23 מאי 2017 כ"ז אייר תשע"ז
תאריך:  14.05.2010 

מתכוני גבינה ויוגורט מהסוג הטעים

(לא רק לשבועות)

אריאל אשל, M.Sc

אמנם הסטטיסטיקה מראה שהשיא של צריכת מאכלים המבוססים על מוצרי החלב מתרכז בשבוע של חג השבועות, אולם אין סיבה שלא להכין אותם כול ימות השנה. אספנו למענכם שלושה מתכונים (בדוקים), לא מתוקים, קלי הכנה (יחסית), טעימים ובעלי ערכים תזונתיים טובים. אף מטען הקלוריות והכולסטרול שלהם אינו אימתני.

ירקות שורש במעטה גבינות עובש

ירקות השורש, דוגמת שורש הסלרי וארטישוק ירושלמי הם בסיס מעודן לגבינות חריפות. פלפלים קלויים, פרוסות אגס ואגוזי מלך מהווים השלמה צבעונית ובריאה. הגבינות אמנם אינן דלות קלוריות אבל תכולת הסידן והוויטמינים בהחלט מכפרת.

חומרים ל-6 מנות

  • 2-3 שורש סלרי (עדיפים גדולים).
  • 6 פקעות ארטישוק ירושלמי (רצוי ללא הסתעפויות, יכולות להיות קטנות יחסית).
  • 3 אגסים.
  • 2 פלפלים אדומים ו-2 כתומים (אפשר יותר, תמיד יש מה לעשות עם פלפלים קלויים)
  • 150 גרם גבינת סטילטון או גורגונזולה.
  • גלילת גבינת סינט- מור (כ- 150 גרם).
  • 18 חצאים של אגוזי מלך קלופים.
  • חומץ בלסמי.
 
ירקות שורש במעטה גבינות עובש
ירקות שורש במעטה גבינות עובש

הכנה

פלפלים קלויים
קולים את הפלפלים בתנור בחום גבוה (מפוזרים בתוך תבנית). מידי פעם הופכים, עד לקלייה וריכוך. מוציאים ובעודם חמים מכניסים לשקית ניילון. מוסיפים לשקית כף מלח בישול גס ומנערים. משהים כמחצית השעה. מוצאים את הפלפלים. נפטרים מהגבעול ומהגרעינים (ביד, לא לשטוף במים !) ומקלפים את הקליפה. יוצרים משטחי פלפל ושומרים בצד.
ירקות שורש
קולפים ארטישוק ירושלמי (ללא הסתעפויות) ושורש סלרי. את שורש הסלרי פורסים לפרוסות בעובי של 1-2 ס"מ. מכניסים אותם לסיר המכיל מים רותחים וכפית מלח בישול ומרתיחים. מבשלים עד לריכוך קל. הריכוך אינו אמור להיות מוחלט אלא "אל-דנטה". בודקים את מידת הריכוך בעזרת נעיצת קיסם או מזלג. פרוסות הסלרי תתרככנה למידה הרצויה הרבה לפני הארטישוק הירושלמי. מוצאים מהמים ומניחים בצד.

הגשה

מוציאים את הגבינות מהמקרר כשעה לפני ההגשה. מורחים שכבה עבה של גבינת סטילטון או גורגונזולה על פרוסות הסלרי ומעטרים כול פרוסה עם 3 חצאים של אגוזי מלך. חוצים את שורשי הארטישוק הירושלמי לאורכם ועל כול מחצית מניחים פרוסה של גבינת סינט מור.
על תחתיתה של צלחת הגשה מפזרים פיסות משוטחות של פלפלים אדומים וכתומים ועליהן מניחים את פרוסות הסלרי והארטישוק הירושלמי. פורסים (לאורך) פרוסות מהאגס, נפטרים מהליבה ומוסיפים אותן לצד ירקות השורש. מטפטפים מעט חומץ בלסמי על האגסים ומגישים.

סיזיקי

מאכל מבוסס יוגורט. פשוט, מרענן, טעים, ובריא. מתאים לכול שעה של היום. הסוד הוא ערבוב של יוגורט עיזים ובקר.

חומרים ל-6 מנות

  • 3 גביעי יוגורט ביו (כחצי ליטר סך הכול).
  • חצי ליטר יוגורט עיזים.
  • חבילת גבעולי שמיר.
  • 3 מלפפונים טריים.
  • 1 מלפפון חמוץ (אפשרות לגיוון).
  • מעט מלח שולחני.
  • 3 שיני שום כתושות (גדולות).
  • תערובת זעתר (אפשרות לגיוון. כזו המכילה הרבה סומסום).
  • שמן זית (אפשרות לגיוון).
 

הכנה

מערבבים את שני סוגי היוגורט ביחס שווה. קוצצים שמיר (הרבה) ומלפפונים ומכניסים ליוגורט. מתבלים בשום הכתוש ובמעט מלח (לא להגזים, לשים מעט, לערבב ולטעום) ומערבבים. יוצקים לכוסות הגשה ומעטרים (לא חובה) בתערובת זעתר ובסילון שמן זית.
סיזיקי
סיזיקי, מאכל מבוסס יוגורט. פשוט, מרענן, טעים, ובריא.

מאפה כחול עם פרוסות תפוזונים

מאפה המבוסס על גבינת בופאלו (עשירה בסידן), גבינה רכה 5% וגבינת רוקפור. פרוסות התפוזונים המלוות אותו (או קליפות תפוז) יוצרות ניגוד טעמים משלים. אנחנו השתמשנו לשם יצירת מנות אישיות בתבנית סיליקון בעלת 12 גומחות עגלגלות, אך ניתן להשתמש בכול תבנית אחרת, אם כי חווית ההגשה תיפגם מעט.

חומרים ל- 12 מנות

  • 500 גרם גבינה רכה 5%.
  • 100 גרם גבינת בופאלו.
  • 250 גרם גבינת רוקפור.
  • רבע כוס שמנת חמוצה (15% שומן).
  • 4 ביצים בטמפרטורת החדר.
  • 3 כפות דבש.
  • קורט מלח ופלפל שחור גרוס.
  • 24 תפוזונים או רצועות קליפה של 6 תפוזים.
 
מאפה כחול עם פרוסות תפוזונים
מאפה כחול עם פרוסות תפוזונים

הכנה

לחמם תנור אפייה ל- 120-130 מעלות.
במערבל מזון להקציף מעט את הגבינה הרכה ולהוסיף לקערת ההקצפה בהדרגה בופאלו ורוקפור מפוררות. להכניס ביצים, אחת בכול פעם. לאחר קבלת תערובת חלקה יחסית, להוסיף אגב ערבול את השמנת החמוצה, דבש, קורט מלח ופלפל שחור גרוס.
ליצוק מהתערובת לתבנית אפייה ולהכניס לתנור. לאפות 45 דקות עד שעה (לעיתים אף מעט יותר. הכלל המנחה הוא לאפות עד שמזלג או קיסם יוצא "ללא שאריות" לאחר נעיצה). להוציא מהתנור ולקרר לטמפרטורת החדר.

הגשה

אם השתמשתם בתבנית סיליקון בעלת גומחות למנות "אישיות", מומלץ להוציא את המנות האישיות מהתבנית בעזרת סכין להפרדת פלחי אשכולית שהיא כפופה מעט. לחילופין פרסו מנות אישיות. את מנת המאפה יש לשים הפוך על צלחת ההגשה. כלומר, הצד שהיה עילי בעת האפייה יהיה זה שיונח על גבי הצלחת. לעטר (בהרבה) פרוסות תפוזונים שהרחקתם מהם את הגרעינים, או ברצועות של קליפות תפוז.