21 ינואר 2017 כ"ג טבת תשע"ז
מעודכן לתאריך  04.12.2012  באדיבות ה 

נפיחנות (גזים)

Flatulence

גורמים לנפיחנות

יתכנו כמה גורמים לנפיחנות. במקרים מסוימים עלולה התופעה להיות תוצאה של מחלות הקשורות למערכת העיכול.
שלושת הגורמים העיקריים של נפיחנות חריגה כוללים:
  • בליעת אוויר בכמות גדולה מהרגיל.
  • אכילת מזונות קשים לעיכול.
  • מחלת רקע שפוגעת במערכת העיכול.
 

בליעת אוויר

בליעת אוויר בזמן אכילה או נשימה היא תופעה תקינה לחלוטין. במקרים מסוימים, קל לבלוע כמויות אוויר גדולות בלי שכלל מודעים לכך. מצב זה עלול להוביל לנפיחנות יתר. אפשר לבלוע הרבה אוויר באמצעות:
  • לעיסת מסטיק.
  • עישון.
  • מציצת קצה עפרון.
  • לעיסה בלתי מספקת ומהירה מדי של מזון. בליעת חתיכות מזון גדולות גורמת לבליעת כמויות גדולות יותר של אוויר.
 
גם שתיית משקאות חמים או תוססים מגבירה את כמות הפחמן הדו חמצני בבטן אך לרוב אלו ישתחררו דרך גיהוקים מרובים ולא על ידי נפיחנות.

מזון

מזונות רבים מורכבים מפחמימות (שרשרות ארוכות המכילות מולקולות סוכר המחוברות אחת לשנייה). חלק מהפחמימות אינן ניתנות לעיכול ואינן נספגות במעי הדק ולכן מגיעות בשלמותן למעי הגס. המעי הגס מאוכלס בלמעלה מ- 500 סוגי
חיידקים
שונים שמפרקים את הפחמימות שלא נספגו. בתהליך זה נוצרים
גזים
המשתחררים כנפיחות.
מזונות שמכילים כמות גדולה של פחמימות שאינן נספגות כוללים:
  • שעועית.
  • ברוקולי.
  • כרוב.
  • כרובית.
  • ארטישוק.
  • צימוקים.
  • קטניות.
  • עדשים.
  • שזיפים מיובשים.
  • תפוחים.
  • כרוב ניצנים.
 
מוצרי הרזייה שמכילים סורביטול (תחליף סוכר) או פרוקטוז (סוג של סוכר) גם כן עלולים לגרום לנפיחנות, מאחר שגם סורביטול וגם פרוקטוז הם פחמימות שאינן נספגות. מיצי פרי רבים מכילים אף הם כמויות גדולות של פרוקטוז.
עיכול של מזונות המכילים פחמימות שאינן נספגות לוקח זמן רב. משמעות הדבר שכל מזון שאינו מעוכל, בסופו של דבר יתחיל להירקב במעיים וישחרר כמויות קטנות של גופרית, אשר גורמת לריח הרע האופייני לנפיחות.

בעיות בריאותיות

בעיות בריאותיות שעלולות לגרום לסימפטומים של נפיחנות כוללים:
  • עצירות
    .
  • תסמונת המעי הרגיז.
  • צליאק
    (
    כרסת
    ). מחלה של מערכת העיכול הנגרמת עקב חוסר סבילות לגלוטן, חלבון שמצוי בחיטה, בשעורה ובשיפון.
  • חוסר סבילות לחלב. מצב בו הגוף אינו מסוגל לפרק לקטוז (סוכר טבעי שנמצא בחלב ובמוצרי חלב) ולספוג אותו לדם.
  • דלקת
    זיהומית של הקיבה והמעיים (
    גסטרואנטריטיס
    ).
  • תת-ספיגה. מצב בו המעיים אינם מסוגלים לספוג רכיבים תזונתיים בצורה נאותה.