מבוא
מהי טרום סוכרת
טרום סוכרת מוגדר כמצב רפואי המקדים את הופעת הסוכרת (סוכרת סוג 2):
רמות הסוכר בדם - בצום או אחרי אוכל - אינן תקינות, אך אינן עונות על הגדרה של סוכרת. מחקרים מצאו שאנשים במצב של טרום סוכרת נמצאים בסיכון גבוה מאוד לפתח את מחלת הסוכרת (סיכון של עד 10% לחלות בסוכרת בתוך שנה, וסיכון כולל של עד 74% לחלות בסוכרת במהלך חייהם).
איזון הסוכר נקבע בדרך כלל על פי 3 מדדים
- רמות סוכר בצום: ערך הסוכר בדם לאחר לילה ללא אכילה או שתייה במשך 8 שעות לפחות (פרט לשתיית מים).
- רמות הסוכר בדם אחרי האוכל: כשעתיים לאחר תחילת הארוחה העיקרית, ללא אכילה נוספת באמצע.
- ערך של המוגלובין מסוכרר (HbA1C) בדיקת דם אחת אשר מאפשרת להעריך את ממוצע רמות הסוכר של המטופל ב-3 החודשים האחרונים.
טווח הערכים התקין של בדיקות אלה אצל אדם בריא
- רמות סוכר בצום - 70-100 מ"ג/ דצ"ל
- רמות סוכר שעתיים אחר האוכל – עד 140 מ"ג / דצ"ל
- המוגלובין מסוכרר - עד 5.6%
על פי האיגוד האמריקני לסוכרת (ADA), כך נראים הערכים בבדיקות דם אצל אדם במצב של טרום סוכרת:
- רמות סוכר בצום 100-125 מ"ג / דצ"ל ו/או:
- רמות סוכר שעתיים לאחר העמסת גלוקוז IGT 75: 140-199 מ"ג/דצ"ל ו/או:
- ערך של המוגלובין מסוכרר בדם HbA1C: 5.7-6.4%