21 דצמבר 2014כ"ט כסלו תשע"ה
גודל אות גדול בינוני קטן
חזור למחלות ומצבים
מעודכן לתאריך21.04.2009|באדיבות ה

ליסטריוזיס

(Listeriosis)

הגורמים לליסטריוזיס

 

חיידק הליסטריה

ליסטריוזיס הוא זיהום שנגרם על ידי החיידק ליסטריה מונוציטוגנאז (בקיצור ליסטריה). זהו חיידק השכיח בכל סביבה, ובכלל זה:

  • בקרקע.
  • בעצים.
  • ברקב.
  • במים.

 

חיידק הליסטריה נמצא גם במערכת העיכול של בעלי חיים דוגמת כבשים ובקר, ולכן צואתם של בעלי חיים אלו מזוהמת בחיידק. מעריכים שכ- 5-10% מכלל האוכלוסייה נושאים את החיידק, אולם הנשאים אינם סובלים מכל סימפטומים אופייניים. בדומה למצב בחיות, גם צואת אדם הנושא את החיידק תהיה מזוהמת בו.

 

מזון

מרבית מקרי הליסטריוזיס נגרמים בעקבות אכילת מזון מזוהם בליסטריה. החיידק עלול להימצא בסביבת הייצור של מזון ולכן עלול לזהם מזונות רבים במהלך ייצורם, בפרט בשלבים שבין הכנת המזון לבין אריזתו. החיידק שכיח על משטחי העבודה, הן בבית והן בחנויות ובמעדניות.

 

ירקות עלולים להיות מזוהמים בחיידק, אם גודלו, דושנו, או הושקו באמצעות מים מזוהמים. מוצרי חלב ובשר עלולים להזדהם כאשר מקורם בבעלי חיים שנושאים את החיידק.

 

בניגוד לחיידקים רבים אחרים חיידק הליסטריה עמיד במיוחד ומסוגל להתרבות גם בטמפרטורות נמוכות (מתחת 5 מעלות צלזיוס). לאור עובדה זו אין הקירור במקרר של מזון נגוע מונע את התרבותו והתפשטותו של החיידק.

 

מתחת לאפס מעלות צלזיוס אין החיידק מסוגל עוד להתרבות, אולם הקפאת מזון נגוע אינה הורגת בהכרח את חיידקי הליסטריה ולכן אינה מהווה ערובה בטוחה למניעת זיהום.

 

הדרך למנוע זיהום בליסטריה היא באמצעות בישול יסודי של מוצרי מזון בטמפרטורה העולה על 82 מעלות צלזיוס, או במקרה של מוצרי חלב, פסטור.

 

פסטור הוא תהליך לטיפול בחלב ובמוצריו, שמטרתו קטילת חיידקים ומזהמים. התהליך מבוצע באמצעות חימום החלב ל- 65 מעלות צלזיוס במשך 30 דקות, או לחילופין, חמום ל- 72 מעלות צלזיוס במשך 15 דקות, ולאחר מכן קירור מהיר. יש לציין כי החוק במדינת ישראל מחייב לפסטר את החלב ומוצריו. באירופה אין חובה לפסטר את החלב ומוצריו ולכן מומלץ לנהוג משנה זהירות בצריכת גבינות מיובאות.

 

לגבי מוצרי מזון מוכנים לאכילה, יש לוודא שהם נשמרים בקירור בהתאם להוראות היצרן, ואינם נצרכים לאחר שפג תוקפם.