27 מרץ 2017 כ"ט אדר תשע"ז
תאריך:  27.03.2011 

נפלאות המטבח תאילנדי

אריאל אשל, M.Sc

מרק גנק-ג'ו-ג'אי

המתכון הבסיסי מתייחס למרק צמחוני, עדין, מהיר הכנה. ניתן להפכו גם למרק בשרי על ידי שימוש בציר עוף במקום בציר ירקות. אנו מביאים להלן מתכון לציר ירקות, אולם ניתן להשתמש בכול ציר ירקות צח. מתכון לציר עוף תוכלו למצוא בכתבה "5 מרקי עוף מנצחים". 
 

ציר ירקות

5 ליטרים. ניתן להכין פחות ואף יותר. את הציר אפשר להכין מראש ולהקפיא לעת צורך.
  • צרור גבעולי פיטריות יער (10-12. מדובר בפטוטרות אותן זורקים בדרך כלל כאשר משתמשים רק בראש הפטרייה).
  • 6-7 עלי כרוב סיני (אם לא זמין להמיר בעלי כרוב רגיל)
  • צרור בצל ירוק (5-6 גבעולים)
  • 1 צנון לבן חתוך לנתחים.
  • 1 בצל יבש (גדול) חתוך לנתחים.
  • 4 גבעולי סלרי עלים.
  • צרור גבעולי כוסברה.
  • 3 פרוסות ג'ינג'ר טרי.
  • 8-10 שיני שום חתוכות גס.
  • 1 כף מלח.
  • 1 כפית סוכר (עם גבעה).
 
מכניסים את כול הרכיבים (למעט מלח וסוכר) לסיר בישול גדול, מכסים במים (כ-6 ליטרים) ומביאים לרתיחה. מוסיפים מלח וסוכר וממשיכים בהרתחה עדינה במשך שעה (סיר ללא כיסוי). את הכמות בה לא יעשה שימוש מיידי יש לסנן מהמוצקים, לצנן ולהקפיא.

חומרים למרק גנק-ג'ו-ג'אי (6 מנות)

  • 2 ליטר ציר ירקות (8 כוסות) או עוף.
  • חצי כפית פלפל לבן גרוס.
  • 2 כפיות מלח.
  • חצי כף סוכר.
  • חופן שבבי שום מטוגנים (קוצצים, מטגנים טיגון עמוק ומייבשים על נייר סופג).
  • צרור פיטריות שיטאקי חתוכות גס וראשי פיטריות יער קרועים (סך הכול 12 פטריות).צרור עלי סלרי (רק עלים).
  • צרור עלי כוסברה (אפשרי, לא חובה).
  • 2 קופסאות 'ביבי תירס' (חתוכים גס לאורכם).
  • 12 עלי כרוב סיני (לקרוע את העלים לפיסות, לא להשתמש בחלקים הלבנים המעובים).
  • 3 כפות רוטב סויה קל.
  • 200 גרם טופו חתוך גס.
  • שמן סומסום.
 
 מרתיחים ציר ירקות ומוסיפים את הרכיבים לפי הסדר המופיע ברשימה (חוץ מהטופו ושמן הסומסום), כאשר מתבלים תחילה רק בכפית מלח אחת, רבע כפית פלפל וכפית סוכר. מערבבים 2 דקות, טועמים ומתקנים תיבול (פלפל, מלח וסוכר). מוסיפים את הטופו ומסירים מהלהבה. יוצקים לקעריות הגשה ומזליפים מעל מספר טיפות שמן סומסום.