24 ינואר 2017 כ"ו טבת תשע"ז
מעודכן לתאריך  25.06.2013 

קינוח קיצי מתוק: תפיחת אפרסקים

אריאל אשל, M.Sc

המתכון לתפיחת האפרסקים (סופלה) הוא בהשראת מנת הקינוח שהוגשה לנו במסעדת Glenapp Castle שבסקוטלנד (אחוזת נופש שמסעדתה מעוטרת בכוכב מישלין). קלילות המנה והעובדה שהתפיחה לא 'צנחה' דקות ספורות לאחר הכנתה שבו את לבנו.

מקורו של האפרסק (קרוב משפחה של השזיף) בסין והוא הופץ לעולם ב'דרך המשי'. אפרסק אחד גדול (175 גרם) יכיל כ- 10% מצריכת הסיבים התזונתיים היומית המומלצת, הוא עשיר בוויטמין C (שייהרס בבישול) ובוויטמין A (בצורת בטא-קרוטן שיהפך בגוף לוויטמין A) ומהווה גם מקור טוב לוויטמין E, K ולניאצין. האפרסק עתיר באשלגן ויש בו נחושת.
לשם הכנת המנה עשינו שימוש באפרסקי 'פיתה' הפחוסים שהם מתוקים יותר משאר הזנים. ניתן להשתמש גם בזנים האחרים. במהלך ההכנה לא הוסרו קליפות האפרסקים וכך אנו נהנים מיותר סיבים תזונתיים. המנה בהחלט בעלת ערכים תזונתיים טובים אם כי יש לזכור שאינה נחשבת לדלת סוכר.
תפיחת אפרסקים
תפיחה קלילה וטעימה להפליא.

חומרי המחית (כ-10 מנות)

  • 1 ק"ג אפרסקי 'פיתה' בשלים (או אפרסקים בשלים מזן אחר).
  • 150 גרם סוכר (אם תבחרו להשתמש בזן שונה מאפרסקי 'פיתה' אזי יש להשתמש ב- 200 גרם סוכר, כי הזנים האחרים פחות מתוקים).
  • 70 גרם קורנפלור (רגיל).
 

הכנת המחית

חוצים את האפרסקים ומסלקים את הגלעין. מכניסים את האפרסקים יחד עם הסוכר והקורנפלור למעבד מזון. מפעילים עד לקבלת עיסה חלקה. מכניסים את העיסה לסיר בישול ומבשלים על להבה בינונית (ללא כיסוי הסיר, אגב ערבוב מתמיד) עד לתחילת בעבוע והסמכה. מצננים כרבע שעה בטמפרטורת חדר.

חומרי הקצף

  • 450 גרם חלבוני ביצה (12-14 ביצים גדולות, הנושאות את הסימון L).
  • 170 גרם סוכר.
  • חצי כפית אבקת קרם טרטר.
 

הכנת הקצף ותערובת התפיחה

בקערת הקצפה מקציפים את החלבונים תוך הוספה הדרגתית של הסוכר, עד לקבלת קצף קשה ומבריק. לקראת סוף תהליך ההקצפה מוסיפים את אבקת קרם הטרטר אגב המשך הקצפה. מבליעים את המחית בעדינות לתוך הקצף.
משמנים במעט חמאה או שמן זית קעריות הגשה אישיות חסינות
חום
, ויוצקים לתוכן מתערובת התפיחה (כדי שלושת רבעי גובה הקערית). מחממים תנור אפיה ל- 185 מעלות צלסיוס ואופים בתוכו את קעריות ההגשה במשך 12-14 דקות. מוציאים אותן מהתנור.

הגשה

שמים את קערית ההגשה (זהירות, הקערית חמה) על צלחת שטוחה בלווי פרוסות אפרסק (או פטל) וכדור גלידת וניל (או גלידת פרי).