13 יולי 2020 כ"א תמוז תש"פ
תאריך פרסום:  23.10.2012 

מסיבת תה

אריאל אשל, M.Sc

תאריך פרסום:  23.10.2012 

לכל סוג של תה משך חליטה מומלץ וטמפרטורת חליטה מומלצת. לאלו יש השפעה הן על הטעם והן על כמות נוגדי החמצון שנודדת מעלי התה לנוזל שנשתה. כמה זמן חולטים את העלים, ואיך להכין תה קר

מקדמת דנא היוותה הכנת התה ושתייתו מקור לטכס. במזרח הוכנה חליטת התה בכלי חרס מיוחדים (שומרים היטב על חום הנוזל וסופגים טעמים) ולגימתו התבצעה בכוסות חרס מעוצבים נטולי אוזן. הבריטים פתחו את נושא עצוב כוסות התה לכיוון שונה ויצרו את תרבות תה הבוקר ותה ה"פייב אוקלוק" (תה של השעה חמש). יחד עם זאת תוכלו להכין תה וליהנות ממנו גם ללא כלי הטכס הרשמיים.
את עלי התה, בתפזורת או בשקיקים, חולטים. כלומר, מביאים את המים לטמפרטורה רצויה ואז משרים בהם את עלי התה למשך הזמן המומלץ. כן, יש כללים ויש המלצות שיניבו את המיטב, הן מבחינת הטעם והן מבחינת הערכים התזונתיים.

משך החליטה של עלי התה

משך זמן החליטה של עלי התה ישפיע בעיקר על הטעם שלו ופחות על הצבע. הסוד של הכנת תה טוב נעוץ בהכרת סוג עלי התה, כי לכל סוג משך חליטה מומלץ, שיכול לנוע מ-10 שניות ועד 20 דקות.
מתברר שלמשך החליטה יש השפעה גם על כמות הפלבנואידים (נוגדי החמצון) שנודדת מעלי התה לנוזל שנשתה. ד"ר טים בונד הדגים עבור ה- BBC את העובדה ש- 7 דקות חליטה (של תה שחור) יניבו פי 3 אנטיאוקסידנטים בספל לעומת חליטה של 30 שניות, ו-3 דקות יכפילו את כמות האנטיאוקסידנטים בספל בהשוואה לחליטה של 40 שניות.
ספלי הגשה וכלי חליטה יפנים מחרס
ספלי הגשה וכלי חליטה יפניים מחרס

טמפרטורת החליטה

חום המים מעודד את רכיבי התה להתמוסס בהם וככל שהטמפרטורה גבוהה יותר כך התהליך מהיר יותר. עם זאת, טמפרטורה גבוהה מדי עלולה להרוס רכיבים אלו ולפגום בטעם ובארומה. בכל מקרה אסור שהמים ירתחו (יגיעו ל- 100 מעלות), כי במים רותחים אין די חמצן הנחוץ לטעם. מעבר לכך, לכל תה יש טמפרטורת חליטה מיטבית משלו.
אם אין ברשותכם קומקום בעל בקרת טמפרטורה או מד חום, תוכלו להסיק על חום המים כמו שעושים הסינים מזה דורות רבים - לפי גודל בועיות האוויר המתנתקות מתחתית הקומקום כשהמים מתחילים להתחמם.
הבועיות מתחילות להיווצר על התחתית ב-40 מעלות, ולאחר מכן, ככול שעולה הטמפרטורה, הן מתנתקות ונהיות גדולות יותר. תוכלו לראות את גודל הבועיות בעת רתיחה ומזה להסיק מהו הגודל של הבועיות בו יש להפסיק את פעולת החימום של הקומקום.
לחילופין ניתן לחמם תנור לטמפרטורה הרצויה ולשים בו כלי (עמיד לחום) מלא במים למשך זמן מספק.

היחס בין כמות המים לעלי התה

אף היחס הרצוי בין כמות המים ובין כמות עלי התה משתנה מסוג תה אחד למשנהו. אם אין הוראות מדויקות על מארז התה מומלץ להשתמש ב- 2 גרם עלי תה (זו תכולת מרבית התיונים) לכל כוס מים (190 מיליליטר) ובהתאם לתוצאה להחליט אם להגדיל את כמות עלי התה.
יחד עם האמור, נציין שההמלצות המופיעות בספרות מדברות על כמויות גדולות יותר של עלי תה ביחס לכמות המים.
סוג התהכמות עלים לכוס וחצי (300 מיליליטר)טמפרטורת החליטה, מעלות צלסיוסמשך החליטה, דקות
תה שחור
8-10 גרם 80-85 2-4
תה ירוק סיני 6 גרם 70-75 2-4
תה ירוק יפני 6 גרם 40-60 1-2
אולונג 6 גרם 95 5-7
תה לבן 6 גרם 70 5-10
תה כהה 6 גרם 95 3-4
תה ארומטי מבושם (פרחים) 6 גרם
70-75

3-4
תה ארומטי מעושן
6 גרם 80-95
3-5
תה ארומטי שחור מתובל
6 גרם 80-85
4-5
תה ארומטי ירוק מתובל
6 גרם 70-75
3-5
תה ארומטי אולונג מתובל
6 גרם 95
5-7

תה קר טוב לכל עונות השנה

חולטים למשך הלילה  8-10 גרם עלי תה (שלא עברו תהליך תיבול) בליטר של מים בטמפרטורת החדר (פושרים). למחרת מסננים את הנוזל מהעלים ומכניסים למקרר. התוצאה תהיה תה בטעם עשיר בעל ארומה נפלאה שגם ילדים יחבבו. ניתן להגיש בליווי פרוסת לימון, פרוסת תפוז, עלי נענע או מנטה (בתוך הכוס).
להכנת תה קר מעלי תה שעברו תהליך תיבול, או תה המבוסס על תערובת עלי תה שונים, מומלץ לחלוט 15-20 גרם עלי תה בליטר של מים בטמפרטורת החדר (פושרים). תה שחור חולטים במשך שעה, ותה ירוק - שעה וחצי. לאחר מכן מסננים את הנוזל ומכניסים למקרר.