חמרמורת ("הנגאובר") - מידע רפואי

Hangover

עדכון אחרון 24.01.22

הקדמה

חמרמורת (בלעז, הנגאובר) משמעותה אוסף סימפטומים לא נעימים שעלולים להתפתח לאחר צריכה מופרזת של אלכוהול. בנוסף לתחושה הרעה פוגעת החמרמורת ביכולת התפקוד התקינה ולכן עלולה לגרום לעימותים במקום העבודה.

באופן כללי, ככל ששותים יותר אלכוהול כך עולה הסיכון לפתח חמרמורת למחרת. לא ניתן לדעת מראש כמה אפשר לשתות בצורה בטוחה, בלי ללקות בחמרמורת.

על אף הסימפטומים הבלתי נעימים, ברוב המקרים יחלוף המצב מאליו תוך כ- 24 שעות. שתיית אלכוהול מתונה ואחראית עשויה לעזור למנוע חמרמורת בעתיד.

סימפטומים

לרוב יתרחשו סימפטומים של חמרמורת כשרמת האלכוהול בדם צונחת באופן משמעותי או מתקרבת לאפס. הסימפטומים יגיעו לשיאם בבוקר, לאחר לילה של שתייה מרובה.

 

סוג וחומרת הסימפטומים יקבעו בהתאם לכמות השתייה ולסוג המשקאות, ועלולים לכלול:

    • עייפות.
    • צימאון.
    • כאב ראש ושרירים.
    • בחילה, הקאה או כאב בטן.
    • שינה רעה או חוסר שינה.
    • רגישות מוגברת לאור ולרעש.
    • סחרחורת או תחושה שהחדר מסתובב.
    • קצב לב מואץ.
    • עיניים אדומות.
    • חוסר יציבות.
    • ירידה ביכולת הריכוז.
    • הפרעות במצב הרוח לרבות דיכאון, חרדה ונטייה להתעצבן בקלות.

מתי יש לפנות לרופא?

לרוב יחלוף המצב מעצמו. עם זאת, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי אם קיים חשש ששתייה מופרזת או התקפי חמרמורת מרובים ותכופים עלולים לפגוע באיכות החיים, במערכות יחסים או ביכולת התפקוד בעבודה. כיום קיימים טיפולים יעילים להתמכרות לאלכוהול.

סימפטומים חמורים יותר שמתפתחים אחרי שתייה מרובה עלולים להצביע על הרעלת אלכוהול. זהו מצב מסכן חיים. יש להזעיק ניידת טיפול נמרץ אם אדם ששתה סובל מהסימפטומים הבאים:

    • בלבול או ערפול חושים.
    • הקאה בלתי פוסקת.
    • פרכוס.
    • נשימה איטית (פחות משמונה נשימות בדקה).
    • נשימה לא סדירה.
    • עור חיוור או בעל גוון כחלחל.
    • חום גוף נמוך (היפותרמיה).
    • אובדן הכרה.

גורמים

חמרמורת נגרמת על ידי שתייה מופרזת של אלכוהול. אצל חלק מהאנשים מספיקה שתיה של משקה אלכוהולי אחד כדי לגרום לחמרמורת ואילו אחרים יכולים לשתות לשוכרה מבלי שיסבלו מחמרמורת בכלל.

 

ידועים מספר גורמים שעלולים לתרום לסימפטומים האופייניים לחמרמורת:

    • אלכוהול גורם לגוף לייצר יותר שתן. השתנה מרובה עלולה להוביל להתייבשות, שמאופיינת על ידי צימאון וסחרחורת.
    • אלכוהול מעורר תגובה חיסונית דלקתית. כחלק מהתגובה החיסונית עלולה מערכת החיסון לעורר סימפטומים נפשיים כמו חוסר יכולת להתרכז, בעיות זיכרון, ירידה בתיאבון ואיבוד עניין בפעילויות שגרתיות.
    • אלכוהול מגרה את רירית הקיבה, מגביר את ייצור חומצת הקיבה ומעכב את התרוקנות הקיבה. כל אחד מהגורמים הללו עלול לגרום לכאב בטן, לבחילה או להקאה.
    • אלכוהול עלול לגרום לנפילת רמת הסוכר בדם. כשרמת הסוכר נמוכה מדי תיתכנה תחושות כגון עייפות, חולשה, חוסר יציבות, הפרעות במצב הרוח ואפילו פרכוס.
    • אלכוהול עלול לגרום להרחבת כלי דם ולהתפתחות כאב ראש.
    • אלכוהול עלול לגרום לישנוניות אך פוגע באיכות השינה. לכן, אנשים ששתו עלולים להרגיש שהם מטושטשים ועייפים.
    • משקאות אלכוהוליים מכילים רכיבים מסוימים הנקראים congeners שנותנים להם טעם וצבע אך עלולים לעודד את התפתחות החמרמורת. מרכיבים אלו נמצאים בכמויות גדולות יותר במשקאות בעלי צבע כהה, כמו ברנדי וויסקי, מאשר במשקאות שקופים כמו וודקה וג'ין.

גורמי סיכון

כל אחד ששותה אלכוהול עלול לחוות חמרמורת, אך יש כאלו שרגישים יותר להשפעת האלכוהול מאחרים. הבדלים תורשתיים מסוימים שמשפיעים על תהליך חילוף החומרים שעובר האלכוהול בגוף עלולים לגרום לאנשים מסוימים להסמקה, להזעה או לתחושת חולי אפילו לאחר שתיית כמות קטנה של אלכוהול.

ממחקרים שנערכו בנושא עדיין לא ברור לגמרי מי עלול לסבול מחמרמורת. יתכן כי דווקא אלו ששותים הרבה אלכוהול מפתחים מעין 'עמידות' לתופעותיו השליליות ולכן נמצאים בסיכון מופחת לפתח חמרמורת.

 

הגורמים שעלולים להגביר את הסיכון להתפתחות או להחמרת חמרמורת כוללים:

    • שתייה על קיבה ריקה. היעדר מזון בקיבה מזרז את קצב ספיגת האלכוהול בגוף.
    • שימוש בסמים אחרים או עישון (ניקוטין) יחד עם אלכוהול. שילוב העישון עם שתיית אלכוהול מגביר את הסיכון לחמרמורת.
    • חוסר שינה או שינה רעה לאחר שתיית אלכוהול. חלק מהחוקרים סוברים כי כמה מהסימפטומים האופייניים לחמרמורת נובעים, לפחות בחלקם, משינה קצרה באיכות ירודה, האופיינית לאחר לילה של שתייה מופרזת.
    • רקע משפחתי של התמכרות לאלכוהול. העובדה שלמישהו מבני המשפחה הקרובה יש רקע של התמכרות לאלכוהול עלולה להצביע על בעיה תורשתית בתהליך חילוף החומרים שעובר האלכוהול בגוף.
    • שתיית משקאות אלכוהוליים כהים או צבעוניים. משקאות אלכוהוליים כהים מכילים לרוב כמות גבוהה יותר של תוספים מסוג congeners. אלו נוטים להגביר את הסיכון לחמרמורת.

משקאות המכילים כמות גדולה של רכיבים אלו כוללים בורבון, ויסקי, טקילה, ברנדי, בירות כהות ובירות בעלות תכולת אלכוהול גבוהה וכן יין אדום.

לעומת זאת, משקאות המכילים מעט תוספים, דוגמת בירות בהירות, וודקה וג'ין נוטים לגרום לפחות חמרמורת. עם זאת, בעוד ששתיית משקאות אלכוהוליים בעלי גוונים בהירים יותר תסייע מעט למניעת חמרמורת, שתייה מרובה של אלכוהול מכל סוג עלולה לגרום לחמרמורת.

טיפול

הזמן הוא המרפא הטוב ביותר לחמרמורת.

 

כדי לשפר את ההרגשה ניתן:

    • להרבות בשתיית מים. רצוי לשתות מים או מיץ פירות כדי למנוע התייבשות. אין לטפל בחמרמורת על ידי שתיית אלכוהול נוספת מאחר שהדבר רק יחמיר את ההרגשה.
    • אכילה או נשנוש. מזונות פשוטים ולא מתובלים, דוגמת צנימים או קרקרים עשויים להעלות את רמת הסוכר בדם ולהרגיע את הבטן. מרק צח יכול להחזיר את הנתרן והאשלגן שאבדו. מאכלים ומשקאות המכילים פרוקטוז (סוכר פירות), כמו דבש או מיץ פירות, יסייעו לגוף לשרוף את האלכוהול מהר יותר.
    • נטילת תרופה לשיכוך כאב, במקרה של כאב ראש חמור. עם זאת, אספירין עלול לגרות את הקיבה ואילו פאראצטמול (שמות מסחריים: אקמול®, דקסמול®) עלול לגרום נזק חמור לכבד בנוכחות כמויות גדולות של אלכוהול.
    • השלמת שעות שינה. אם ישנים מספיק זמן החמרמורת עשויה לחלוף כשמתעוררים.

רפואה משלימה

טרם נמצאו תרופות טבעיות המקלות על הסימפטומים של חמרמורת.

עם זאת, ויטמינים וצמחי מרפא מסוימים עשויים לסייע לטיהור הגוף מרעלנים. אלו כוללים:

    • ויטמינים מקבוצת B.
    • ויטמין C.
    • שמן נר הלילה.
    • גדילן מצוי (Silybum marianum).
    • ארטישוק (Cynara scolymus).

מומלץ להיוועץ ברופא טרם קבלת החלטה על נטילת תוספים. הרופא יוכל לסייע בהבנת הסיכונים והיתרונות הטמונים בכל אפשרות טיפולית.

 

למידע נוסף על טיפולים משלימים במכבי טבעי

סיבוכים

חמרמורת עלולה לגרום לפגיעה ב:

    • זיכרון.
    • ריכוז.
    • יכולת תפקודית.
    • כישורים חזותיים-מרחביים, היינו, היכולת לקלוט בצורה מדויקת מיקום של חפצים במרחב.


הפגיעה ביכולות התפקודיות מגבירה את הסיכון לבעיות בעבודה ולקשיים בתפקוד היומיומי, לרבות:

    • קושי להשלים משימות.
    • ביקורת מרובה וחוסר שביעות רצון מהממונים.
    • עימותים או ויכוחים עם עובדים אחרים.
    • הירדמות בזמן העבודה.
    • פציעות במקום העבודה.

מניעה

אף שנמכרות תרופות שונות המתיימרות למנוע חמרמורת הדרך היחידה להימנע מהבעיה היא לא לצרוך אלכוהול. אם בכל זאת בוחרים לשתות, רצוי לשתות במתינות. ככל ששותים פחות, כך קטן הסיכון ללקות בחמרמורת.

להלן כמה המלצות שעשויות לעזור:

    • יש לאכול טרם שתיית אלכוהול. אלכוהול נספג מהר יותר אם הקיבה ריקה ולכן מומלץ לאכול משהו לפני ששותים אלכוהול.
    • יש לשתות באיטיות. רצוי להגביל את קצב השתיה.
    • רצוי לבחור משקאות המכילים פחות תוספים מסוג congeners, דוגמת וודקה או ג'ין מאחר שאלו נוטים לגרום לחמרמורת מעט פחות בהשוואה למשקאות שמכילים כמויות גדולות יותר של רכיבים אלו, כמו ברנדי או ויסקי.
    • להקפיד על שתיית מים בין המשקאות האלכוהוליים. שתיית כוס מים לאחר כל משקה אלכוהולי תפחית את הסיכון להתייבשות.

כמו כן חשוב להיות מודעים לגבולות וליכולת השתיה האישית.

חלק מהאנשים נוטלים תרופות לשיכוך כאב הנמכרות ללא מרשם רופא, כמו אספירין, פראצטאמול (שמות מסחריים: דקסמול, פראמול) או איבופרופן (שמות מסחריים: נורופן, אדוויל, אדקס) כדי למנוע סימפטומים של חמרמורת.

פאראצטמול עלול לגרום נזק לכבד אם הוא נלקח בשילוב צריכת אלכוהול מופרזת.

מקורות מידע נוספים