11 דצמבר 2017 כ"ג כסלו תשע"ח
מעודכן לתאריך  21.04.2009  באדיבות ה 

ליסטריוזיס - מידע רפואי

Listeriosis

ליסטריוזיס (ליסטריה) בהריון

נשים הרות נמצאות בסיכון גבוה ללקות בליסטריוזיס, פי 20 בהשוואה לכלל האוכלוסייה. הדבר נובע משינויים הורמונליים החלים בעת ההריון אשר מחלישים את כושרה של מערכת החיסון להלחם בחיידק.
במרבית המקרים תוקפת המחלה נשים במהלך השליש השלישי להריונן, אך תיתכן הדבקה גם במהלך השליש הראשון. ליסטריוזיס במהלך ההריון עלול לגרום להפלה, לידת עובר מת, או מוות של היילוד לאחר הלידה. כ- 20-30% ממקרי הליסטריוזיס בעת הריון יסתיימו במות העובר או היילוד.
אישה הרה שלקתה בליסטריוזיס תסבול בדרך כלל מחום, הרגשה כללית רעה, כאב שרירים ולעתים גם שלשול. בכל מקרה של מחלת חום מסיבה שאינה ברורה מומלץ לבצע תרבית דם לאיתור חיידק הליסטריה.

איך למנוע הידבקות בליסטריה בהריון?

כדי למנוע הדבקה בליסטריוזיס מומלץ להמנע מאכילת המזונות שלהלן במהלך ההריון:
  • ממרחי כבד.
  • מוצרי חלב שלא עברו פסטור.
  • חמאה.
  • גבינות רכות כגון ברי או קממבר.
  • גבינות כחולות (גבינות שמכילות עובשים).
  • נקניקים ובשרים מעושנים.
  • סלמון מעושן.
  • ירקות שאינם רחוצים, ובכלל זה עלי חסה וכרוב.
  • סושי שמכיל דג נא וכן סושי צמחוני, או מוצרים שמכילים דגים שאינם מבושלים.