24 יולי 2017 א' אב תשע"ז
מעודכן לתאריך  18.03.2013  באדיבות ה 

תסמונת המעי הרגיז

(Irritable bowel syndrome (IBS

תזונה ללוקים בתסמונת המעי הרגיז

השינויים בתזונה הם המפתח להקלה על הסימפטומים של תסמונת המעי הרגיז. עם זאת, אין תזונה אחת שמתאימה לכל החולים. כדי שהתזונה תעזור היא צריכה לקחת בחשבון את הסימפטומים של המחלה ואת התגובות של המטופל למזונות השונים.
כדאי להיעזר ביומן אכילה כדי לעקוב אחר השפעת המאכלים השונים על הסימפטומים. חשוב לזכור שהסימפטומים לא מתפתחים מיד לאחר אכילת מזון מסוים, אלא לאחר מספר שעות ואפילו ביום המחרת. לאחר זיהוי המזונות שמעוררים את התפרצות הסימפטומים, אפשר פשוט להימנע מאכילתם. עם זאת, לוקח זמן עד שמערכת העיכול מתרגלת לשינויים בתזונה.

טיפים לאכילה בריאה ופעילות גופנית

  • אכלו ארוחות מסודרות ומנות קטנות יחסית, בזמנים קבועים.
  • אל תדלגו על ארוחות, אל תיגררו למרווחים גדולים מדי בין הארוחות ואל תאכלו בשעות מאוחרות בלילה (קרוב לשעת השינה).
  • אכלו בצורה נינוחה, בלי למהר. אכלו בישיבה ולעסו היטב את המזון.
  • אל תתחילו 'דיאטת אלימינציה' (דיאטה שבה נמנעים מאכילת סוגי מזון מסוימים כמו מוצרי חלב או בשר אדום) ללא ייעוץ של תזונאי מוסמך.
  • הקפידו על שגרה קבועה של פעילות גופנית, כמו הליכה, רכיבה על אופניים או שחייה.
  • הקפידו על מנוחה מספקת והפגת מתחים.
 

סיבים תזונתיים

ללוקים בתסמונת המעי הרגיז מומלץ לשנות את כמות הסיבים (fiber) בתזונה ואת סוגם, בהתאם לסימפטומים שיש להם. ישנם שני סוגים של סיבים:
  • סיבים מסיסים, שמתפרקים בגוף. מזונות המכילים סיבים מסיסים כוללים: שיבולת שועל, שעורה, שיפון, פירות כמו בננה ותפוחים, ירקות שורש כמו גזר, בטטה ותפוח אדמה וזרעי פשתן.
  • סיבים בלתי מסיסים, שהגוף אינו יכול לעכל. מזונות המכילים סיבים בלתי מסיסים כוללים: לחמים מחיטה מלאה, סובין, דגנים, אגוזים וזרעים (למעט זרעי פשתן).
 
הפחתת כמות הסיבים הבלתי מסיסים עשויה לעזור במצב של תסמונת המעי הרגיז עם שלשול. לעומת זאת, אם תסמונת המעי הרגיז מלווה בעצירות, דווקא רצוי להגביר את כמות הסיבים המסיסים בתזונה. מומלץ לפזר את אכילת המזונות העשירים בסיבים על פני כל היום ולהגדיל את כמות המים ששותים כדי לשפר את יעילותם.
אם בחרתם להשתמש בתוספי תזונה המכילים סיבים תזונתיים, עיינו תחילה בפירוט שעל תווית המוצר, כדי לבחון כמה סיבים מסיסים וכמה בלתי מסיסים הוא מכיל.
כאשר מגדילים את כמות הסיבים בתזונה, יש לעשות זאת בהדרגה ולהתאים את צריכתם על פי השפעתם על מערכת העיכול. עלייה פתאומית ברמת הסיבים בתזונה עלולה דווקא להחמיר את הסימפטומים. בכל מקרה, כדאי להיוועץ ברופא או בדיאטנית לגבי כמות והרכב הסיבים בתפריט.

המלצות תזונתיות להקלה על נפיחות וגזים

צמצמו את צריכת הפירות והקטניות

הגבילו את צריכת הפירות ל-3 מנות ביום, מתוכן מנה אחת לכל היותר של פירות מיובשים, וכוס קטנה אחת של מיץ פרי. הקפידו להשלים את תזונתכם עם ירקות.
  • מנת פרי (80 גרם) = תפוח בינוני, בננה, אגס, תפוז או פרי בגודל דומה, 1/2 אשכולית, פרוסה אחת של פרי גדול (מלון, אננס), 2 שזיפים, חופן של ענבים, דובדבנים או אוכמניות, 3 כפות מלאות של סלט פירות (טרי או משומר).
  • מנת פרי מיובש (25 גרם) – כף גדושה של צימוקים, תאנים, משמשים.
  • מנת ירקות (80 גרם) – 3 כפות גדושות של ירקות טריים, מבושלים, קפואים או משומרים, או קערה קטנה של עלי חסה.
 
כאשר בעיית הגזים במערכת העיכול הינה בעיה קשה, מומלץ להימנע מאכילת כמויות גדולות של פירות, ירקות וסלטים טריים, ובמיוחד של כרוב, ברוקולי, כרובית וקטניות כמו שעועית, חומוס ואפונה.

הפחיתו את צריכת המזונות שמכילים עמילנים עמידים

העמילנים העמידים (Resistant starches) שבמזונות השונים אינם מתעכלים לגמרי על ידי הגוף. הם נכנסים למעי הגס, עוברים התססה ויוצרים גז. לכן מומלץ לצמצם את צריכת המזונות הבאים:
  • דגנים מלאים, קטניות, תירס, בננות ירוקות וגרנולה שמכילה סובין.
  • תפוחי אדמה או תירס שלא בושלו מספיק, או שחוממו שוב. אכלו אותם כשהם עדיין חמים מייד לאחר הבישול.
  • צ'יפס, חטיפי צ'יפס בשקית, אורז מטוגן – העדיפו תפוחי אדמה אפויים או אורז מבושל.
  • לחמים או בצקים אפויים למחצה שנועדו לחימום והשלמת אפייה (לחם שום, פיצות מוכנות) –  העדיפו לחם טרי אפוי כיאות.
  • מזונות מעובדים (מסחריים) דוגמת סלט תפוחי אדמה, סלט פסטה או עוגיות וביסקוויטים מוכנים.
  • ארוחות מוכנות (מסחריות) המכילות תפוחי אדמה או פסטה (לזניה, מקרוני עם גבינה צהובה וכדומה).
  • פסטה יבשה מכל הסוגים – במקום זאת העדיפו פסטה טרייה.
 

מזונות להקלת הנפיחות וגזים

אכלו שיבולת שועל וזרעי פשתן, כי הם עשויים לעזור להקלת הסימפטומים של נפיחות וגזים. כמו כן ניתן לנסות שימוש בתכשירי חיידקים 'טובים' (פרוביוטיקה).

המלצות תזונתיות להקלה על עצירות

  • ניתן לנסות דגנים מלאים בליווי פירות וירקות, כשכל יומיים מוסיפים לא יותר ממנה אחת.
  • שיבולת שועל וזרעי פשתן מהווים מקור טוב לסיבים מסיסים. הסיבים המסיסים עוזרים לריכוך הצואה ומקלים על היציאות. הם גם עשויים לסייע לסימפטומים של גזים ונפיחות. אפשר להוסיף כף של זרעי פשתן למזונות כמו דגני בוקר, יוגורט או מרק. יחלפו מספר ימים עד שהמעיים יתרגלו להשפעת זרעי הפשתן.
  • ניתן להשתמש גם בתוספים של סיבים תזונתיים כמו פסיליום (שמות מסחריים: ביולקס®, מטמוציל®, קונסיל®, קלסיב®) או מתיל-צלולוז (שם מסחרי: פגלקס®) .
  • הקפידו על שתייה מספקת – לפחות 8 כוסות מים או משקאות אחרים נטולי קפאין.
  • אפשר לנסות נטילת תוספים או מזונות המועשרים בחיידקים 'טובים' (פרוביוטיקה).
 

המלצות תזונתיות להקלה על שלשול

שתייה

  • הקפידו על שתייה מרובה שתפצה על אבדן הנוזלים בעקבות השלשול. שתו לפחות 8 כוסות של משקאות נטולי קפאין ביום, לרבות תה צמחים (התה הרגיל מכיל קפאין).
  • הגבילו שתיית משקאות שמכילים קפאין כמו תה, קפה או קולה ל-3 כוסות ביום לכל היותר.
  • הגבילו את צריכת המשקאות התוססים.
  • צמצמו את צריכת האלכוהול. נסו לא לשתות אלכוהול מדי יום ובכל מקרה לא יותר מ-2 מנות ביום.
 

סיבים תזונתיים וסוכרים

  • צמצמו את צריכת הסיבים הבלתי מסיסים מהמקורות הבאים: לחם מלא, דגני בוקר, סובין, אגוזים וגרעינים (למעט זרעי פשתן).
  • הימנעו מאכילת הקליפה, הליבה והגלעינים של פירות וירקות.
  • הגבילו את צריכת הפירות ל-3 מנות ביום, כאשר במניין המנות אנו כוללים גם מנה אחת של פירות מיובשים וכוס קטנה של מיץ פרי. הקפידו להשלים את תזונתכם עם ירקות.
  • הגבילו אכילת מזונות המכילים עמילנים עמידים (ראו למעלה).
  • הימנעו מממתקים ללא סוכר, לרבות סוכריות או מסטיקים, וכן הימנעו ממוצרי מזון ומשקאות שמכילים סורביטול (מוצרים המיועדים לחולי סוכרת או להרזיה).
 

שמן ושומן

שלשול יכול להיגרם גם כתוצאה מצריכת מזונות עתירי שומן. לפיכך מומלץ להימנע מצריכת צ'יפס (מטוגן), מזון מהיר, ארוחות מוכנות, המבורגרים ונקניקיות, חטיפים ועוגות. נסו במקומם מוצרים דלי שומן.