מבוא
בחירת תרכובת מזון תינוקות
תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל, פורמולות), הן אבקות שרובן מורכבות מחלב פרה מעובד שעבר תהליך קיפוי (skimming, תהליך להסרת השומן מעל החלב) על מנת שיתעכל ביתר קלות על ידי תינוקות.
שמנים צמחיים, ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן מוספים לחלב המעובד על מנת לוודא שתכולתו עונה על הצרכים התזונתיים של התינוק.
בידקו את פירוט הרכיבים על גבי האריזה כדי לוודא בדיוק מה מכילה תרכובת המזון בה בחרתם.
קיים מגוון רחב של תרכובות מזון לתינוקות בשוק וכולן משווקות תחת אישור משרד הבריאות. הבחירה היא אישית שלכם.
בעבר היה מקובל להתחיל להזין את התינוק בתרכובת מזון מסוימת ולדבוק בה בלבד אולם טרם הוכח כי מעבר בין מוצרים שונים בעייתי עבור התינוק (פרט להעדפות של טעם).
בקבוקים ופטמות
כדאי להצטייד בשש מערכות של בקבוק עם פטמה תואמת כדי שבכל עת יהיו בהישג יד לפחות שני בקבוקים נקיים ומחוטאים עבור תינוקכם.
קנו פטמות חדשות. אין זה רצוי להשתמש בפטמות ישנות שתינוק אחר מצץ בעבר.
את הבקבוק יש לבדוק באופן שוטף כדי לוודא שאינו שרוט, סדוק או נוזל. לא רצוי להשתמש בבקבוקים שרוטים מאחר שרכיבי פלסטיק עלולים לעבור אל מזון התינוק בעקבות מגע עם מים חמים.
קיים מגוון אדיר של בקבוקים ופטמות ולעתים יש צורך לנסות מספר סוגים לפני שמגיעים אל הבקבוק המועדף על תינוקכם.
מים המשמשים להכנת תמ"ל
לפי המלצות משרד הבריאות הישראלי יש להשתמש במי ברז קרים או במים מבוקבקים (שנרכשו בבתי עסק למכירת מזון בעלי רשיון עסק) או במים ממתקנים בעלי תו תקן ישראלי המתוחזקים על פי הוראות היצרן.
חובה להרתיח את כל סוגי המים במשך שתי דקות רצופות במיכל מכוסה.
יש לכסות את המיכל המשמש להרתחה ולקרר את המים עד לטמפרטורת החדר.
אין למזוג מים רותחים ישירות לבקבוק להכנת המזון, שכן מים רותחים עלולים להגביר את זליגת החומר מדופן הבקבוק.
עיקור (סטריליזציה)
יש לעקר את כל הציוד שנדרש לצורך הזנת תינוקות רכים.
עיקור הציוד, הקפדה על נטילת ידיים ושמירה על אזור הכנת המזון נקי יסייעו לכם למנוע הדבקה של תינוקכם במחלות מעיים ושלשול.
הוראות העיקור שלהלן תקפות בין אם תינוקכם ניזון מחלב אם שאוב או מתרכובת מזון תינוקות:
- שיטפו היטב את הבקבוק והפטמה במי סבון חמים. היעזרו במברשת בעלת ידית ארוכה כדי להגיע לתחתית הבקבוק. בסיום כל ארוחה שטפו שיירי מזון מהבקבוק.
- לאחר שסיבנתם היטב את הבקבוקים והפטמות שטפו את הסבון במים נקיים.
- עקרו את הבקבוקים והפטמות.
קיימות מספר דרכים לעקר את הבקבוקים, הפטמות והמוצצים.
אמצעים שכיחים כוללים "סטריליזטור" ("מעקר") למיקרוגל או סיר עיקור חשמלי. בהתאם לדרך בה בחרתם בררו את הוראות ההפעלה ובצעו את העיקור בהתאם.
הרעיון בבסיס רוב המכשירים דומה: הרתחה של מים לצורך השמדת החיידקים.
באופן הפשוט ביותר ניתן להכניס את הציוד לסיר עם מים ולהרתיח על הכיריים.
העדיפו להשתמש במים מסוננים כדי למנוע הצטברות אבנית על דופן הבקבוקים.
לאחר שיתקררו תלו את הבקבוקים הפוכים לייבוש על מתקן ייבוש מתאים.
הזנת התינוק מחוץ לבית
הצורה הבטוחה ביותר להיערך להזנת תינוקכם מחוץ לבית היא באמצעות מחלק מנות שמכיל עד שלוש מנות של תרכובת המזון לתינוק.
את המים הרתוחים ניתן למלא בבקבוק ההזנה ולשמור בתרמוס מיוחד שמתאים לבקבוקי תינוקות. בצורה זו תוכלו לשמור את המים בטמפרטורה הרצויה עבור תינוקכם.