23 יולי 2017 כ"ט תמוז תשע"ז
תאריך פרסום:  23.10.2012 

מסיבת תה

אריאל אשל, M.Sc

לכל סוג של תה משך חליטה מומלץ וטמפרטורת חליטה מומלצת. לאלו יש השפעה הן על הטעם והן על כמות נוגדי החמצון שנודדת מעלי התה לנוזל אותו נשתה. איך להכין תה קר, על קומקום אלקטרוני המצויד בסלסלת חליטה אוטומטית ועל חנויות מתמחות ששווה לבקר בהן.

מקדמת דנא היוותה הכנת התה ושתייתו מקור לטכס. במזרח הוכנה חליטת התה בכלי חרס מיוחדים (שומרים היטב על חום הנוזל וסופגים טעמים) ולגימתו התבצעה בכוסות חרס מעוצבים נטולי אוזן. הבריטים פתחו את נושא עצוב כוסות התה לכיוון שונה ויצרו את תרבות תה הבוקר ותה ה"פייב אוקלוק" (תה של השעה חמש). יחד עם זאת תוכלו להכין תה וליהנות ממנו גם ללא כלי הטכס הרשמיים.
את עלי התה, בתפזורת או בשקיקים חולטים. כלומר, מביאים את המים לטמפרטורה רצויה ואז משרים בהם את עלי התה למשך הזמן המומלץ. כן, יש כללים ויש המלצות שיניבו את המיטב, הן מבחינת הטעם והן מבחינת הערכים התזונתיים.

משך החליטה של עלי התה

משך זמן החליטה של עלי התה ישפיע בעיקר על הטעם שלו ופחות על הצבע. הסוד של הכנת תה טוב נעוץ בהכרת סוג עלי התה, כי לכל סוג משך חליטה מומלץ שיכול לנוע מ-10 שניות ועד 20 דקות.
מסתבר שלמשך החליטה יש השפעה גם על כמות הפלבנואידים (נוגדי החמצון) שנודדת מעלי התה לנוזל אותו נשתה. ד"ר טים בונד הדגים עבור ה- BBC את העובדה ש- 7 דקות חליטה (של תה שחור) יניבו פי 3 אנטיאוקסידנטים בכוס לעומת חליטה בת 30 שניות, ו-3 דקות יכפילו את כמות האנטיאוקסידנטים בכוס בהשוואה לחליטה של 40 שניות.
ספלי הגשה וכלי חליטה יפנים מחרס
ספלי הגשה וכלי חליטה יפנים מחרס

טמפרטורת החליטה

חום המים מעודד את רכיבי התה להתמוסס בהם וככל שהטמפרטורה גבוהה יותר כך התהליך מהיר יותר. יחד עם זאת טמפרטורה גבוהה מדי עלולה להרוס רכיבים אלו ולפגום בטעם ובארומה. בכל מקרה אסור שהמים ירתחו (יגיעו ל- 100 מעלות) כי במים רותחים אין די חמצן הנחוץ עבור הטעם. מעבר לכך, לכל תה יש את טמפרטורת החליטה המיטבית שלו.
אם אין ברשותכם קומקום בעל בקרת טמפרטורה או מד חום, תוכלו להסיק על חום המים כמו שעושים הסינים מזה דורות רבים - לפי גודל בועיות האוויר המתנתקות מתחתית הקומקום כשהמים מתחילים להתחמם.
הבועיות מתחילות להיווצר על התחתית ב-40 מעלות, ולאחר מכן, ככול שעולה הטמפרטורה, הן מתנתקות ונהיות גדולות יותר. תוכלו לראות את גודל הבועיות בעת רתיחה ומזה להסיק מהו הגודל של הבועיות בו יש להפסיק את פעולת החימום של הקומקום.
לחילופין ניתן לחמם תנור לטמפרטורה הרצויה ולשים בו כלי (עמיד לחום) מלא במים למשך זמן מספק.

היחס בין כמות המים לעלי התה

אף היחס הרצוי בין כמות המים ובין כמות עלי התה משתנה מסוג תה אחד למשנהו. אם אין הוראות מדויקות על מארז התה מומלץ להשתמש ב- 2 גרם עלי תה (זו תכולת מרבית התיונים) לכול כוס מים (190 מיליליטר) ובהתאם לתוצאה להחליט אם להגדיל את כמות עלי התה.
יחד עם האמור נציין שההמלצות המופיעות בספרות מדברות על כמויות גדולות יותר של עלי תה ביחס לכמות המים.
סוג התהכמות עלים לכוס וחצי (300 מיליליטר)טמפרטורת החליטה, מעלות צלסיוסמשך החליטה, דקות
תה שחור
8-10 גרם 80-85 2-4
תה ירוק סיני 6 גרם 70-75 2-4
תה ירוק יפני 6 גרם 40-60 1-2
אולונג 6 גרם 95 5-7
תה לבן 6 גרם 70 5-10
תה כהה 6 גרם 95 3-4
תה ארומטי מבושם (פרחים) 6 גרם
70-75

3-4
תה ארומטי מעושן
6 גרם 80-95
3-5
תה ארומטי שחור מתובל
6 גרם 80-85
4-5
תה ארומטי ירוק מתובל
6 גרם 70-75
3-5
תה ארומטי אולונג מתובל
6 גרם 95
5-7

תה קר טוב לכול עונות השנה

חולטים 8-10 גרם עלי תה (כאלו שלא עברו תהליך תיבול) בליטר של מים בטמפרטורת החדר (פושרים) למשך הלילה. למחרת מסננים את הנוזל מהעלים ומכניסים למקרר. התוצאה תהיה תה בטעם עשיר בעל ארומה נפלאה שגם ילדים יחבבו. ניתן להגיש בליווי פרוסת לימון, פרוסת תפוז, עלי נענע או מנטה (בתוך הכוס).
עבור הכנת תה קר מעלי תה שעברו תהליך תיבול, או תה המבוסס על תערובת עלי תה שונים, מומלץ לחלוט 15-20 גרם עלי תה בליטר של מים בטמפרטורת החדר (פושרים). משך החליטה יהיה שעה כאשר בסיס התה הוא תה שחור ושעה וחצי כאשר בסיס התה הוא תה ירוק. לאחר מכן מסננים את הנוזל ומכניסים למקרר.

היכן קונים תה, כלי חליטה ולגימה

ניתן כמובן לרכוש מספר לא מבוטל של סוגי עלי תה, בתפזורת או בשקיקים, במרכולים, ברשתות ובבתי הטבע. כאשר אין מדובר במארז אטום השומר על הארומה כדאי לשים לב לתאריך התפוגה.
מעבר לכך מצאנו מספר חנויות מתמחות ששווה לבקר בהן. הוותיקה היא בית התה של ויסוצקי ברחוב חשמונאים 103 בתל-אביב אבל המושקעת מכונה 'ארמון התה' (שייכת לרשת צרפתית) ברחוב דיזנגוף 131 בתל-אביב. ב'ארמון התה' תמצאו מגוון אדיר של סוגי תה, כלי חליטה והסברים מקצועיים לגבי כול סוג וסוג. כלי חליטה וכוסות תה יפניות איכותיות מצאנו בחנות 'נוק' ברחוב מלכי ישראל 5 בתל-אביב.
קומקום אלקטרוני של גסטרובק
ההייטק מגיע לתה: קומקום אלקטרוני של גסטרובק

באשר לקומקומים, זה לא מכבר גילינו כמה תוצרי הייטק להכנת תה. 'הפשוטים' (עניין יחסי) הם קומקומים בהם ניתן לקבוע את טמפרטורת המים (באמזון 119 יורו בתוספת דמי משלוח) אך גולת הכותרת היא קומקום אלקטרוני של חברת גסטרובק הגרמנית (באמזון 229 יורו בתוספת דמי משלוח).
מדובר בקומקום המצויד בסלסלת חליטה בו ניתן לקבוע בעזרת צג אלקטרוני את טמפרטורת המים, משך זמן החליטה של הסלסלה (עולה ויורדת) ואם החליטה תהיה על ידי השרייה רציפה של הסלסלה במים או שהסלסלה תעלה ותרד לסירוגין. כמובן שקומקום זה שומר על טמפרטורה קבועה של התה גם לאחר הכנתו.