12 מאי 2021 א' סיון תשפ"א

אלרגיה למזון היא תגובה מהירה וחמורה של מערכת החיסון למזון מסוים. כאשר יש לאדם אלרגיה למזון פירושו של דבר שמערכת החיסון שלו מזהה בטעות את המזון התמים שאכל כאויב ומייצרת נגדו נוגדנים מסוג IgE.


הנוגדנים הללו יביאו לשחרור חומרים מעוררי דלקת (היסטמינים) שגורמים לתופעות הכוללות:
  • פריחה מפושטת בגוף.
  • גרד מסביב לפה.
  • צריבה בשפתים ובלשון.
  • נפיחות (בצקות).
  • בחילה, הקאות, שלשולים.
  • קשיי נשימה.
  • הפרעות בקצב הלב.
  • ירידת לחץ הדם.

הסימפטומים של אלרגיה למזון עלולים להתרחש בתוך מספר דקות ולפעמים עד שעה מהחשיפה למזון גורם האלרגיה.
 

מזונות שעלולים להכיל אלרגנים

סוגי המזון הנפוצים שגורמים לאלרגיה כוללים חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים (קשיו, אגוזי מלך, אגוזי ברזיל, פקאן, פיסטוק, שקדים, צנוברים), שומשום, דגים, פירות ים, מוצרי חיטה, סויה, סלרי, קוקוס, קיווי וחרדל. אלרגיה לפירות וירקות היא מתונה בדרך כלל וגורמת לתגובות מועטות המתפתחות בעיקר סביב הפה.
  • אצל ילדים נפוצה יותר האלרגיה לביצים, חלב, סויה ובוטנים. אצל כ- 50% מהילדים שסובלים מאלרגיה לביצים התופעה תיעלם עם התבגרותם. פעוטות רבים שסובלים מאלרגיה לסויה מחלימים ממנה בערך בגיל שנתיים.
  • מבוגרים אלרגיים בעיקר לבוטנים, אגוזים, דגים ופירות ים.
 

האלרגן הנסתר

הסכנה הגדולה האורבת לאנשים שאלרגיים למזון אינה נובעת מהמזונות שידוע שהם מכילים את האלרגן כמו ביצים וחלב, אלא ממזונות בהם האלרגן נסתר. בין הדוגמאות:
  • רטבים, מאפים וחטיפים שעלולים להכיל חומרים שאדם אלרגי אליהם.
  • מגע אקראי של מוצר המכיל חומר אלרגני עם מוצר אחר אותו ירכוש האדם האלרגי. די בכך שבמעדנייה שמו מוצר המכיל ביצים, ליד מוצר אותו ירכוש ויאכל אדם האלרגי לביצים כדי לחולל תגובה אלרגית.
  • אנשים שאינם מודעים לעובדה שמספיקה כמות מזערית מהאלרגן כדי לגרום לתגובה מסכנת חיים. אלו עלולים שלא להקפיד בעת בישול או הגשה על הפרדה מוחלטת של מזון מכיל אלרגן ממזון המיועד לאדם האלרגי.
  • מזון המוגדר "פרווה" אשר עלול להכיל כמות מזערית של חלב המותרת על פי ההלכה היהודית אבל אסורה בהחלט עבור אדם האלרגי לחלבון החלב.
 
בוטנים בקליפה
בוטנים- עלולים להכיל אלרגנים

עזרה ראשונה וטיפול בעת חירום

חלק מהאנשים שאלרגיים למזון יפתחו תגובה אלרגית קשה ומיידית המכונה שוק אנאפילקטי. תגובה זו מערבת מערכות גוף רבות והיא מהווה סכנה קיומית. הסימפטומים שלה יכולים להתחיל כמו כל תגובה אלרגית אבל מתפתחים במהירות לקשיי נשימה, נפיחות קיצונית של הפה או הגרון, ירידת לחץ הדם, כאבי בטן קשים, הקאות או שלשולים, תחושת בלבול וחולשה עד אבדן הכרה.
 
כיוון ששוק אנאפילקטי הוא מצב מסכן חיים הרי שהוא מצריך התערבות רפואית מיידית.
 
המלצות על פי הנחיות ה- NIH (National Institute of Health) בארה"ב:
  • אדם היודע שיש לו אלרגיה למזון צריך לקבל הדרכה על ידי תזונאית לגבי המוצרים אליהם הוא רגיש, כולל מרכיבים נסתרים במזונות שונים.
  • ילד או מבוגר שחוו שוק אנאפילקטי בעבר חייבים להצטייד ב- 2 מזרקים אוטומטיים להזרקה עצמית של אפיפן (אדרנלין/אפינפרין). עליהם לשאת את המזרקים בכול עת כעזרה ראשונה למקרה שתתרחש תגובה עקב חשיפה למזון אליו קיימת אלרגיה. זהו הקו הראשון לטיפול בשוק אנאפילקטי.
    הזריקה צריכה להינתן סמוך ככל האפשר להופעת הסימפטומים. במידה שלאחר ההזרקה אין שיפור בסימפטומים יש לפנות באופן מיידי לחדר מיון לשם קבלת טיפול רפואי.
  • חשוב שאנשים בסביבתו של אדם האלרגי למזון ידעו על האלרגיה שלו וכיצד לטפל בו בעת חירום.

מי נמצא בקבוצת סיכון?

אלרגיות למזון, במיוחד לבוטנים, נוטה לעבור בתורשה. כאשר מישהו מבני המשפחה הקרובה סובל מאלרגיה לבוטנים, צאצאיו נמצאים בסיכון גבוה פי 7 לפתח אלרגיה לבוטנים לעומת אדם שאין במשפחתו אלרגיה לבוטנים.
 
ילדים שנולדים עם מצבים אלרגיים דוגמת אסתמה או אטופיק דרמטיטיס נוטים יותר לפתח אלרגיה למזון.
 

סל התזונה כנראה משפיע על שכיחות המחלה

מסיבות שאינן ידועות במלואן, ישנה עלייה חדה במקרי האלרגיה למזונות שונים (אולם לא עלייה במקרי המוות מאלרגיה אליהם) במהלך שני העשורים האחרונים. קיימות מספר השערות המנסות להסביר עלייה חדה זו, אולם עדיין אין מספיק עדויות מדעיות שתתמוכנה בהן.
 
אחת ההשערות נוגעת לעלייה בשימוש בשמנים מעובדים מהצומח, לרבות במרגרינה. ייתכן ששמנים אלו מעודדים ייצור יתר של נוגדנים מסוג Ig E.

תאוריה נוספת גורסת שהירידה בצריכה של פירות וירקות המכילים חומרים נוגדי חמצון (מסייעים להגן על התאים מפני נזקים), תורמת לעלייה באלרגיות למזון. ייתכן שהמחסור באלו בגיל הילדות המוקדמת משבשת התפתחות תקינה של מערכת החיסון אצל חלק מהילדים.

קיימת גם השערה המציעה שירידה בצריכה של ויטמין D שמקורו בתזונה עלולה להיות אחראית לעלייה במקרים של האלרגיה למזון. המקורות העיקריים כוללים דגים שמנים כמו מקרל, סלמון, סרדינים, טונה והרינג, חלמון ביצה, חמאה וכבד. כיום מוסיפים בתעשיית המזון ויטמין D גם לחלב ומוצריו ולדגני הבוקר. כמו כן הוויטמין מיוצר באופן טבעי כתוצאה מהשפעת קרינת השמש על העור.

שיעור הסובלים מאלרגיות למזון גבוה יותר במדינות הקרובות לקוטב הצפוני וזה עלול לנבוע מחשיפה מועטה לקרני השמש.

שכיחות המחלה

  • אצל 8% - 5% מהילדים קיימת אלרגיה למזון וכן אצל כ- 2% מבני הנוער והמבוגרים. חלק מהחוקרים סבורים שהנתונים עבור מבוגרים גבוהים יותר ועומדים על 4% - 3%.
  • רוב הילדים הצעירים מצליחים ל'צאת' מהאלרגיה לביצים ולחלב אולם רק במקרים נדירים מאלרגיה לבוטנים.
  • ילדים בוגרים יותר שעדיין סובלים מאלרגיה למזון מסוים, כפי הנראה ילוו על ידה במשך חייהם הבוגרים. לעיתים יופחתו הסימפטומים הנלווים לאלרגיה מתונה לפירות ולירקות.
 

הטיפול המניעתי

הדרך היחידה להימנע מאלרגיות למזון היא הימנעות מוחלטת מחשיפה למזון אליו אדם אלרגי. אלרגיה למזון אינה תלויה בכמות שהאדם אוכל. אף כמות מזערית עלולה לגרום תגובה הרת אסון. מעבר לאמור נמצא כיום בשלבי פיתוח חיסון לאלרגיה למזון שינתן דרך הפה.