מהי אלרגיה?

חשוב להיות ער להבדל שבין אלרגיה למזון שעלולה להיות קטלנית ובין רגישות למזון הגורמת לאי נוחות בלבד. כיצד להתייחס לאקזמות שלכם או של ילדכם? אילו מבחני אלרגיה כדאי לבצע? איך בודקים אם אתם אלרגיים וממה כדאי להיזהר?

מהי אלרגיה ומהו אלרגן?

אלרגיה היא תגובה לא צפויה של מערכת החיסון שעה שהיא מזהה בשוגג חומר חלבוני מסוים כ"אויב" לגוף.
כל חומר חלבוני שגורם לתגובה אלרגית נקרא אלרגן.
מערכת החיסון, שהיא מערכת ההגנה הטבעית של הגוף נגד חיידקים, וירוסים וחומרים המזוהים כמזיקים לגוף, מזהה בטעות חומר חלבוני מסוים (אלרגן) כאיום, וכדי להילחם בו מייצרת נוגדן מסוג IgE .

 

כאשר האלרגן חודר לגוף, לעיתים באמצעות מגע עם העור, נוצר מגע בינו ובין הנוגדנים מסוג IgE. כתוצאה ממגע זה, משחרר הגוף חומרים כימיים דוגמת חומר המכונה היסטמין, שמטרתו להרוס את האלרגן. שחרור ההיסטמין הוא הגורם לסימפטומים של התגובה האלרגית, שיכולים להיות קלים עד קטלניים.

 

לרוב החומרים הגורמים לאלרגיה אצל אנשים אלרגיים אין שום השפעה על אנשים שאינם אלרגיים. מקורה של הרגישות לאלרגנים מסוימים נעוצה לעיתים בסיבות תורשתיות, ובמקרה זה מכונה האלרגיה "אטופית".

מי מככב ברשימת האלרגנים?

קיימים סוגים רבים של אלרגנים. נזכיר את הנפוצים ואת המסוכנים:

 

    •  עקיצות דבורים או צרעות - אלרגיה לעקיצות על ידי דבורים או צרעות יכולות לגרום לשוק אנפילקטי שעלול להיות קטלני.
    •  אבקנים (פולן) - מיליון אנשים בישראל לוקים בקדחת השחת בעיקר באביב ובסתיו. מקורה של זו בעיקר ברגישות לאבקנים (פולן) של פרחי צמחים מסוימים, כולל אלו של מדשאות.
    •  הפרשות של קרדית אבק הבית, שיער וקשקשת של בעלי חיים.
    • מזון - שמונה סוגי מזון אחראים ל- 90% מהתגובות האלרגיות למזון: בוטנים, אגוזים (כולל שקדים, קשיו, פיסטוקים ופקאנים), דגים, פירות ים, ביצים, חלב, חיטה וסויה.
    •  חומרי ניקוי, תרופות וגומי מסוג לטקס הנמצא בכפפות חד פעמיות ובאמצעי מניעה.
    •  פחות שכיחים אך קיימים: ידועים מקרים של רגישות חמורה למים או לאוויר לח, אלרגיה לזרע של זכר ואלרגיה לשמש.

חוסר סבילות לעומת אלרגיה

קיים הבדל בין אלרגיה לבין חוסר סבילות של הגוף לחומרים שונים ובעיקר לחומרים הנמצאים במזון, למשל חוסר סבילות ללקטוז שהוא הסוכר המצוי בחלב.
בעוד שבתגובה אלרגית מעורבת מערכת החיסון ויש אפשרות למדוד תגובות חיסוניות מסוימות במבחני אלרגיה הרי חוסר סבילות לחומר אינה מערבת את מערכת החיסון כך שמבדקי אלרגיה לא ייתנו הסבר לבעיה.

 

בנוסף, אנשים עם אי סבילות למזונות מסוימים יכולים לאכול מהם כמות קטנה מבלי שתתעורר בעיה כלשהי, שעה שאצל אנשים עם אלרגיה לרכיב מוגדר במזון תתרחש תגובה קשה כאשר הם באים במגע עם כמות זעירה ממנו.