ליסטריוזיס - מידע רפואי

Listeriosis

עדכון אחרון 09.02.22

הקדמה

ליסטריוזיס היא מחלה זיהומית שנגרמת בעקבות אכילת מזון מזוהם בחיידק ליסטריה מונוציטוגנאז, המוכר בשם המקוצר ליסטריה. חיידק זה עלול להימצא במגוון רחב של מזונות מצוננים, מוכנים לאכילה, כגון:

    • כריכים ארוזים.
    • סלטים מוכנים (למשל סלטי ירקות או סלט חומוס).
    • ממרחי כבד.
    • מוצרי חלב שלא עברו פסטור.
    • חמאה.
    • גבינות רכות כגון ברי או קממבר.
    • גבינות כחולות (גבינות שמכילות עובשים).
    • נקניקים ובשרים מעושנים (בכלל זה פסטרמה ונקניקיות).
    • סלמון מעושן.
    • ירקות שאינם רחוצים, ובכלל זה עלי חסה וכרוב.
    • סושי שמכיל דג נא וכן סושי צמחוני, או מוצרים שמכילים דגים שאינם מבושלים. הסכנה בסושי טמונה בדג הנא שעלול להיות מזוהם בליסטריה. מאחר ובמרבית המסעדות סושי צמחוני יוכן על גבי אותם משטחי עבודה עליהם הוכן הסושי עם הדג, עלול החיידק לזהם גם את המנה הצמחונית.

הדרך הטובה ביותר למנוע את הזיהום היא להקפיד על היגיינה טובה, להימנע מאכילת מזונות שפג תוקפם ולהקפיד על אכסון נאות של מוצרי מזון (בפרט מזון שדורש קירור). ככלל, מומלץ להקפיא דג סלמון טרי ל- 48 שעות טרם השימוש בו ואת הפשרתו (גם הפשרה של דגים אחרים) לבצע במקרר.

סוגי ליסטריוזיס

מבחינים בין שני סוגים של זיהום:

    • ליסטריוזיס שאינו פולשני – זיהום שמוגבל למערכת העיכול בלבד.
    • ליסטריוזיס פולשני – זיהום שחדר לדם או למערכת העצבים המרכזית, בדרכו למוח. זיהום מסוג זה עלול לגרום למוות. שכיחות מקרי המוות בקרב אלו שלקו בזיהום פולשני היא כ- 10% מהצעירים ועד כדי 60% מהמבוגרים.

ליסטריוזיס שאינו פולשני

מרבית מקרי הזיהום אינם פולשניים ומסתכמים במחלה דמוית שפעת שכוללת סימפטומים כגון חום, כאב שרירים, שלשול והרגשה כללית רעה. סיכויי ההחלמה מליסטריוזיס שאינו פולשני טובים. במרבית המקרים המחלה תחלוף מאליה תוך כשלושה ימים, ללא כל טיפול.

ליסטריוזיס פולשני

זיהום זה תוקף בעיקר אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה או מדוכאת, ובכלל זה:

    • מבוגרים לאחר גיל 60.
    • נשים בהריון ועובריהן.
    • יילודים בני פחות מחודש ימים.
    • חולי איידס, נשאי איידס, חולי סוכרת.
    • חולים שמקבלים טיפולים מדכאי מערכת חיסון, כגון טיפולים כימותרפיים או הקרנות.


ליסטריוזיס פולשני הוא זיהום חמור שמחייב טיפול רפואי דחוף ואשפוז בבית חולים. במהלך האשפוז יטופל הזיהום על ידי מתן אנטיביוטיות חזקות במיוחד. על אף הטיפול, כ- 35% מהלוקים בליסטריוזיס פולשני ימותו מסיבוך עקב הזיהום.

שכיחות הזיהום

קשה לאמוד את שכיחותו של הזיהום שאינו פולשני, מאחר שהסימפטומים האופייניים לו אינם ייחודיים, ורוב הלוקים בזיהום כלל אינם ערים לכך שמדובר בליסטריוזיס שאינו פולשני.

ליסטריוזיס פולשני הוא מצב נדיר יחסית שתוקף בעיקר מבוגרים. שכיחות המקרים בעולם היא כ- 3-6 מקרים לכל מיליון בני אדם. בישראל מאובחנים מדי שנה 20-40 חולים.

אחת לתקופה עולה סוגיית הליסטריה לכותרות, בעקבות הודעה של חברת מזון על חשש להמצאות חיידקי ליסטריה במוצריה. בחודש ינואר 2009 אספה חברת 'מעדנות' את מוצריה ממדפי המרכולים מחשש להמצאות חיידקי ליסטריה. מספר חודשים קודם לכן הורידה 'תנובה' גבינות שמנת-סלמון ממדפי המקררים, בשל המצאות חיידקי ליסטריה בסלמון המעושן. בקיץ 2007, במסגרת דגימות שגרה שעורך משרד הבריאות למוצרי מזון, נמצא כי פסטרמה של חברת 'עוף טוב' הייתה מזוהמת בחיידקי ליסטריה.

סימפטומים

סימפטומים

לחיידק הליסטריה תקופת דגירה שעלולה לארוך החל מיום אחד ועד כ- 90 יום. תקופת הדגירה היא משך הזמן שיחלוף מרגע ההדבקה ועד להופעת הסימפטומים. בממוצע עומדת תקופת הדגירה על 30 יום.

סימפטומים של ליסטריוזיס שאינו פולשני כוללים:

סימפטומים של ליסטריוזיס פולשני

הסימפטומים דומים לאלו של הזיהום שאינו פולשני, אלא שהם חמורים יותר. במידה שהזיהום מתפשט למערכת העצבים המרכזית או למוח, עלול הזיהום הפולשני לגרום למגוון סימפטומים נוספים שיכולים לכלול:

    • כאב ראש חמור.
    • קשיון עורף (קושי לכופף את הצוואר קדימה).
    • שינויים במצב הרוח.
    • בלבול.
    • פרכוסים.
    • חוסר קואורדינציה.
    • עווית או רעד בלתי נשלטים.

סימפטומים של ליסטריוזיס אצל יילודים ותינוקות:

    • חוסר תאבון וחוסר ענין במזון.
    • חוסר שקט.
    • פרכוסים.
    • קשיי נשימה, נשימה מואצת.
    • פריחה על העור.
    • חום גוף גבוה או נמוך מהרגיל (חום גוף תקין אצל יילודים הוא כ- 37 מעלות צלזיוס).

גורמים

חיידק הליסטריה

ליסטריוזיס הוא זיהום שנגרם על ידי החיידק ליסטריה מונוציטוגנאז (בקיצור ליסטריה). זהו חיידק השכיח בכל סביבה, ובכלל זה:

    • בקרקע.
    • בעצים.
    • ברקב.
    • במים.

חיידק הליסטריה נמצא גם במערכת העיכול של בעלי חיים דוגמת כבשים ובקר, ולכן צואתם של בעלי חיים אלו מזוהמת בחיידק. מעריכים שכ- 5-10% מכלל האוכלוסייה נושאים את החיידק, אולם הנשאים אינם סובלים מכל סימפטומים אופייניים. בדומה למצב בחיות, גם צואת אדם הנושא את החיידק תהיה מזוהמת בו.

מזון

מרבית מקרי הליסטריוזיס נגרמים בעקבות אכילת מזון מזוהם בליסטריה. החיידק עלול להימצא בסביבת הייצור של מזון ולכן עלול לזהם מזונות רבים במהלך ייצורם, בפרט בשלבים שבין הכנת המזון לבין אריזתו. החיידק שכיח על משטחי העבודה, הן בבית והן בחנויות ובמעדניות.

ירקות עלולים להיות מזוהמים בחיידק, אם גודלו, דושנו, או הושקו באמצעות מים מזוהמים. מוצרי חלב ובשר עלולים להזדהם כאשר מקורם בבעלי חיים שנושאים את החיידק.

בניגוד לחיידקים רבים אחרים חיידק הליסטריה עמיד במיוחד ומסוגל להתרבות גם בטמפרטורות נמוכות (מתחת 5 מעלות צלזיוס). לאור עובדה זו אין הקירור במקרר של מזון נגוע מונע את התרבותו והתפשטותו של החיידק.

מתחת לאפס מעלות צלזיוס אין החיידק מסוגל עוד להתרבות, אולם הקפאת מזון נגוע אינה הורגת בהכרח את חיידקי הליסטריה ולכן אינה מהווה ערובה בטוחה למניעת זיהום.

הדרך למנוע זיהום בליסטריה היא באמצעות בישול יסודי של מוצרי מזון בטמפרטורה העולה על 82 מעלות צלזיוס, או במקרה של מוצרי חלב, פסטור.

פסטור הוא תהליך לטיפול בחלב ובמוצריו, שמטרתו קטילת חיידקים ומזהמים. התהליך מבוצע באמצעות חימום החלב ל- 65 מעלות צלזיוס במשך 30 דקות, או לחילופין, חמום ל- 72 מעלות צלזיוס במשך 15 דקות, ולאחר מכן קירור מהיר. יש לציין כי החוק במדינת ישראל מחייב לפסטר את החלב ומוצריו. באירופה אין חובה לפסטר את החלב ומוצריו ולכן מומלץ לנהוג משנה זהירות בצריכת גבינות מיובאות.

לגבי מוצרי מזון מוכנים לאכילה, יש לוודא שהם נשמרים בקירור בהתאם להוראות היצרן, ואינם נצרכים לאחר שפג תוקפם.

אבחון

ניתן לאבחן את נוכחות החיידק בתרבית מדמו של חולה. במידה שהמחלה התפשטה למערכת העצבים המרכזית יש לבצע בדיקות נוספות הכוללות בדיקות דימות (CT או MRI) לשם איתור מידת התפשטות המחלה למוח. במקרה של חשד להתפשטות יבוצע גם ניקור מותני, על מנת לדגום נוזל מעמוד השדרה, כי אם אכן התפשטה המחלה יהא נוזל עמוד השדרה מזוהם בליסטריה.

אבחון של ליסטריוזיס אצל יילודים ותינוקות

אם קיים חשד ללידת תינוק נגוע בליסטריוזיס יש להתחיל באופן מיידי במתן טיפול אנטיביוטי, במקביל לביצוע בדיקות אבחנתיות לאיתור החיידק. אלו תכלולנה תרביות של נוזל עמוד השדרה, תרביות מקוניום (מקוניום היא הצואה העוברית) ותרביות מדמו ומעורו של היילוד.

טיפול

ליסטריוזיס שאינו פולשני

הטיפול כולל משככי כאבים ותרופות להורדת חום כגון פאראצטמול (אקמול, דקסמול) או איבופרופן (נורופן, אדוויל). במקרי שלשול יש להקפיד על שתייה מרובה ועל אכילת מזון קל לעיכול דוגמת אורז, לחם, תפוחי אדמה ודגנים.
במידה שהסימפטומים אינם חולפים בתוך 48-72 שעות, יש לפנות לרופא המשפחה להמשך ברור וקבלת טיפול מתאים.

ליסטריוזיס פולשני

הטיפול בליסטריוזיס פולשני ניתן במסגרת אשפוז בבית חולים וכולל עירוי אנטיביוטיקה לווריד. משך האשפוז יקבע בהתאם לחומרת המחלה, מידת התפשטותה למערכת העצבים או למוח ומידת התגובה לטיפול. במרבית המקרים מדובר באשפוז של כשבועיים, ולאחריו המשך טיפול אנטיביוטי במשך כשישה שבועות.

הטיפול ביילודים ובתינוקות דומה לטיפול במבוגרים. בדרך כלל ינתן הטיפול במסגרת מחלקות הטיפול הנמרץ, על מנת לאפשר ניטור קפדני אחר מצבו של היילוד.

ליסטריוזיס בעת הריון

נשים הרות תטופלנה באנטיביוטיקה, על מנת למנוע את התפשטות הזיהום לעובר. כמו כן יבוצעו סריקות אולטרה סאונד תכופות על מנת לנטר את מצבו של העובר.

במידה ששבוע ההריון מאפשר זאת, תבוצע לידה מוקדמת (באמצעות ניתוח קיסרי), על מנת לאפשר מתן טיפול מתאים הן ליילוד והן לאם.

מניעה

הדרך הטובה ביותר למנוע זיהום בליסטריה היא באמצעות הקפדה על היגיינה טובה:

    • רחצו היטב ירקות ופירות בסבון ובמים. במידת הצורך ניתן לקלף את הירקות והפירות.
    • הקפידו לרחוץ היטב את ידיכם במים ובסבון לפני הטיפול במזון, ובפרט לאחר כל ביקור בשרותים.
    • הקפידו על נקיון משטחי המטבח וקרשי החיתוך, בעיקר לאחר הכנת בשר בלתי מבושל, עוף או ביצים.
    • אין לאכול ביצים בלתי מבושלות.
    • הפרידו מוצרי מזון מבושלים ממוצרי מזון 'מוכנים לאכילה'.
    • הקפידו על בישול מלא של כל מוצרי המזון (בישול בטמפרטורה של 82 מעלות צלזיוס או יותר במשך מספר דקות).
    • אין לשמור מזון מבושל למשך יותר מארבעה ימים (גם לא בקירור. בהקפאה ניתן לשמור).
    • יש להרתיח שנית שאריות מזון לפני אכילתם (או לחמם לטמפרטורה של לפחות 74 מעלות צלזיוס).
    • המנעו ממגע עם בעלי חיים תוך כדי בישול והכנת אוכל.
    • הפשירו בשר או דגים במקרר ולא בטמפרטורת החדר.
    • לגבי מזונות 'מוכנים לאכילה', הקפידו:
    • לצרוך את המזונות לפני פקיעת תוקפם.
    • הקפידו על טמפרטורת קירור נאותה במקרר.
    • הקפידו לשמור את המזון המוכן בהתאם להוראות היצרן.


נשים בהריון, או חולים בעלי מערכת חיסון חלשה, מומלץ שימנעו מאכילת מזונות כגון:

    • ממרחי כבד.
    • מוצרי חלב שלא עברו פסטור.
    • חמאה.
    • גבינות רכות כגון ברי או קממבר.
    • גבינות כחולות (גבינות שמכילות עובשים).
    • נקניקים ובשרים מעושנים.
    • סלמון מעושן.
    • ירקות שאינם רחוצים, ובכלל זה עלי חסה וכרוב.
    • סושי שמכיל דג נא וכן סושי צמחוני, או מוצרים שמכילים דגים שאינם מבושלים.

הריון וליסטריוזיס

נשים הרות נמצאות בסיכון גבוה ללקות בליסטריוזיס, פי 20 בהשוואה לכלל האוכלוסייה. הדבר נובע משינויים הורמונליים החלים בעת ההריון אשר מחלישים את כושרה של מערכת החיסון להלחם בחיידק.

במרבית המקרים תוקפת המחלה נשים במהלך השליש השלישי להריונן, אך תיתכן הדבקה גם במהלך השליש הראשון. ליסטריוזיס במהלך ההריון עלול לגרום להפלה, לידת עובר מת, או מוות של היילוד לאחר הלידה. כ- 20-30% ממקרי הליסטריוזיס בעת הריון יסתיימו במות העובר או היילוד.

אישה הרה שלקתה בליסטריוזיס תסבול בדרך כלל מחום, הרגשה כללית רעה, כאב שרירים ולעתים גם שלשול. בכל מקרה של מחלת חום מסיבה שאינה ברורה מומלץ לבצע תרבית דם לאיתור חיידק הליסטריה.

איך למנוע הידבקות בליסטריה בהריון?

כדי למנוע הדבקה בליסטריוזיס מומלץ להמנע מאכילת המזונות שלהלן במהלך ההריון:

    • ממרחי כבד.
    • מוצרי חלב שלא עברו פסטור.
    • חמאה.
    • גבינות רכות כגון ברי או קממבר.
    • גבינות כחולות (גבינות שמכילות עובשים).
    • נקניקים ובשרים מעושנים.
    • סלמון מעושן.
    • ירקות שאינם רחוצים, ובכלל זה עלי חסה וכרוב.
    • סושי שמכיל דג נא וכן סושי צמחוני, או מוצרים שמכילים דגים שאינם מבושלים.

מקורות מידע באתרים אחרים

ליסטריוזיס באתר משרד הבריאות