לבשל בסיר לחץ (במקרה זה בהחלט מומלץ) יש להביא את תכולת הסיר לנקודה בה מתחיל לצאת קיטור על להבה גבוהה, להנמיך להבה ולהמשיך לבשל 20 דקות. בסיר שאינו סיר לחץ  מבשלים אגב כיסוי סיר בסך הכול כ- 45 דקות מרתיחה, כאשר משלימים נוזלים לאחר חצי שעה מהרתיחה.
מכבים את הלהבה ומשחררים קיטור אם בישלתם בסיר לחץ. מוסיפים פטרוזיליה ומניחים לתכולת הסיר להתקרר בטמפרטורת החדר כ- 20 דקות. מסננים את הנוזל, מחלקים לכלים אטומים ומאחסנים במקפיא או במקרר (במקרר הרוטב ישמר במיטבו 3-5 ימים).
ציר ירקות