התפתחות תנועתית (מוטוריקה) בגיל שלושה חודשים
מרבית הרפלקסים שאפיינו את תנועותיו של התינוק בימי חייו הראשונים נמוגים לקראת גיל 3 חודשים ותנועותיו של התינוק נעשות רצוניות ומכוונות. צווארו של התינוק מתחזק והוא מסוגל להחזיק את ראשו בצורה יציבה כשאתם מרימים אותו או כשהוא שוכב על בטנו.
כשהוא שוכב על בטנו יכול התינוק להרים את הראש ואת כתפיו ולהתמך על זרועותיו. פעילות זו חשובה לחיזוק חגורת הכתפיים ושרירי הזרוע ומאפשרת לתינוק תצפית טובה יותר על סביבתו. מתנוחה זו קצרה הדרך להיפוך מהבטן לגב (ובהמשך אף חזרה) אם כי מרבית התינוקות יתחילו להתהפך באופן רצוני רק לקראת גיל 5 חודשים.
בגיל זה תוכלו להבחין בתחילתו של הקשר בין עין ליד כשתינוקכם יושיט את ידו באופן מכוון לעבר צעצוע שתלוי מעליו וינסה לתפוס אותו ולהביאו לפיו. הניחו לילדכם לשחק על משטח עם 'אוניברסיטה' כדי לעודד אותו להושיט את ידיו לחפצים שתלויים מעליו. כמו כן מעודדת השכיבה על המשטח את התינוק לחקור את סביבותיו ולהתנועע באופן חופשי.
שינה בחודש השלישי לחייו של התינוק
התינוק בן שלושת החודשים הופך ערני יותר מדי יום. כעת מסוגל התינוק 'לפתוח מרווחים' ואינו זקוק להאכלה מתמדת מאחר שנפח קיבתו הולך וגדל. משמעות הדבר היא כי חלק מהתינוקות ישנו במשך 6 או 7 שעות רצופות בלילה. במשך היום יישן התינוק מספר פעמים (בדרך כלל פעמיים-שלוש) במשך כשעה וחצי עד שעתיים בכל פעם. עם הזמן יחל תינוקכם לפתח שגרה יומית קבועה.
כשהתינוק מתעורר בלילה חכו כשלושים שניות לפני שתיגשו למיטתו. שנתם של חלק מהתינוקות קלה והם מתעוררים לעתים תכופות אך עשויים גם לחזור לישון. הניחו לתינוק לנסות להרגע ולהרדם בעצמו לפני שתיגשו אליו.
במהלך הלילה הקפידו על האכלה והחלפת חיתול בלבד והמנעו משיחה או משחק עם התינוק על מנת שילמד ששעות הלילה מיועדות לשינה בלבד. עם הזמן יבדיל התינוק בין שעות הערות והפעילות לשעות הלילה והשינה.
התפתחות החושים של התינוק בגיל שלושה חודשים
כושר הראיה והשמיעה של התינוק הולכים ומתחדדים. התינוק נהנה מאד להקשיב למוזיקה נעימה ואף מסוגל לסובב את ראשו ולחייך כשהוא רואה או שומע את הוריו.
התינוק יעדיף להתבונן בצעצועים בעלי צבעוניות עזה מאחר שקל לו יותר להבחין בניגודי צבעים בולטים. פרצופים יעניינו אותו מאד ולכן יש להישיר אליו מבט בזמן שיחה. תלו או הניחו מראה קטנה במיטת התינוק או על משטח המשחקים. התינוק יהנה להתבונן בפניו ולשוחח עם פניו המשתקפים במראה. הקפידו להשתמש במראת משחק מתאימה לגיל הרך.
מומלץ לפתח את חוש המישוש ותחושת המגע של התינוק באמצעות חשיפתו למרקמים שונים של בדים וחפצים רכים. עם זאת עלול התינוק להכניס כל דבר לפיו בגיל זה ולכן יש לשים לב לסוג החפצים הנמצאים בקרבתו ובעיקר לגודלם.
תינוקות בני שלושה חודשים אוהבים וזקוקים למגע קרוב בין עורם לעור אימם. המגע מחזק את הקשר ומקנה לתינוק תחושת חום וביטחון. עסו את תינוקכם בחדר חמים באמצעות מעט שמן תינוקות או שמן עיסוי מתאים. התבוננו בעיניו תוך כדי העיסוי ועקבו אחר תגובותיו. בעוד שמרבית התינוקות נהנים מהעיסוי חלקם רגישים מאד למגע. התאימו את עוצמת ומשך העיסוי לתינוקכם.
התפתחות השפה והתקשורת בחודש השלישי לחייו של התינוק
כעת אין כל ספק שהתינוק מכיר ומזהה את הוריו. אף שהתינוק יחייך ויגיב כלפי כל אדם שיפנה אליו בחיוך או בדיבור הוא מתחיל להבחין בין דמויות עיקריות בחייו וללא כל ספק מעדיף את דמויות ההורים, האחים ובני משפחתו הקרובים. התינוק אוהב לשמוע את קול הוריו ועוקב אחר הבעות פניהם. עם הזמן יחקה התינוק את הבעות הפנים והקולות כחלק מתהליך הלמידה וההתפתחות של התקשורת השפתית.
התינוק לומד להגיב, להתייחס ולתקשר עם סביבתו באמצעות חיוך חברתי מכוון שמטרתו הבעת הנאה וקורת רוח. הבכי אינו עוד אמצעי התקשורת הבלעדי של התינוק ואלא אם קיימת בעיה לא צריכה להיות כל סיבה לבכי ממושך בגיל זה. אם תינוקכם בוכה במשך שעות רבות ביום גם בגיל 3 חודשים פנו לרופא הילדים על מנת לשלול בעיה רפואית או סיבה אחרת שבגינה התינוק בוכה.
תחת הבכי מתקשר התינוק על ידי השמעת קולות המיה וקולות כגון 'אה' או 'או'. שוחחו עם תינוקכם והגיבו לקולות שהוא משמיע. כשאתם עושים פעולה עם התינוק אמרו לו בקול מה אתם עושים: לדוגמה, 'אנחנו מחליפים חיתול', או 'עכשיו נלך לאכול'.
המומחה משיב: שאלות ותשובות על התפתחות תינוקות בגיל 3 חודשים