19 ינואר 2017 כ"א טבת תשע"ז
תאריך פרסום:  02.10.2013 

התוספים שבמזון – הטוב, הרע והיפה

עיון בתווית שעל חומרי המזון שאתם רוכשים מגלה סימונים של תוספי מזון כמו E100

אריאל אשל M.Sc

תוספי מזון הדורשים זהירות

יחד עם ההתייחסות החיובית לתוספי המזון כדאי להימנע או לפחות להמעיט את הצריכה של חלקם, ובכלל זה מלח נתרני, סודיום (נתרן) ניטריט או ניטראט, ג'ינקו בילובה וצבעי מאכל שאינם טבעיים.
גם אם כיום נמצא שתוסף מזון מסוים בטוח לשימוש (בנסיבות ובכמויות מוגדרות) עדיין ייתכן שבעתיד הוא יימצא מזיק. החומר הממתיק ציקלמט שנחשב בטוח בשנות השישים של המאה שחלפה נאסר לשימוש על ידי ה- FDA ב- 1970.

ניטריטים וניטראטים

סודיום (נתרן) ניטריט או ניטראט המצויים בהרבה נקניקים, נקניקיות ובשר משומר חשודים כגורם מסרטן עם כניסתם למערכת העיכול. למעשה השימוש בהם כבר נאסר במספר מדינות ובארה"ב ניתנה ארכה ליצרנים למצוא תחליפים נאותים. אמנם חומרים אלו מונעים התפתחות של
החיידק
המפריש את רעלן הבוטולינום הקטלני, אולם אמצעי שימור אחרים (לרבות קירור) ישיגו אותה מטרה.
אף כאשר מצוין על גבי אריזת המוצר שלא הוסף ניטריט, עלול להיות שנעשה שימוש באבקת סלרי או מיץ סלרי שהם באופן טבעי עשירים בניטריט (הוא גם מעשיר את הצבע האדום של הבשר).
נקניקיות על האש
סודיום ניטריט או ניטראט מצויים בהרבה נקניקים ונקניקיות

אלרגיות ורגישויות לתוספי מזון

בעיקרון קיימות רגישויות ואלרגיות לתוספי מזון אבל בשיעור נמוך בהרבה מאלו הקיימות למזונות. בעוד ש-1 מתוך 50 יש לו רגישות כלשהי למזון, רק ל-1 מתוך 400 תהיה רגישות לתוספי מזון. מרבית הרגישויות הן ללקטוז, לאמינים טבעיים (מצויים בגבינה צהובה, יין, טונה ומקרל) ולתוספי מזון דוגמת סולפיטים,
פוטסיום
(
אשלגן
) סורבט (מיועד למנוע התעפשות) ובנזואטים (מיועדים לחסל מיקרואורגניזמים).
מונוסודיום גלוטמאט (E621) – ידועה רגישות למונוסודיום גלוטמאט המצוי בשפע במטבח הסיני. החומר אשר מצוי גם במזונות טבעיים עלול לגרום אצל אנשים הרגישים לו לכאבי ראש,
חולשה
, קשיי נשימה ודפיקות לב מואצות. בנוסף, מתבסס חשד שצריכה מתמשכת של מוצרים המכילים מונוסודיום גלוטאמאט עלולה להסב נזקים בריאותיים מהותיים. לעיתים המונח 'הידרוליזה של תמצית שמרים' המופיע על אריזת המזון עלול להעיד על נוכחות מונוסודיום גלוטמאט.
צבע צהוב מספר 5 – חומר זה המוצא שימוש במשקאות קלים, אבקות קינוחים וגלידות נחשד כגורם מעורר של מחלת עור אצל פחות מ-1 ל-10,000 איש. לא נמצאה הוכחה לכך שהוא מעודד התקפת
אסתמה
. כיום חובה לציין את נוכחות הצבע במזון על תווית המארז כך שמי שרגיש ידע להיזהר.
אספרטם (E951) – אנשים הלוקים במחלה התורשתית הנדירה PKU צריכים להיזהר מנטילת מזונות המכילים ממתיק זה כי החומר מכיל פניל-אלנין שהם רגישים לו. החומר מופיע גם תחת שם המותג 'נוטראסוויט'. אזהרה מתאימה חייבת להופיע על גבי המארז.

לא ללוקים באסתמה או בבעיות נשימה

החומר גופרית דו חמצנית (סולפור די-אוקסיד, E220) נאסר לשימוש בארה"ב כחומר ריסוס ירקות ופירות טריים, בשל סיכונים בריאותיים רבים. החומר עדיין מצוי בבירה, במשקאות קלים, בפירות מיובשים, במיצים, ביין ובסוגי חומץ מסוימים. ההמלצות להימנע ממנו תקפות בייחוד כאשר סובלים מאסתמה, ברונכיט, בעיות כלשהן
בדרכי הנשימה
, או ממחלות לב וכלי דם.
אף החומר נתרן גפריתי (סודיום סולפיט, E221) שהוא חומר משמר המצוי ביין, בפירות מיובשים ובמוצרי מזון מעובד אסור ללוקים באסתמה. על פי ה- FDA אחד מכול מאה רגיש לסולפיטים שהוספו לאוכל, ומרביתם של אלו לוקים באסתמה.

ג'ינקו בילובה

חברות אחדות מוסיפות למשקאות תמציות של הצמח ג'ינקו בילובה בשל הסברה שיש בהן כדי לשפר זיכרון וחשיבה. מסתבר שלחומר יש השפעה על קרישיות הדם ובחיות מעבדה הוא נמצא כמגדיל סיכון לסרטן
כבד
ובלוטת התירואיד.

תוספים מצמח האלוורה

נטילת מזונות המכילים תוספים שהופקו מצמח האלוורה עלולה לגרום לשלשולים ומצד שני לא מומלץ להשתמש בהם כחומר מקל
עצירות
בהיעדר די נתונים מחקריים. בחיות מעבדה גרם השימוש בחומרים אלו לסרטן המעי. הלוקים
בסוכרת
צריכים להיזהר בשל חשד להשפעת תמציות אלוורה על רמות
הגלוקוז
בדם.
אלוורה
תוספים מצמח האלוורה גרמו לסרטן המעי בחיות מעבדה

היפראקטיביות ותוספי מזון

קיימים דיווחים על התנהגות היפראקטיבית בקרב ילדים שצרכו מוצרי מזון אשר הכילו חומרי צבע מלאכותיים וחומרים משמרים גם יחד. מחקר שפורסם ב- 2007 טען שערבוב חומרי צבע מלאכותיים מסוימים עם חומרים משמרים דוגמת סודיום-בנזואט קשורים להתנהגות היפראקטיבית אצל ילדים מסוימים. הצבעים שנבחנו היו צהוב E110, טרטראזין E102, קרמויזין E122, פונשו E124, קינולין צהוב E104 ואדום אלורה E129.
יחד עם זאת, על פי חוות הדעת שפרסמו ה- FDA והנציבות האירופאית, לא הוכח על פי המחקר האמור קשר בין נוכחות הצבעים במוצרי המזון ובין התנהגות היפראקטיבית.

חומרים המצריכים תשומת לב

  • ממתיקים – דוגמת סכרין או סירופ תירס העשיר בפרוקטוז.
  • שומן טרנס – נועד להאריך את חיי המדף של המוצר אך מהווה סיכון בריאותי להגדלת רמת הכולסטרול רע ולהפחתת הטוב. הוא מעלה סיכון למחלות כלי דם ולב.
  • חומרי הצבע כחול מספר 1 וכחול מספר 2 (E133) – נאסרו לשימוש בחלק מהמדינות. הם נמצאים במשקאות ספורט, במשקאות קלים ובממתקים.
  • אדום מספר 3 ואדום מספר 40 (E124) – השימוש בהם נאסר מאז שנת 1990 אולם משום מה החומרים אותרו במספר מזונות.
  • צהוב מספר 6 (E110) וצהוב טרטרזין (E102) – נאסרו לשימוש בחלק מהמדינות. הם מצויים בגבינות צהובות, בממתקים ובמשקאות מוגזים.
  • החומרים BHA ו- E320) BHT) – חומרים משמרים המצויים בין היתר בדגני בוקר, במסטיקים ובשמנים צמחיים. הם חשודים בגרימת נזק למוח ולמערכת העצבים כמו גם להעלאת סיכון לסרטן.
  • פוטסיום ברומאט (אשלגן ברומאט) – תוסף שמעלה נפח במאפים. הוא נאסר לשימוש במדינות רבות כיוון שנמצא גורם לסרטן אצל חיות, אף כשמדובר בכמויות זעירות.