19 אוקטובר 2017 כ"ט תשרי תשע"ח
מעודכן לתאריך  31.03.2010  באדיבות ה 

אי סבילות ללקטוז - מידע רפואי

Lactose intolerance

גורמים לאי סבילות ללקטוז

אי סבילות ללקטוז נובעת ממחסור באנזים לקטאז. קיימות מספר סיבות הגורמות למחסור באנזים הכוללות מחסור ראשוני, שהוא הנפוץ יותר, ומחסור שניוני הנובע ממחלות ומצבים שונים.

מחסור ראשוני - חוסר על רקע מוצא אתני

מחסור ראשוני הוא הסוג הנפוץ ביותר לאי סבילות ללקטוז. הרקע למחסור הוא תורשתי ומתפתח לרוב מגיל 5 (ולעיתים מגיל צעיר יותר). בגיל זה מתרחשת ירידה בייצור האנזים עקב שינויים בתזונה המתבטאים בירידה בצריכת מוצרי חלב. ברוב המקרים, קיים ייצור חלקי של האנזים ואי הסבילות תלויה בכמות הלקטוז הנצרכת.
מחקרים שונים מצביעים על מוצא אתני כגורם המשפיע על ירידה בפעילות אנזים הלקטאז. באוכלוסיות היספניות, אפרו-אמריקאיות, אפריקאיות ובקרב אוכלוסיות באסיה מתפתחות רמות נמוכות של האנזים החל מגיל 5. לעומתם, אצל חלק מהאוכלוסייה הלבנה, ובמיוחד בארצות סקנדינביה, פעילות האנזים נשמרת עד לבגרות. היכולת לשמור על פעילות הלקטאז עד לגיל המבוגר היא תכונה גנטית אשר עוברת בתורשה.

מחסור שניוני

המחסור באנזים נגרם כתוצאה ממחלה ובעיקר ממחלות מעיים דלקתיות, פציעה, תרופות או ניתוח במעי הדק. לעיתים המחסור הוא זמני אך כאשר המחלה ממושכת, הפגיעה בייצור האנזים עלולה להיות קבועה.
מחלות ומצבים העלולים לגרום למחסור באנזים הינם:
  • צליאק (כרסת) – רגישות לגלוטן (חלבון החיטה) גורמת לפגיעה ברירית במעי הדק ולחוסר עיכול וספיגה של המזון.
  • גאסטרואנטריטיס – דלקת חריפה של הקיבה והמעיים הנגרמת כתוצאה מזיהום.
  • מחלת קרוהן – מחלה דלקתית כרונית של המעי הדק במערכת העיכול.
  • קוליטיס – דלקת במעי הגס הנגרמת מחיידקים, נגיפים (וירוסים) או טפילים שונים.
  • כימותרפיה.
  • מתן ממושך של אנטיביוטיקה.