מבוא

גמילה משמעותה העברת התינוק מתזונה בלעדית של חלב (בין אם חלב אם ובין אם תרכובת מזון תינוקות שמכונה גם פורמולה) לתזונה שמבוססת על מזונות מוצקים. המעבר מושלם כשתזונתו של התינוק מבוססת כולה על כלכלת המשפחה הרגילה.
ככל שהתינוק יאכל יותר מזונות מוצקים כך הוא ידרוש פחות ופחות חלב.

מתי להתחיל מעבר למוצקים?

בהתאם להנחיות משרד הבריאות, מומלצת הנקה בלעדית עד גיל 6 חודשים (או אכילת תרכובת מזון תינוקות) ולאחר מכן הנקה בשילוב עם מזונות מתפריט המשפחה להשלמת הצרכים התזונתיים של התינוק הגדל והמתפתח.
יחד עם זאת, בין גיל 4 חודשים ל-6 חודשים ניתן לחשוף את התינוק למזון מוצק (משלים), אך רק לאחר שהתינוק מראה סימני מוכנות (יכולת לשבת עם תמיכה, סקרנות ונכונות לאכילה עם קירוב המזון לפה) ובכמויות מזעריות.

 

בעקרון אין לתת לתינוק לשתות מים עד גיל 6 חודשים.
כמו כן, במידה שהתינוק ניזון מפורמולות (תרכובת מזון תינוקות, תחליפי חלב אם) יש להיצמד להנחיות היצרן, היינו, אין להוסיף מים לשם הכנת הפורמולה מעבר להנחיות היצרן.

 

מחקרים מראים כי מזון מוצק אינו ממלא את התינוק לאורך זמן בצורה טובה יותר בהשוואה להנקה או תרכובת מזון תינוקות ולכן אינו פיתרון לתינוקות שאינם ישנים במשך הלילה.

 

אם תינוקכם נולד פג התייעצו עם רופא הילדים לפני קבלת כל החלטה באשר למעבר למזון מוצק וגמילה מהנקה או משתיית חלב בבקבוק.

 

כדאי להתחיל לחשוף את התינוק למזונות מוצקים שמותאמים עבורו (מחיות או מזונות רכים) ולבחור מזונות שאינם אלרגנים.
יש לחשוף את התינוק בכל פעם לסוג אחד בלבד של מזון מוצק כך שבמידה שתתפתח תגובה אלרגית תוכלו לבודד את הגורם האחראי בקלות.

 

מתום החודש השישי ממליץ משרד הבריאות על מתן מזונות משלימים בכמויות הולכות וגדלות.
כמו כן, בהתאם להמלצות, סביב גיל 6 חודשים יש להתחיל לחשוף את התינוק לדייסות ודגנים המכילים גלוטן, בשילוב ההנקה, על מנת להקטין את הסיכון להתפתחות מחלת הצליאק. אין לחשוף את התינוק למזונות המכילים גלוטן לפני גיל 4 חודשים.

 

בגיל שנה אמור תינוקכם לאכול בהתאם לכלכלת המשפחה.

 

הציעו לתינוקכם מזון מוצק כאשר:

    •  הוא מכניס חפצים לפיו ונדמה כי הוא "טועם" כל דבר.
    •  מושיט את ידיו ותופס עצמים וחפצים.

מדוע חשוב המעבר למוצקים?

המעבר למזון מוצק חיוני לבריאותו של תינוקכם מאחר שמזונות מוצקים מהווים מקור מצוין לויטמינים ומינרלים שדרושים להתפתחותו התקינה של תינוקכם. כמו כן חשוב ללמד את התינוק ללעוס ולבלוע מוצקים ולחשוף אותו לטעמים ומרקמים שונים ומגוונים.

כיצד לעשות זאת?

תחילה הציעו לתינוקכם כמויות קטנות של מחית פרי או ירק. עם הזמן, ככל שתינוקכם מסתגל, הגדילו את המנה.
בשלב ראשון רסקו היטב את המזון למחית חלקה כדי לסייע לתינוקכם לבלוע ביתר קלות.
בחלוף הזמן, וככל שתינוקכם יגדל, הציעו לו גם מזון שאינו מרוסק אלא חתוך לחתיכות קטנות על מנת שיוכל לנגוס וללעוס.

 

תנו לילדכם את המזון המוצק בשעות קבועות מדי יום כדי שיוכל להתרגל וידע למה לצפות בשגרת יומו.

 

חשוב לתת לתינוק די זמן להסתגל לשינוי. התאימו את עצמכם לקצב של תינוקכם. אם תינוקכם אכל כמה כפיות והפסיק, הניחו לו.
אל "תדחפו" מזון לפיו. אפשרו לו להשלים את ארוחתו על ידי הנקה או שתיית חלב מבקבוק, על מנת שלא ישאר רעב.

 

זמן הארוחה יכול להוות זמן איכות נפלא עם תינוקכם. שוחחו אותו תוך כדי שאתם מאכילים אותו. הסבירו לו מה הוא אוכל והדגישו בפניו טעמים, צבעים ומרקמים. שאלו את תינוקכם אם הוא רעב ורוצה מזון נוסף והגיבו בהתאם (תינוק שירצה להמשיך לאכול יפתח את פיו לקראת הכפית).

 

תינוקכם "יודיע" לכם שהוא שבע כאשר:

    •  יסובב את ראשו מהכפית.
    •  יסגור את פיו.
    •  ירחיק מעליו את הקערה או הכוס עם המזון.
    •  יצעק או יבכה.
    •  ירק את המזון מפיו.
    •  יאגור מזון בפיו וימנע מלבלוע אותו.

טיפים להכנת המזון לתינוקכם

על מנת להקל על עצמכם תוכלו לבשל כמות גדולה יחסית של ירקות, לרסק אותם ולהקפיא במנות קטנות. בהתאם לצרכיו של תינוקכם.

 

הפשירו בכל פעם את הכמות הנחוצה בלבד מאחר שלא מומלץ להפשיר ולהקפיא שנית מזון שבושל.

 

פירות רצוי להכין טריים בכל ארוחה מאחר שפירות מרוסקים עלולים לאבד מערכם התזונתי.

 

המנעו מלהציע לתינוקכם מזונות חדשים או צורות מזון חדשות כשהוא רעב מאד או עייף על מנת למנוע תסכול מיותר של שני הצדדים.

 

דעתם של חלק מהתינוקות מוסחת בקלות על ידי טלויזיה, מוזיקה וגירויים אחרים. אפשרו לתינוקכם להתרכז בארוחה ולכן השתדלו להמנע מגירויים מיותרים בסביבתו.

 

ככל שתינוקכם יאכל יותר מזונות מוצקים כך הוא ידרוש פחות ופחות חלב. עם הזמן תוכלו לוותר על חלק מההנקות או הארוחות שמבוססות על שתיית חלב מבקבוק. יחד עם זאת, במידה שניתן, מומלץ להמשיך ולשלב הנקה עם מזונות מוצקים עד לסביבות גיל שנה.

כיצד להתחיל?

הציעו לתינוקכם מחית של ירקות, פירות או דיסות שמתאימות לגילאי חצי שנה ומעלה.
בשלב הראשון הציעו את תוספת המחית לאחר ההנקה או שתיית בקבוק עם תרכובת מזון לתינוקות או באמצע ההנקה או הבקבוק, בהתאם לאופיו של תינוקכם ונכונותו לקבל שינויים.

 

אם אתם מציעים לתינוק מזון חם או מחומם ערבבו אותו היטב, וודאו כי הטמפרטורה מתאימה לתינוק וכי האוכל אינו חם מדי (מדי שנה נכווים תינוקות ממזונות חמים מדי ובעיקר ממזונות שחוממו במיקרוגל ולא עורבבו לפני הגשתם).

 

לחלק מהתינוקות לוקח זמן להסתגל למזונות חדשים ולצורת ההגשה החדשה של המזון. תינוקכם יגלה כי קיימים טעמים ומרקמים שונים למזון וכי בנגוד לחלב מהשד או מהבקבוק מזון מוצק אינו זורם ישירות לפיו, אלא כרוך בלעיסה ובליעה.

 

היו סבלניים. הניחו לתינוק לגעת ולחוש את המזון אם הוא רוצה וקבלו בהבנה את הלכלוך והבלגאן שנלווים למעבר למזונות מוצקים.

 

    •  התחילו עם כפיות בודדות בלבד, פעם ביום.
    •  אם הוא מגלה ענין ורצון, הציעו כפית גם לתינוק או אפשרו לו לאחוז בעצמו בכפית.
    •  אפשרו לתינוק לגעת במזון בידיו.
    •  אם אתם מכינים לתינוקכם דייסה הכינו אותה עם החלב אותו רגיל התינוק לשתות (בין אם חלב אם או פורמולה).
    •  חשפו את תינוקכם בהדרגה למגוון רחב של מזונות, טעמים ומרקמים.
    •  בשום מקרה אל תכריחו את תינוקכם לאכול. אם הוא מסרב הפסיקו, חכו מעט ונסו במועד מאוחר יותר.
    •  אם אתם מאכילים את תינוקכם בכפית חכו שיפתח את הפה ורק אז הגישו לו את המזון. אל תדחפו לו בכוח.
    •  כשתינוקכם מסוגל לשבת ולתמוך את עצמו הושיבו אותו בכסא אוכל. תוכלו להניח מעט מזון על המגש לפני התינוק ולאפשר לו לאכול בעצמו (באמצעות ידיו).

 

מזונות ראשונים

תוכלו לנסות:

    •  דייסות (אורז, קורנפלור ואחרות). בדקו כי הדיסה מתאימה לגילו של תינוקכם (הגיל המתאים מצוין על גבי האריזה).
    •  ירקות מבושלים כגון תפוח אדמה, בטטה, גזר או קישוא.
    •  בננה מרוסקת, אבוקדו או רסק תפוחי עץ או אגסים.

העדיפו לבשל בעצמכם את מזונו של התינוק. כך תוכלו לדעת בוודאות מה הוא אוכל וכי אינו נחשף לרכיבים ומוצרים שאינכם חפצים בהם.

 

כשהמשפחה אוכלת מני מזונות שעשויים להתאים גם לתינוק (לדוגמה, תפוחי אדמה בתנור או ירקות מבושלים) הציעו גם לתינוק לנסות.
ככל שתינוקכם יתרגל לאכול את המזון שאוכלת המשפחה כך תקטינו את הסיכון לכך שיהיה בררן וידרוש אך ורק מזונות מסוימים.

מזון תינוקות מוכן

כדאי להחזיק בבית צנצנת או שתיים של מזון תינוקות מוכן למקרה הצורך. ככלל רצוי להמנע מהאכלת התינוק במזונות מוכנים באופן קבוע.

 

אם אתם קונים מזונות מוכנים בדקו:

    •  את תאריך התפוגה ואת התאריך האחרון לשיווק על גבי האריזה.
    •  שהצנצנות סגורות היטב. המכסים של חלק ממזונות התינוקות משמיעים צליל פתיחה אופייני כל עוד המכסה תקין. הקפידו לשים לב לכך כשאתם פותחים את הצנצנת.
    •  האם המזון מכיל סוכר. העדיפו מזונות שאינם מועשרים בסוכר או בממתיקים אחרים.

 

מזונות נוספים שכדאי לנסות

לאחר שתינוקכם הסתגל לאכילת פירות וירקות תוכלו להוסיף גם:

    •  עוף, בקר או דג. רסקו את חתיכות הבשר המבושל והוסיפו אותם למחית הירקות.
    •  אורז, פסטה או אטריות.
    •  עדשים וקטניות.
    •  החל מגיל 9 חודשים מוצרי חלב שמתאימים לפעוטות. חשוב להקפיד שמוצרי החלב לא יהוו רכיב עיקרי בתזונת התינוק מאחר שהם דלים בברזל ופעמים רבות, עשירים בסוכר.

שימו לב כיצד מגיב תינוקכם למזונות החדשים ולמרקמים השונים. הציעו לתינוק מזונות אותם הוא יכול לאכול בעצמו באמצעות ידיו.
בשלב הראשון כמות המזון אותה יאכל התינוק חשובה פחות. הדגש העיקרי בשלב ראשון הוא חשיפת התינוק למזונות השונים והמגוונים, והקניית הרגלי אכילה בריאים.

מזון "אצבעות" (Finger Food)

עודדו את תינוקכם ללעוס גם טרם בקיעת השיניים. החניכיים של התינוקות חזקים מאד ומאפשרים להם לעיסה יעילה של פיסות מזון קטנות. הציעו להם מזון "אצבעות". אלו הן פיסות קטנות של מזון דוגמת מקלוני גזר מבושל, קוביות של גבינה צהובה, פיסות של טוסט או לחם, או רבע בננה.

 

מזונות שמתאימים כמזון אצבעות כוללים:

    •  פרחי כרובית או ברוקולי מבושלים, שעועית ירוקה חלוטה ומקלוני גזר או קישוא מבושלים.
    •  "רך" של לחם.
    •  פסטה מבושלת (בחרו צורות שקל לתינוק לאחוז כגון קונכיות או ברגים).
    •  פלח מלון, אפרסק מקולף או שזיף מקולף.

תינוקות רבים מעדיפים מזונות מוצקים ולא מרוסקים, ומעדיפים עוד יותר לאכול בעצמם. מזון אצבעות מאפשר לתינוקכם להתנסות בלעיסה ובבליעה ומעודד את התינוק לאכול באופן עצמאי.

 

תוכלו להציע לתינוק גם ביסקוויט או עוגייה אולם רצוי לצמצם ככל שניתן את צריכת הסוכרים. קיימים קרקרים מיוחדים לתינוקות שאינם מכילים סוכר או גלוטן ומתאימים לתינוקות החל מגיל חצי שנה.

 

צפו לבלאגן ולכלוך. תינוקכם ילמד לחוש את האוכל דרך אצבעותיו. עודדו אותו להתנסות ולגעת במזון חרף הלכלוך, כחלק מתהליך החשיפה והלמידה. תוכלו להניח מפת שולחן או שעוונית תחת מקום מושבו של התינוק כדי להקל עליכם לאסוף את השיירים בסיום הארוחה. כשמזג האויר מאפשר זאת הפשיטו את התינוק כדי למנוע הכתמה של בגדיו.

למדו את תינוקכם לשתות מכוס

רצוי שהשתיה מהבקבוק לא תהפוך לתחליף מוצץ עבור תינוקכם ולכן כדאי להרגיל את התינוק לשתות מכוס החל מגיל שנה.
ניתן להתחיל עם כוס רגילה לכל דבר או להעדיף כוסות שמתאימות לתינוקות ופעוטות (כוסות בעלות מעין קשית או פטמת שתיה).
שתיה מכוס נטולת קש או פטמה עדיפה לבריאות שיניו של תינוקכם.

 

הרגילו את תינוקכם לשתות מים בלבד והמנעו ככל שתוכלו ממיצים שעשירים מאד בסוכר. אם בכל זאת אתם רוצים להציע לתינוקכם מיץ עשו זאת רק בסיום הארוחה. חלק מהמיצים ממלאים מאד ושתיית המיץ לפני או תוך כדי האוכל עלולה לפגוע בתאבונו של התינוק.

כמה להאכיל?

כמה להאכיל ובאיזו תדירות?

לאחר שתינוקכם יתרגל הגדילו בהדרגה את כמות המזון המוצק. התחשבו בתאבונו של תינוקכם. אם נדמה שתינוקכם עדיין רעב הגדילו את המנה או הציעו לו מזון נוסף לאחר שסיים. הקשיבו לתינוקכם והגיבו בהתאם לצרכיו ורצונותיו.

 

בתחילה הציעו לתינוק מזון מוצק פעם אחת ביום. עם הזמן תוכלו להחליף ארוחות נוספות במזון מוצק גם כן. גוונו את מיני המזונות שאתם מציעים לתינוקכם בארוחות השונות. תוכלו להציע לו פירות לארוחת בוקר או ארוחת עשר וירקות (ובהמשך בשר) לארוחת הצהריים.

 

חשפו את תינוקכם בהדרגה למזונות שונים ומגוונים, הן בטעם והן במרקם. קחו מעט מהמזון שבישלתם עבורכם, רסקו בכפית והציעו לתינוק לטעום.

 

וודאו כי תזונתו של תינוקכם מגוונת וכוללת את קבוצות המזון השונות:

    •  עמילן – תפוח אדמה, בטטה, אורז ולחם.
    •  פירות וירקות.
    •  חלבון – בשר, דג, ביצים, טופו וקטניות.

 

בשר אדום (בקר, כבש או טלה) מהווה מקור מצוין לברזל זמין.

 

ביצים הן מקור זמין ונוח לחלבון אך חשוב לוודא כי הן מבושלות או מטוגנות היטב.

קבוצות המזון

חלב ומוצריו

חלב ומוצרי חלב הם מקור מצוין לויטמין A שתורם לחיזוק מערכת החיסון של הגוף וחיוני לבריאות העור והעיניים.
עם זאת, מרבית מוצרי החלב דלים בברזל, ולכן יש לשים לב שלא יהוו רכיב מרכזי בתזונת התינוק, על מנת למנוע אנמיה על רקע חוסר בברזל.

 

לקראת גיל שנה תוכלו להציע לתינוק לשתות חלב פרה במקום תרכובת מזון תינוקות או לשלב את השניים (או להמשיך להניק, אם תרצי).
שלוש מנות חלב מדי יום יספקו לילדכם את כמות הסידן שחיונית לגופו על מנת שעצמותיו ושיניו יתפתחו בצורה תקינה ובריאה.
תוכלו להציע לילדכם חלב ניגר או מוצרי חלב כגון גבינה, יוגורט או מעדני חלב.

 

מתחת לגיל חמש לא מומלץ לצרוך חלב דל שומן.

פחמימות

פחמימות הן מקור טוב לאנרגיה, מינרלים וסיבים תזונתיים.

 

מרבית הילדים אוהבים מאד לאכול דגנים, לחם, תפוח אדמה או בטטה, אורז, קוסקוס ופסטה ןאין כל קושי, בדרך כלל, לוודא כי תזונתם מכילה די פחמימות.

 

שלבו בתזונת ילדכם גם דגנים מלאים אולם רצוי שלא כל תצרוכת הפחמימות תהיה מחיטה מלאה מאחר שמזונות אלו ממלאים מאד בדרך כלל אך עלולים שלא לספק די אנרגיה לילדכם.

 

אין לתת לתינוק סובין ומוצרי סובין מאחר שאלו עלולים לפגוע בספיגה התקינה של מינרלים כגון סידן וברזל מהמזון לגוף התינוק.

ברזל

ברזל הוא מינרל חיוני להתפתחותו התקינה של תינוקכם הן מבחינה גופנית והן מבחינה רגשית וקוגניטיבית (הכרתית).
מזון שמקורו בבשר ובדגים זמין מאד ונספג בצורה יעילה בגוף ולכן רצוי שתזונתו של תינוקכם תכיל מנת בשר או דג.

 

אם תינוקכם מסרב לאכול בשר או דגים תוכלו להעשיר את תזונתו בברזל מהמקורות הללו:

    •  דגני בוקר מועשרים בברזל.
    •  ירקות ירוקים כהים.
    •  לחם.
    •  שעועית, עדשים ומני קטניות אחרות.
    •  פירות יבשים כגון תאנים, משמשים ושזיפים.

פירות וירקות

פירות וירקות מכילים ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שחיוניים להתפתחותו התקינה של התינוק.
רצוי לחשוף את התינוק למגוון רחב של פירות וירקות כבר בגיל צעיר, בין אם טריים, קפואים, משומרים או יבשים.
הקפידו לכלול מנה של פרי או ירק בכל ארוחה. הציעו לתינוק מגוון שיכלול ירקות ירוקים (ברוקולי, כרוב), ירקות צהובים וכתומים (גזר, דלורית) ומני פירות.

 

שימו לב שילדים רבים אינם אוהבים ירקות מבושלים אך יאכלו בשמחה ירקות טריים, חתוכים.

בשר, דגים ומקורות נוספים לחלבון

ברזל וחלבון חיוניים להתפתחותו התקינה של תינוקכם. בשר, דגים, ביצים, אגוזים, קטניות ומוצרי קטניות מהווים מקורות מצוינים לחלבון וברזל. מומלץ כי תזונתו של התינוק תכלול שתי מנות מדי יום מקבוצה זו.

 

בשר ודגים מכילים גם את המינרל אבץ שמסייע באיחוי פצעים וחיוני לתהליכים רבים בגוף האדם.
אם אתם טבעונים או צמחונים וודאו כי ילדכם מקבל תחליפים נאותים בתזונתו. התייעצו עם תזונאית מומחית בתזונת ילדים.

שומן

ילדים צעירים בכלל, ותינוקות מתחת לגיל שנתיים בפרט, זקוקים לשומן כמקור מרוכז של אנרגיה. מלבד היותו מקור אנרגיה מכיל השומן גם ויטמינים ייחודיים שחיוניים אף הם. הציעו לילדכם חלב מלא או חלב בריכוז 3% שומן.
אין לתת לילדים מתחת לגיל חמש מוצרי חלב דלי שומן. כמו כן, שלבו בתזונת ילדכם דגים שמנים שעשירים בחומצות שומן חיוניות.

 

החל מגיל שנתיים ניתן להקטין בהדרגה את צריכת השומן בתזונה של ילדכם. זיכרו כי מזונות מעובדים עלולים להכיל כמויות גדולות של שומנים רוויים שאינם רצויים, וכך גם חטיפים, עוגיות ונשנושים אחרים. ככל שתוכלו הגבילו את צריכתם של מזונות וחטיפים אלו. נסו להציע אותם לילדכם כקינוח או כתוספת לאחר סיום ארוחה בעלת רכיבים בריאים.

 

השגיחו על תצרוכת השומן של ילדכם ושל משפחתכם ונסו לצמצם אותה ככל שתוכלו. נסו את הטיפים הבאים:

    •  צמצמו את הטיגון - העדיפו לאפות בתנור או להכין מנות על הגריל.
    •  הסירו עודפי שומן תוך כדי הבישול (השומן צף על פני התבשיל ותוכלו להסיר אותו עם כף).
    •  ביחרו נתחי בשר רזה - צמצמו צריכת מוצרי בשר עתירי שומן כגון נקניקיות והמבורגר. תוכלו להכין המבורגר ביתי מבשר בקר רזה.
    •  הסירו את העור מהעוף.
    •  צמצמו את כמות הבשר בקדירות ותבשילים והחליפו את הבשר בעדשים או קטניות אחרות.
    •  לאחר גיל שנתיים הציעו לילדכם ממרחים ומוצרי חלב בעלי תכולת שומן נמוכה יחסית.
    •  הקטינו את כמות השמן במזון. העדיפו שמן זית או שמן קנולה.

סוכר

כדי לשמור על בריאות שיני ילדכם צמצמו את כמות הסוכר במזון שהם אוכלים, הקפידו על צחצוח יומי ובקרו את רופא השיניים מדי חצי שנה.

 

המנעו מלהרגיל את התינוק לשתיית מצים ממותקים והגבילו את צריכת הממתקים. העדיפו שוקולד על פני סוכרייה על מקל שגורמת למגע ממושך של סוכר עם השיניים.

מלח

מרבית המזונות המוכנים מומלחים מראש. צמצמו את כמות המלח במזונו של ילדכם ככל שתוכלו.
תוכלו לתבל את המזון עם מעט מלח כדי להקנות לו טעם אך המנעו מהרגלת ילדכם למזון מלוח מאד.
תזונה מלוחה מאד עלולה לגרום לעליה בלחץ הדם בהמשך החיים.

 

עד גיל שנה יש להגביל את תצרוכת המלח ל-1 גרם ביום.
בגילאי שנה עד שלוש הגבילו את צריכת המלח ל- 2 גרם ביום.
בגילאי ארבע עד שש הגבילו את צריכת המלח ל- 3 גרם ביום.

ויטמינים

ילדים שאינם אוכלים היטב ושתזונתם אינה מגוונת עלולים לסבול מחסר בויטמינים מסוימים ולכן יש לשקול מתן תוספת של ויטמינים.
יחד עם זאת, גם עודף של ויטמינים אינו רצוי ולכן כדאי להתייעץ עם רופא הילדים לפני קבלת כל החלטה בנושא.

 

מוצרי חלב, דגים ופירות וירקות טריים הם מקורות מצוינים לויטמינים מסוג A, C ו-D.

ויטמין D

ויטמין D חיוני לספיגת סידן מהמעי לצורך תהליכי בניית עצמות הגוף.
מחסור בויטמין D עלול לגרום לפגיעה בחוזק העצמות עד כדי הגברת הסיכון לשברים וסדקים ואף לרככת בילדים.
כמו כן, ויטמין D חיוני לצורך תפקוד תקין של מערכות רבות בגוף האדם לרבות מערכת החיסון, הלב והמוח. הצורה הפעילה של ויטמין D בגוף נקראת ויטמין D3.

 

קיימות שלוש דרכים בהן ניתן לקבל ויטמין D:

  1.  דרך תוספי מזון.
  2.  על ידי אכילת מזונות עתירי ויטמין זה לרבות דגים, חלמון ביצה ומוצרי מזון אחרים שמועשרים בויטמין.
  3.  על ידי חשיפה לאור השמש.


בישראל קיימות קבוצות דמוגרפיות שונות, ובכלל זה נשים דתיות, חרדיות, בדואיות ומוסלמיות שאינן חושפות את עורן לאור השמש.
עקב כך עלולות קבוצות אלו לסבול ממחסור חמור בויטמין D3 שיפגע גם בתינוקותיהן. מחקרים רפואיים שנערכו בשנים האחרונות העלו כי אצל תינוקות שניזונים מתרכובת מזון לתינוקות ולא מהנקה נמדדו רמות נמוכות במיוחד של ויטמין D3.

 

לפיכך, הודיע משרד הבריאות בחודש יולי 2008 כי יש לתת מינון אחיד של 400 יחידות בינלאומיות (IU, International Units) של ויטמין D3 לכלל אוכלוסיית התינוקות (גם לפגים) ללא קשר לסוג המזון אותו הם אוכלים, החל ממועד הלידה ועד לגיל שנה.

 

בתכשירים הקיימים בשוק מדובר על מתן של 2 טיפות מדי יום (מומלץ לוודא זאת עם הרוקח לפני תחילת המתן לתינוק!).
מינון זה אינו גורם להצטברות עודפים של הויטמין בגופם של התינוקות ואינו מסכן אותם.

 

בעבר ניתנו לתינוקות טיפות ששילבו ויטמין A וויטמין D. כיום ההמלצה היא לתת ויטמין D בלבד מאחר שנמצא כי מרבית התינוקות מקבלים כמויות מספיקות של ויטמין A דרך התזונה (הן בהנקה והן דרך תרכובות מזון לתינוקות).
בשונה מוויטמין D, עודף ויטמין A אינו רצוי ועלול להיות מסוכן.

 

ממה להימנע?

אילו מזונות אינם מומלצים לתינוקות?

לא מומלץ לתת לתינוק את המזונות הללו:

    •  מלח - כליותיו של התינוק אינן מסוגלות לעכל ולפרק את המלח מהמזון ולכן רצוי לצמצם את צריכת המלח של התינוק.
      רצוי להמנע ממזונות מלוחים מאד (נקניקים או חטיפים מלוחים). תבלו את המזון כדי שיהיה טעים אבל המנעו מהמלחה מופרזת. לחילופין תוכלו להרגיל את תינוקכם לתזונה נטולת מלח.
    •  סוכר - רצוי לא להרגיל את התינוק למזונות ומשקאות ממותקים. צריכה מוגברת של סוכר פוגעת בבריאות השן וגורמת להתפתחות עששת.
    •  דבש - בנוסף לתכולת הסוכר הגבוהה דבש ומוצריו עלולים להכיל נבגים של החיידק בוטולינום קלוסטרידיום. אצל תינוקות מתחת לגיל שנה חיידק זה עלול לגרום לתחלואה קשה ואף לתמותה.
    •  אגוזים - אין לתת פיצוחים, אגוזים, שקדים או בוטנים לילדים מתחת לגיל חמש מאחר שהם עלולים לגרום לחנק. אם לא ידועה רגישות מיוחדת לבוטנים אין מניעה להציע לתינוקות בני חצי שנה ומעלה חטיפים או מזונות שמכילים בוטנים מעובדים או מרוסקים.
    •  מזונות דלי שומן, דלי קלוריות ועשירים בסיבים תזונתיים - מזונות מסוג זה אינם מתאימים לתינוקות. קיבתו של התינוק קטנה ולכן הוא זקוק למספר גדול של ארוחות קטנות ועשירות בקלוריות.
    •  דגי מים עמוקים - דגי מים עמוקים (כגון דג חרב או כריש) עלולים להכיל כמויות גדולות של עופרת שרעילה מאד למערכת העצבים של התינוק.
    •  פירות ים שאינם מבושלים - אלו עלולים לגרום להרעלת מזון בקרב תינוקות ולכן אין לכלול אותם בתזונת התינוק.
    •  ביצים שאינן מבושלות - ביצים עלולות להיות נגועות בחיידק הסלמונלה ולגרום להרעלת קיבה חמורה. אין לתת לתינוקות ביצים שאינן מבושלות או מטוגנות היטב.

זיהוי אלרגיה או רגישות למזון אצל תינוקות

אם קיימת במשפחה רגישות או אלרגיה ידועה, לא רק למזונות שונים, אלא גם אלרגיה של העור, אסטמה או קדחת השחת תינוקכם נמצא בסיכון מגובר לפתח רגישות ואלרגיה. במקרים אלו רצוי שתזונתו של התינוק תתבסס על הנקה מלאה במשך ששת החודשים הראשונים לחיים. במידה שתינוקכם אינו יונק התייעצו עם רופא הילדים באשר לתרכובת המזון שרצויה עבורו.

 

תגובה אלרגית עלולה להתבטא בדרכים הללו:

    •  שלשול או הקאה
    •  שיעול
    •  חרחורים וקוצר נשימה
    •  גרד בגרון או בלשון
    •  פריחה בעור או גרד בעור
    •  נפיחות בשפתיים או בלשון
    •  נזלת והפרשה מימית מהאף
    •  עיניים אדומות, מגורות ודומעות

מרבית אלרגיות המזון חולפות מאליהן עם הגיל אולם חלק מהילדים עלול להישאר רגיש ואף לפתח רגישות יתר למזונות מסוימים עד כדי תגובה חמורה ומסכנת חיים שמכונה "שוק אנאפילקטי". אם קיים חשש שילדכם פיתח תגובה אלרגית חריפה פנו בהקדם לקבלת טיפול רפואי מתאים.

 

אם תינוקכם רגיש לחלב פרה קיימות תרכובות ייחודיות שמכילות חלב פרה שעובר תהליך פירוק ועיבוד מיוחד על מנת לצמצם את הסיכון לתגובה אלרגית. רופא הילדים יוכל לייעץ לכם בנושא ולהתאים עבורכם את המזון הנכון ביותר לתינוקכם.

 

אם קיים חשש לרגישות למזון בצעו את המעבר למזון מוצק בצורה איטית ומבוקרת ורק לאחר גיל חצי שנה.
לפני כן אל תחשפו את תינוקכם כלל למזון מוצק. כשאתם מוסיפים לתזונת תינוקכם מזונות שעלולים לגרום לתגובה אלרגית (לדוגמה, חלב, ביצים, דגים או קטניות) הוסיפו מזון חדש אחד בלבד מדי פעם, במשך מספר ימים. כך תוכלו לעקוב ולראות אם תינוקכם מפתח תגובה אלרגית בעקבות מתן המזון המוצק.

אלרגיה לבוטנים ואגוזים

כ-1-2% מכלל האוכלוסייה אלרגיים לאגוזים, בוטנים ומני פיצוחים.


תינוקכם עלול להיות אלרגי לבוטנים אם:

    •  ידועה רגישות קודמת (למשל, אקזמה, אסטמה או אלרגיה למזון אחר).
    •  אם קיימת במשפחה רגישות או אלרגיה ידועה לא רק למזונות שונים אלא גם אלרגיה של העור, אסטמה או קדחת השחת.

במקרים אלו התייעצו עם רופא הילדים לפני שאתם חושפים את תינוקכם למזונות שמכילים מוצרי אגוזים או בוטנים.
קראו היטב את תוויות מוצרי המזון אותם אתם רוכשים כדי לוודא שאינם מכילים שיירי בוטנים.
לפני גיל חצי שנה אין לתת לתינוק מזונות שמכילים בוטנים לרבות חמאת בוטנים, שמן בוטנים או חטיפים שמכילים בוטנים.
אין לתת בוטנים שלמים לילדים מתחת לגיל חמש כדי למנוע סכנת חנק.

מזון מוצק לפני גיל חצי שנה

אם אתם בוחרים לתת לתינוקכם מזון מוצק לפני גיל חצי שנה התייעצו בנושא עם רופא הילדים או אחות טיפת החלב טרם קבלת החלטה סופית.

 

מתחת לגיל ארבעה חודשים אין להציע לתינוק מזון מוצק כלל.

חנק

הזהרו זהירות יתר עם מזונות קשים כגון גזר או תפוח עץ וכן עם מזונות בעלי צורה עגולה כגון עגבניות שרי.
נקניקיות יש לחתוך לאורך.
אין לתת לתינוקות דגים או עוף עם עצמות.

 

קלפו את הפרי או הירק לפני הגשתו לתינוק וודאו כי הסרתם את כל העצמות (מעוף או דג) לפני האכלת התינוק.
הגישו לתינוק חתיכות קטנות. בשלו מעט את הירקות כדי לרככם.

 

אין להשאיר את התינוק ללא השגחה כשהוא אוכל.

תזונה צמחונית או טבעונית עבור תינוקות

ככלל תזונה טבעונית אינה רצויה עבור תינוקות קטנים מאחר שהיא דלה באנרגיה וברכיבים תזונתיים שחיוניים להתפתחותו התקינה של תינוקכם. טרם קבלת ההחלטה בנושא התייעצו עם תזונאית שמומחית בתזונת תינוקות וילדים.

 

אם אינם רוצים שתינוקכם יאכל בשר או דג:

    •  הקפידו לתת לו לפחות שתי מנות של קטניות מדי יום.
    •  הקפידו לשלב בארוחות פירות וירקות טריים על מנת להגביר את מידת ספיגת הברזל מהמזון.
    •  התייעצו עם רופא הילדים האם יש צורך לתת לתינוקכם תוספת ויטמינים בטיפות.

ניקיון

הקפדה על ניקיון

תינוקות וילדים קטנים רגישים במיוחד לזיהומים חיידקים שמקורם במזון מקולקל או בלתי נקי.

 

על מנת לשמור על בריאות תינוקכם:

    •  רחצו היטב את ידיכם לפני הכנת מזון לתינוק.
    •  הקפידו שילדכם ירחצו את ידיהם לאחר משחק עם חיות, ביקור בשירותים ולפני כל ארוחה.
    •  הקפידו על נקיון משטחי המטבח ומנעו מגע של חיות הבית עם משטחים אלו.
    •  הקפידו על נקיונם של קרשי חיתוך וכלי בישול.
    •  בסיום הבישול כסו את המזון במכסה או בניילון נצמד.
    •  לאחר טיפול בבשר טרי רחצו היטב ידיים עם סבון ומים פושרים.
    •  הקפידו על שטיפת כלים במים ובסבון או במדיח הכלים עם סבון מתאים.
    •  המנעו מאכילה חוזרת של מזון "חצי אכול".
    •  חממו היטב מזון מהמקרר והניחו לו להתקרר מעט לפני שתגישו אותו לתינוקכם.
      אם אתם מחממים במיקרוגל ערבבו היטב ובדקו את חום המזון לפני שתגישו אותו לתינוקכם.
    •  רחצו היטב פירות וירקות בסבון ובמים.
    •  אל תאכילו את התינוק ביצים שאינן מבושלות או מטוגנות היטב או מוצרים שמכילים ביצים שאינן מבושלות כגון מוס וקינוחים למיניהם.
    •  אל תאכילו את התינוק מאכילת פירות ים שאינם מבושלים.
    •  אל תאפשרו לתינוקכם לאכול או לשתות כשהוא בבית השימוש.

אחסון מזון וחימום חוזר

קררו את המזון תוך שעה עד שעתיים מתום הבישול והכניסו למקרר או למקפיא. מזון שנשמר בקירור יש לצרוך תוך יומיים.
מזונות שהוקפאו יש להפשיר היטב לפני אכילתם. הדרך הטובה ביותר להפשיר היא על ידי העברת המזון למקרר למשך הלילה.

 

בחימום חוזר ודאו כי כלל המזון התחמם היטב ורק אז קררו לפני הגשת המזון לתינוק.

טיפים

בעיות שכיחות במעבר לאכילת מזון מוצק

תינוקות רבים מסרבים לאכול מזונות מוצקים וחלקם אף מסרבים לטעום. מרבית הילדים אוכלים מספיק כדי להסתדר ולכן אלא אם ילדכם אינו עולה במשקל או סובל מעיכוב התפתחותי כדאי לא להלחץ ולהפוך את סוגיית האכילה לבעיה.

 

השתדלו לוודא כי ילדכם אוכל תזונה מגוונת שמכילה לפחות מנה אחת מדי יום של כל אחת מקבוצות המזון, גם אם הוא בוחר שוב ושוב את אותם מני מזונות. המשיכו לנסות להציע לו שינויים וחידושים. ייתכן שעם הזמן יסכים ילדכם לגוון את תזונתו.

 

הדרך הטובה ביותר ללמד את תינוקכם לאכול ולהתנסות היא אם תשמשו עבורו דוגמה לחיקוי. הקפידו על ארוחות משותפות והדגישו בפניו כי גם אתם אוכלים את אותו המזון.

 

ילדים רגישים מאד לתגובות של הוריהם ויקלטו עד מהרה אם אתם סולדים ממזונות מסוימים, מעדיפים אחרים, שומרים על דיאטה או נמנעים מירקות או פירות. חשוב שתזכרו זאת ותהוו מודל לחיקוי עבור ילדכם.

 

נסו את הטיפים הבאים:

    •  הקפידו על ארוחות משותפות. אכלו את אותו המזון שאתם מציעים לילדכם.
    •  הציעו לתינוקכם מנות קטנות ושבחו אותו אם הוא אוכל, גם אם מעט בלבד.
    •  אל תכריחו את ילדכם לאכול. השארו רגועים ופנו את הצלחת מבלי לאמר דבר. אל תציגו את התסכול שהדבר גורם לכם בפני ילדכם.
    •  אל תחכו עם הארוחה עד שילדכם רעב מאד או עייף.
    •  חלק מהתינוקות והילדים אוכלים בקצב איטי מאד. היו סבלניים.
    •  אל תציעו לילדכם חטיפים רבים מדי בין הארוחות כדי שלא יגיעו לשעת הארוחה שבעים.
    •  אל תשתמשו במזון כבפרס.
    •  הגבילו את צריכת המיצים של ילדכם. חלק מהילדים מבלבלים בין תחושת צמאון לרעב ולכן שובעים משתיית מיצים ונמנעים מאכילת מזון מוצק. אם ילדכם רגילים לשתיית מיץ תוכלו לדלל בהדרגה את המיץ עם מים.
    •  התייחסו לארוחה כאל זמן איכות עם ילדכם. שבו יחדיו, שוחחו ואכלו.
    •  טעמם של תינוקות וילדים משתנה ולכן גם אם תינוקכם מסרב למזון מסוים חכו כשבוע ואז הציעו לו שנית.
    •  גם אם נדמה לכם שתזונתו של תינוקכם משעממת וחסרת גיוון זכרו שתינוקות וילדים אוהבים וצריכים שגרה וקביעות. כל עוד מדובר בתזונה בריאה אין בכך כל בעיה.

תינוקות בררנים

אם תינוקכם בררן ואינו מקבל בשמחה ובהתלהבות את המעבר למזון מוצק:

    •  עודדו ושבחו אותו כשהוא מסכים לאכול אך אל תכעסו עליו כשהוא מסרב.
    •  אל תדאגו אם תינוקכם מסרב לאכול מזונות מסוימים. הניחו לו. תוכלו לשוב ולנסות כעבור כשבוע.
    •  אל תדאגו אם תינוקכם מסרב לאכול לפתע, ביום מסוים. אין חשיבות לכל יום בפני עצמו אלא לתקופה כולה. לכולנו יש ימים בהם אנו פחות רעבים או מעוניינים להתנסות בדברים חדשים.
    •  הוו עבורו דוגמה. אכלו עמו ביחד והדגישו בפניו כי גם אתם אוכלים את אותם מני מזונות.

החל מגיל 9 חודשים הציעו לתינוקכם:

    •  1-2 מנות של פחמימות מדי יום, כגון תפוח אדמה, לחם או אורז.
    •  2 מנות של פרי או ירק. ויטמין C ממקור של פרי וירק מסייע לספיגת הברזל מהמזון ולכן כדאי לשלב פירות וירקות בזמן הארוחה (כסלט או כקינוח).
    •  מנת בשר אחת.
    •  מנה אחת של ביצים או קטניות או יוגורט.

בגיל זה אמור התינוק לאכול כשלוש ארוחות של מזון מוצק מדי יום ובנוסף להמשיך לשתות תרכובת מזון לתינוקות או לינוק.

 

שלבו את תינוקכם בארוחות המשפחתיות. האכילו את התינוק תוך כדי ארוחת המשפחה.

 

אם תינוקכם זוחל או כבר מתהלך יתכן שתצרכו להגדיל את כמות המזון בארוחותיו כדי לתת מענה לצרכיו האנרגטיים הגדלים של התינוק. קיבתו של התינוק קטנה ולכן הוא זקוק למספר גדול של ארוחות קטנות.

 

אם אתם צמחונים או טבעונים גשו לייעוץ מקצועי עם תזונאית ילדים.

המומחה משיב:

זוהי בעיה שכיחה. סבים וסבתות רבים מפנקים את הילדים דרך מתן וממתקים ומזונות שאסורים בדרך כלל בבית.
תוכלו להגביל את אכילת הממתקים לזמן הביקור אצל הסבים בלבד.

תוכלו לנסות להציע:

    •  מקלוני ירקות טריים.
    •  יוגורט עם פרי.
    •  פרוסת טוסט או לחם עם ממרח חומוס או פרוסת פסטרמה.
    •  קרקר עם גבינה.
    •  פירות חתוכים.

מזונות עתירי סיבים כגון לחם מחיטה מלאה, אורז מלא ודגנים עם סובין מומלצים בכמות מוגבלת מאחר שהם משביעים מאד את הפעוטות.
סובין אף עלול לפגוע בספיגתם של מינרלים חיוניים מהמזון.

שתייה מופרזת של מיצים ממותקים אינה בריאה לשיניים ועלולה לפגוע בתצרוכת המזון של ילדך.
חלק מהילדים מבלבלים בין תחושת צמאון לרעב ולכן שובעים משתיית מיצים ונמנעים מאכילת מזון מוצק. אם ילדך רגיל לשתיית מיץ בלבד דללי בהדרגה את המיץ עם מים והציעי לו בכל פעם נפח קטן יותר של מיץ. המשיכי כך עד שיחדל משתיית מיצים.