28 מרץ 2017 א' ניסן תשע"ז

(לא) רק מרק

אריאל אשל, M.Sc

תאריך:  11.11.2011 

מרק זוקיני ובזיליקום

המתכון למרק המיוחד הזה (קל הכנה) נחת ישירות ממטבחה של השפית מארה מרטין ממסעדת da fiore בוונציה (כוכב מישלין, אם הדבר מסייע להערכה). צריך לספר שהשפית הזו למדה בישול בבית הוריה וכנראה שהם ידעו לבשל ושהיא הייתה בעלת קליטה טובה.
מרק הזוקיני יכול להיות צמחוני, אם כי אנחנו מעדיפים אותו על בסיס ציר עוף.
הקישואים לסוגיהם, כולל הזוקיני, הם מקור מצוין לאשלגן.
האשלגן
חיוני לשמירת מאזן הנוזלים בגוף, כך שתוספת
אשלגן
לתפריט עשויה לסייע בשמירה או הורדה של לחץ דם. כוס קוביות קישוא (כ- 140 גרם) תכיל 486 מיליגרם אשלגן, 514 יחידות בינלאומיות של ויטמין A ו- 308 מיקרוגרם בטא קרוטן. הקישוא דל בוויטמין K (5-10 מיקרוגרם לכוס) דבר שמכשיר אותו עבור תזונת אנשים בעלי קרישיות יתר בדם.
מרק זוקיני ובזיליקום
מרק זוקיני ובזיליקום. הטעם מדבר בעד עצמו.

חומרים עבור 6-8 מנות

  • 1 בצל יבש בינוני (סגול או לבן).
  • 2 כפות מלח בישול גס.
  • 3 כפות שמן זית.
  • 1 קילוגרם זוקיני, קלוף וחתוך גס לקוביות.
  • חצי קילוגרם תפוחי אדמה (2 בינוניים) קלופים וחתוכים גס לקוביות.
  • 7 כוסות מים או (עדיף) ציר עוף.
  • רבע כפית פלפל לבן טחון.
  • 1 כוס יין לבן יבש.
  • מיץ מלימון בינוני או מליים.
  • שלושת רבעי ספל עלי בזיליקום טריים קצוצים.
  • מלח (לתיבול, לפי הטעם).
  • מקלות גריסיני או קרוטונים.
  • 6-8 עלי בזיליקום (לקישוט המנה).
 

הכנה

קוצצים בצל, מכניסים לכלי שטוח ומפזרים מעל מלח בישול. משהים לשעתיים. מכניסים את הבצל למסננת ושוטפים אותו תחת הברז. מייבשים בעזרת נייר סופג.
מחממים שמן בסיר בישול עד שעולות בועות מקצה ידית של כף עץ שנחדיר לסיר. מטגנים בשמן את הבצל, כ- 5 דקות, אגב ערבוב מידי פעם.
מוסיפים לסיר את קוביות הזוקיני, מערבבים ומבשלים כ- 5 דקות. מצרפים את קוביות תפוח האדמה, מערבבים ומבשלים 5 דקות נוספות. מוסיפים ציר עוף (או מים) ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה עד להשגת בעבוע קל ומכסים את הסיר. מבשלים שעה.
בתום השעה משלימים נוזלים על ידי תוספת כוס היין, מוסיפים פלפל לבן, בוחשים, מבשלים כ- 5 דקות נוספות ומסירים מהלהבה. מכניסים לסיר את עלי הבזיליקום הקצוצים ואת מיץ הלימון ואז מרסקים את תכולת הסיר בבלנדר או במעבד מזון (אפשר במקטעים אם המעבד לא יכיל בבת אחת את תכולת הסיר).
מחזירים את התכולה המרוסקת לסיר, מחממים על להבה נמוכה ומתבלים באופן הדרגתי עם מלח.
יוצקים לקעריות הגשה, מקשטים עם עלה בזיליקום ומפזרים שברי גריסיני או קרוטונים.