מצטרפים למכבי
צרו קשר
אודות
קריירה במכבי
מכרזים, רכש
הצהרת נגישות
שירותים דיגיטליים
EN
26 מאי 2022 כ"ה אייר תשפ"ב
גולשים יקרים,
גרסת הדפדפן שבה אתם משתמשים מיושנת ואינה נתמכת עוד.
אתר מכבי תומך בדפדפנים הבאים:
Chrome מגרסה 9 ומעלה
Firefox מגרסה 2 ומעלה
Internet Explorer מגרסה 9 ומעלה
לחווית גלישה מיטבית, מומלץ להשתמש בדפדפן Chrome.
היכן הייתי?
חיפוש:
אנציקלופדית הבריאות
מגזין להיות בריאים
מחלות ומצבים
הליכים רפואיים
תרופות וחיסונים
בדיקות
מילון מונחים
מין ופריון
הריון ולידה
תינוקות ופעוטות
מצבי חירום
סגור
מגזין גוף ונפש
טעים ובריא
כושר ופעילות גופנית
מגזין בריאות האישה
מגזין פעוטות וילדים
גיל שלישי
מכביתון
סגור
כניסה ל online
זכויות חברים
איתור שירותים
עדכונים
תכניות הביטוח
מכבי פארם
מכבי טבעי
מכבי Care
בית בלב
זכויות חברי מכבי
מכבידנט
מכבי ממבט ראשון
אסותא - מרכזים רפואיים
עמותת קרן מכבי
סגור
זימון תור לרופאים
מוקדי רפואה דחופה
מעבדות, מכונים ומטפלים
בתי מרקחת
מרכזים רפואיים (סניפים)
שירותי משרד
מרפאות שיניים
רפואה משלימה - מכבי טבעי
אופטומטריה - מבט ראשון
סדנאות מכבי
סגור
>
אנציקלופדית הבריאות
>
מחלות ומצבים
>
ליסטריוזיס
חזרה
מעודכן לתאריך
21.04.2009
|
באדיבות ה
ליסטריוזיס - מידע רפואי
Listeriosis
מעודכן לתאריך
21.04.2009
|
באדיבות ה
סקירה רפואית
זכויות חברי מכבי
מבוא
סימפטומים
גורמים
אבחון
טיפול
מניעה
הריון וליסטריוזיס
הגורמים לליסטריוזיס
חיידק הליסטריה
ליסטריוזיס הוא זיהום שנגרם על ידי
החיידק
החיידק
ליסטריה מונוציטוגנאז (בקיצור ליסטריה). זהו חיידק השכיח בכל סביבה, ובכלל זה:
בקרקע.
בעצים.
ברקב.
במים.
חיידק הליסטריה נמצא גם במערכת העיכול של בעלי חיים דוגמת כבשים ובקר, ולכן צואתם של בעלי חיים אלו מזוהמת בחיידק. מעריכים שכ- 5-10% מכלל האוכלוסייה נושאים את החיידק, אולם הנשאים אינם סובלים מכל סימפטומים אופייניים. בדומה למצב בחיות, גם צואת אדם הנושא את החיידק תהיה מזוהמת בו.
מזון
מרבית מקרי הליסטריוזיס נגרמים בעקבות אכילת מזון מזוהם בליסטריה. החיידק עלול להימצא בסביבת הייצור של מזון ולכן עלול לזהם מזונות רבים במהלך ייצורם, בפרט בשלבים שבין הכנת המזון לבין אריזתו. החיידק שכיח על משטחי העבודה, הן בבית והן בחנויות ובמעדניות.
ירקות עלולים להיות מזוהמים בחיידק, אם גודלו, דושנו, או הושקו באמצעות מים מזוהמים. מוצרי חלב ובשר עלולים להזדהם כאשר מקורם בבעלי חיים שנושאים את החיידק.
בניגוד לחיידקים רבים אחרים חיידק הליסטריה עמיד במיוחד ומסוגל להתרבות גם בטמפרטורות נמוכות (מתחת 5 מעלות צלזיוס). לאור עובדה זו אין הקירור במקרר של מזון נגוע מונע את התרבותו והתפשטותו של החיידק.
מתחת לאפס מעלות צלזיוס אין החיידק מסוגל עוד להתרבות, אולם הקפאת מזון נגוע אינה הורגת בהכרח את חיידקי הליסטריה ולכן אינה מהווה ערובה בטוחה למניעת זיהום.
הדרך למנוע זיהום בליסטריה היא באמצעות בישול יסודי של מוצרי מזון בטמפרטורה העולה על 82 מעלות צלזיוס, או במקרה של מוצרי חלב, פסטור.
פסטור הוא תהליך לטיפול בחלב ובמוצריו, שמטרתו קטילת חיידקים ומזהמים. התהליך מבוצע באמצעות חימום החלב ל- 65 מעלות צלזיוס במשך 30 דקות, או לחילופין, חמום ל- 72 מעלות צלזיוס במשך 15 דקות, ולאחר מכן קירור מהיר. יש לציין כי החוק במדינת ישראל מחייב לפסטר את החלב ומוצריו. באירופה אין חובה לפסטר את החלב ומוצריו ולכן מומלץ לנהוג משנה זהירות בצריכת גבינות מיובאות.
לגבי מוצרי מזון מוכנים לאכילה, יש לוודא שהם נשמרים בקירור בהתאם להוראות היצרן, ואינם נצרכים לאחר שפג תוקפם.
מקורות מידע באתרים אחרים
(ייפתח בדפדפן נפרד)
ליסטריוזיס באתר משרד הבריאות