28 מאי 2017 ג' סיון תשע"ז
תאריך פרסום:  25.04.2013 

בסמטי, יסמין, ארבוריו, בר, סושי, חום ושחור - המדריך לאורז

אריאל אשל M.Sc

מתכוני אורז פרא

בסמטי ופרא נוסח בנקוק

זהו אחד המתכונים היותר מיוחדים וטעימים שאיתרנו. הוא מערבב שני סוגי אורז ארוך, פרא ובסמטי מלא (אפשר להחליף את הבסמטי באורז יסמין מלא).

חומרים

  • 3 וחצי כוסות ציר עוף (במידה שהציר בעל מליחות ניכרת מומלץ להשתמש בשתיים וחצי כוסות ציר ולהוסיף להן כוס מים)
  • שלושת רבעי כוס אורז פרא
  • שלושת רבעי כוס אורז בסמטי מלא
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 בצל יבש בינוני קצוץ
  • 3 שיני שום קצוצות
  • 2 כפות ג'ינג'ר טרי מגורר
  • 2 כפות רוטב סויה
  • 2 כפות מיץ ליים, או 1 כף מיץ לימון
  • 1 כף סוכר
    חום
  • חצי כוס עלי בזיליקום קצוצים דק
  • חצי כוס עלי מנטה או נענע קצוצים דק
 
בסמטי ופרא בנוסח בנקוק. מצוין עם דג לבן או סלמון אפוי
בסמטי ופרא בנוסח בנקוק. מצוין עם דג לבן או סלמון אפוי

הכנה

שוטפים את שני סוגי האורז על ידי השרייתם (בנפרד) במים קרים במשך מספר דקות. שופכים את המים.
בסיר בישול מביאים את הציר לרתיחה ומוסיפים את אורז הפרא. מכסים את הסיר ומנמיכים את הלהבה למינימום אפשרי. מבשלים 45 דקות ואז מוסיפים אגב ערבוב חד פעמי את הבסמטי המלא. מכסים וממשיכים לבשל 30 דקות נוספות.
בזמן שהאורז מתבשל, מחממים במחבת שמן זית ומטגנים בשמן החם את הבצל והשום, עד להזהבה קלה (כ-4 דקות). מוסיפים למחבת את הג'ינג'ר ומטגנים כשתי דקות נוספות (עד שעולה ניחוח אך הג'ינג'ר אינו משחים). מסירים את המחבת מהלהבה.
מערבבים בכוס סויה, מיץ ליים (או לימון) וסוכר.
בתום בישול האורז מסירים את הסיר מהלהבה ומבליעים באורז את תערובת הבצל ואת רוטב הסויה. מעבירים את האורז לקערה גדולה ומבליעים בו את עלי הבזיליקום והנענע.
התבשיל המיוחד הזה יהווה בן זוג הולם למנת דג לבן או סלמון.

פילאף אורז פרא

הפילאף הוא תבשיל בו האורז מתבשל בציר. אחד המקורות הראשונים המתאר את התבשיל (שיש לו גרסאות רבות) מצוי בכתבי ההיסטוריה של אלכסנדר הגדול (מוקדון) שחי במאה השלישית לפני הספירה. שם מתואר התבשיל כחלק מתרבות האירוח בפרס, במחוז הולדתה של רעייתו רוקסנה.

חומרים

  • ארבע וחצי כוסות ציר עוף או ציר צמחי
  • 2 כפות שיני שום קצוצות
  • בצל יבש קצוץ
  • כוס ושלשת רבעי אורז פרא
  • רבע כפית פלפל לבן גרוס
  • חצי כפית מלח בישול גס
  • 1 עלה דפנה
  • 1 גבעול טימין
  • 150 גרם שקדים משובבים קלויים (קולים ב- 100 מעלות צלסיוס במשך 45 דקות בטוסטר אובן)
 

הכנה

שוטפים את האורז על ידי השרייתו וערבולו בסיר מים קרים במשך מספר דקות. שופכים את המים.
מחממים תנור ל- 180 מעלות צלסיוס. מערבבים בסיר חסין חום את כול הרכיבים, למעט שקדים, ומכסים את הסיר. מכניסים לתנור ואופים 50 דקות. מוציאים את הסיר מהתנור (בזהירות, לא לשכוח להשתמש בכפפות מבודדות חום), בודקים את רכות האורז, ובמידת הצורך מכסים וממשיכים לאפות מספר דקות עד לקבלת אורז רך. טרם הגשה מבליעים באורז בעדינות את השקדים המשובבים.
הפילאף יהווה בן זוג הולם למאכלי בשר.