29 מאי 2017 ד' סיון תשע"ז
מעודכן לתאריך  23.12.2012 

חמרמורת ('הנגאובר')

Hangover

גורמים לחמרמורת

חמרמורת נגרמת על ידי שתייה מופרזת של אלכוהול. אצל חלק מהאנשים מספיקה שתיה של משקה אלכוהולי אחד כדי לגרום לחמרמורת ואילו אחרים יכולים לשתות לשוכרה מבלי שיסבלו מחמרמורת בכלל.
ידועים מספר גורמים שעלולים לתרום לסימפטומים האופייניים לחמרמורת:
  • אלכוהול גורם לגוף לייצר יותר
    שתן
    . השתנה מרובה עלולה להוביל להתייבשות, שמאופיינת על ידי צימאון וסחרחורת.
  • אלכוהול מעורר תגובה חיסונית דלקתית. כחלק מהתגובה החיסונית עלולה מערכת
    החיסון
    לעורר סימפטומים נפשיים כמו חוסר יכולת להתרכז, בעיות זיכרון, ירידה בתיאבון ואיבוד עניין בפעילויות שגרתיות.
  • אלכוהול מגרה את רירית הקיבה, מגביר את ייצור חומצת הקיבה ומעכב את התרוקנות הקיבה. כל אחד מהגורמים הללו עלול לגרום לכאב בטן, לבחילה או להקאה.
  • אלכוהול עלול לגרום לנפילת רמת הסוכר בדם. כשרמת הסוכר נמוכה מדי תיתכנה תחושות כגון
    עייפות
    ,
    חולשה
    , חוסר יציבות, הפרעות במצב הרוח ואפילו פרכוס.
  • אלכוהול עלול לגרום
    להרחבת כלי דם
    ולהתפתחות
    כאב
    ראש.
  • אלכוהול עלול לגרום לישנוניות אך פוגע באיכות השינה. לכן, אנשים ששתו עלולים להרגיש שהם מטושטשים ועייפים.
  • משקאות אלכוהוליים מכילים רכיבים מסוימים הנקראים congeners  שנותנים להם טעם וצבע אך עלולים לעודד את התפתחות החמרמורת. מרכיבים אלו נמצאים בכמויות גדולות יותר במשקאות בעלי צבע כהה, כמו ברנדי וויסקי, מאשר במשקאות שקופים כמו וודקה וג'ין.
 

גורמי סיכון

כל אחד ששותה אלכוהול עלול לחוות חמרמורת, אך יש כאלו שרגישים יותר להשפעת האלכוהול מאחרים. הבדלים תורשתיים מסוימים שמשפיעים על תהליך חילוף החומרים שעובר האלכוהול בגוף עלולים לגרום לאנשים מסוימים להסמקה, להזעה או לתחושת חולי אפילו לאחר שתיית כמות קטנה של אלכוהול.
ממחקרים שנערכו בנושא עדיין לא ברור לגמרי מי עלול לסבול מחמרמורת. יתכן כי דווקא אלו ששותים הרבה אלכוהול מפתחים מעין 'עמידות' לתופעותיו השליליות ולכן נמצאים בסיכון מופחת לפתח חמרמורת.
הגורמים שעלולים להגביר את הסיכון להתפתחות או להחמרת חמרמורת כוללים:
  • שתייה על קיבה ריקה. היעדר מזון בקיבה מזרז את קצב ספיגת האלכוהול בגוף.
  • שימוש בסמים אחרים או עישון (ניקוטין) יחד עם אלכוהול. שילוב העישון עם שתיית אלכוהול מגביר את הסיכון לחמרמורת.
  • חוסר שינה או שינה רעה לאחר שתיית אלכוהול. חלק מהחוקרים סוברים כי כמה מהסימפטומים האופייניים לחמרמורת נובעים, לפחות בחלקם, משינה קצרה באיכות ירודה, האופיינית לאחר לילה של שתייה מופרזת.
  • רקע משפחתי של התמכרות לאלכוהול. העובדה שלמישהו מבני המשפחה הקרובה יש רקע של התמכרות לאלכוהול עלולה להצביע על בעיה תורשתית בתהליך חילוף החומרים שעובר האלכוהול בגוף.
  • שתיית משקאות אלכוהוליים כהים או צבעוניים. משקאות אלכוהוליים כהים מכילים לרוב כמות גבוהה יותר של תוספים מסוג congeners. אלו נוטים להגביר את הסיכון לחמרמורת.
 
משקאות המכילים כמות גדולה של רכיבים אלו כוללים בורבון, ויסקי, טקילה, ברנדי, בירות כהות ובירות בעלות תכולת אלכוהול גבוהה וכן יין אדום.
לעומת זאת, משקאות המכילים מעט תוספים, דוגמת בירות בהירות, וודקה וג'ין נוטים לגרום לפחות חמרמורת. עם זאת, בעוד ששתיית משקאות אלכוהוליים בעלי גוונים בהירים יותר תסייע מעט למניעת חמרמורת, שתייה מרובה של אלכוהול מכל סוג עלולה לגרום לחמרמורת.