אבעבועות רוח - מידע רפואי

Chickenpox

עדכון אחרון 07.02.22

הקדמה

אבעבועות רוח היא מחלה קלה אך מאוד מדבקת, שנפוצה בעיקר בחודשים מרץ עד מאי. אבעבועות רוח נגרמת על ידי נגיף הווריצלה-זוסטר (Varicella-zoster). בעבר נחשבה מחלה זו לאחת ממחלות הילדות. כיום, נפוצה המחלה במיוחד בקרב ילדים בגילאי 2-8 שנים, אולם תיתכן תחלואה בכל גיל. מבוגרים שנדבקים לראשונה באבעבועות רוח יפתחו בדרך כלל מחלה קשה יותר מאשר ילדים.

הסימפטום האופייני למחלה, פריחה שלפוחיתית, יופיע כ-10-21 יום לאחר ההדבקה (תקופת הדגירה). נגיף הווריצלה נמצא בהפרשותיו של אדם חולה (בעיקר ברוק ובנזלת), ולכן עיטוש או שיעול מהווים אמצעי הדבקה מצוין. המחלה מדבקת כיומיים טרם הופעת הפריחה, ועד כ-5 ימים לאחר מכן. לפיכך מומלץ להישאר בבית עד שהפריחה הופכת לשלפוחיות שהגלידו, תוך כ-5-7 ימים. לאחר החלמת השלפוחית האחרונה, החולה עכשיו אינו מדבק עוד.

הקשר בין אבעבועות רוח ושלבקת חוגרת (Shingles)

לאחר הדבקה באבעבועות רוח נותר נגיף הווריצלה בקצות העצבים בגוף, באופן בלתי פעיל (Dormant). מאוחר יותר במהלך החיים, ובדרך כלל בבגרות, עלול הנגיף להתעורר (Reactivated) ולתקוף באופן שגורם למחלה נוספת, שנקראת שלבקת חוגרת.

הסימפטום הראשון של שלבקת חוגרת הוא לרוב כאב עז באזור העצב שנפגע, עקב פעילותו המחודשת של הנגיף. שבוע לאחר מכן תופיע פריחה מקומית בצד אחד של הגוף, שתתפתח לשלפוחיות. חולה בשלבקת חוגרת עלול להעביר את הנגיף לכל אדם שלא חלה בעבר באבעבועות רוח, אך אין אפשרות להידבק בשלבקת חוגרת מאדם החולה באבעבועות רוח.

הדבקה באבעבעות רוח בעת ההריון

למעלה מ- %90 מהנשים ההרות מחוסנות נגד נגיף הווריצלה, עקב חשיפה לאבעבועות רוח בילדות, ולכן אינן צריכות לחשוש מהדבקה. יחד עם זאת, כ- %0.3 מההריונות יפגעו מאבעבועות רוח באופן שעלול לגרום סיבוכים הן לאם והן לעובר. בכל מקרה של הדבקה יש לפנות לרופא לצורך המשך ברור וקבלת טיפול מתאים. שלבקת חוגרת, לעומת זאת, אינה מסכנת את ההריון או את העובר.

החיסון הפעיל

החל משנת 2008 נכנס החיסון הפעיל נגד אבעבועות רוח לשגרת החיסון במדינת ישראל. החיסון לאבעבועות רוח ניתן כיום בתכשיר משולב עם החיסונים נגד חצבת (Measles), חזרת (Mumps) ואדמת (Rubella). התכשיר שנקרא (mumps) MMRV, varicella ,rubella ,measles מכיל נגיפים חיים מוחלשים של כל אחד מהנגיפים. החיסון ניתן ב- 2 מנות את המנה הראשונה יקבל התינוק בגיל שנה, במסגרת טיפות החלב, ואילו המנה השנייה ניתנת בכיתה א', במסגרת בתי הספר.

האם ניתן לחלות באבעבועות רוח יותר מפעם אחת?

גופו של אדם שחלה במחלה מפתח נוגדנים נגד הנגיף, ולכן נדיר מאוד שאדם שחלה בעבר יפתח את המחלה פעם נוספת. יחד עם זאת, קיימות עדויות לפיהן ניתן לחלות באבעבועות רוח יותר מפעם אחת. במחקר שנערך בארה"ב ב-1999 נמצא שכ-13% מהאנשים שאובחנו כחולים באבעבועות רוח דיווחו שחלו בה גם בעבר. כמחצית מהם דיווחו שגם אנשים נוספים במשפחה שלהם סבלו מהמחלה יותר מפעם אחת. לכן, קיים כנראה מרכיב גנטי שגורם להישנות המחלה.

סברה אחרת טוענת כי במקרים אלו, אירעה טעות באחת האבחנות, והחולה סבל למעשה ממחלה אחרת בעלת סימנים דומים.

יחד עם זאת יתכן שחלק מהאנשים שחלו לא פיתחו כמות מספקת של נוגדנים, ולכן נפגעו מהדבקה חוזרת. הסבר אחר הוא שקיים יותר מזן אחד של הנגיף שגורם לאבעבועות רוח, ולכן יתכן מצב שאותו אדם יחלה במחלה שוב עקב הדבקה בזן שונה של הנגיף. חשוב לציין שלא קיימים מחקרים מדעיים התומכים בסברות אלו.

סימפטומים

הסימפטום האופייני ביותר לאבעבועות רוח הוא פריחה אדומה שמכסה את הגוף, ומופיעה כשלפוחיות שבמרכזן נוזל צלול, בגוון צהבהב.

 

לפני הופעת הפריחה ייתכנו סימפטומים הדומים לשפעת, ובכלל זה:

מבוגרים יסבלו מסימפטומים חמורים יותר מאשר ילדים. בעיקר מחום גבוה יותר ופריחה מפושטת בכל הגוף, כולל בריריות הפנימיות (פנים הלחי, מעיים, ושט).

פריחה

מעט אחרי הופעת הסימפטומים הראשונים מתפתחת פריחה שמופיעה בדרך כלל בצברים, באזורי גוף אופייניים:

    • מאחורי האוזניים.
    • בפנים.
    • על הקרקפת.
    • מתחת לזרועות.
    • על החזה והבטן.
    • על הידיים והרגליים.

הפריחה מתחילה בנקודות אדומות קטנות ומגרדות. לאחר כ- 12-14 שעות מתפתחות הנקודות לשלפוחיות מלאות בנוזל. השלפוחיות מגרדות מאוד, ועלולות להופיע גם על כפות הידיים והרגליים. אחרי 1-4 ימים השלפוחיות מתייבשות ומעליהן נוצר גלד, שנושר מאליו לאחר 7-14 יום.

נשים בהריון ואנשים בעלי מערכת חיסון לקויה צריכים לפנות לרופא בדחיפות, במידה שבאו במגע עם אדם החולה באבעבועות רוח, גם אם אינם סובלים מסימני המחלה.

יש לפנות לרופא גם כשקיים חשש להדבקה של תינוק בנגיף, בארבעת השבועות הראשונים לחייו.

במקרים שלעיל עלולה המחלה לגרום לסיבוכים קשים אם לא תטופל כיאות, ולכן חשוב לפנות לרופא בהקדם לצורך קבלת טיפול מתאים.

בכל מקרה של חשד לסיבוך במחלה, כגון התפתחות זיהום בשלפוחיות, או אם חשים כאב בחזה, או סובלים מקשיי נשימה, יש לפנות לרופא בדחיפות.

גורמים

אבעבועות רוח נגרמת על ידי נגיף הווריצלה-זוסטר (Varicella-zoster) שנמצא בהפרשותיו של אדם חולה (בעיקר ברוק ובנזלת).

לאחר ההדבקה, דוגרת המחלה 10-21 יום, עד להופעת הפריחה האופיינית. המחלה מדבקת כיומיים טרם הופעת הפריחה, ועד כ- 5 ימים לאחר מכן. לכן, מומלץ להישאר בבית עד שהפריחה הופכת לשלפוחיות שהגלידו, תוך כ- 5-7 ימים. לאחר החלמת השלפוחית האחרונה, החולה אינו מדבק עוד.

לאחר הדבקה באבעבועות רוח נותר נגיף הווריצלה בקצות העצבים בגוף, באופן בלתי פעיל (Dormant). מאוחר יותר במהלך החיים, ובדרך כלל בבגרות, הנגיף עלול להתעורר (Reactivated) ולתקוף באופן שגורם למחלה נוספת, שנקראת שלבקת חוגרת.

אבחון

האבחנה של המחלה תעשה בהתאם לסימנים האופייניים לה, ובעיקר על סמך הופעת החום והפריחה עם השלפוחיות.

לעיתים קשה לקבוע האם מדובר באבעבועות, או במצבים אחרים דוגמת עקיצות חרקים או סקביאס (Scabies). אם קיים קושי לאבחן את המחלה, ניתן לבצע בדיקה לזיהוי הנגיף בדם.

כמו כן, ניתן לבצע בדיקת דם לקביעת רמת הנוגדנים נגד נגיף הווריצלה בדם (Varicella zoster IgG). אדם שבגופו נמצאו נוגדנים מוגן מפני המחלה.

טיפול

במרבית המקרים, מדובר במחלה קלה יחסית שמטרת הטיפול העיקרי בה הקלת הגרד המעיק שנגרם עקב השלפוחיות. אין תרופה כנגד המחלה עצמה וזו תחלוף מאליה ללא כל טיפול.

תרופות נגד כאב ולהורדת חום

במקרה של כאב או חום ניתן להשתמש בתרופות נגד כאב כמו פרצטאמול (Paracetamol) או איבופרופן (Ibuprofen). עבור ילדים, קיימים סירופים וטיפות. לפני מתן תרופות לתינוקות וילדים, מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים.

ניתן ליטול פרצטאמול בכל שלב של ההריון ובמהלך ההנקה, אולם אין להשתמש באיבופרופן לאחר השבוע ה-30 להריון.

איבופרופן אינו מתאים לאנשים שיש להם אסטמה (Asthma) או שסבלו בעבר מבעיות במערכת העיכול כמו כיב קיבה או כיב בתריסריון (Stomach ulcers).

אף אספירין היא תרופה להורדת חום, אולם אין לתת אספירין לילדים מתחת לגיל 16. חשוב במיוחד לא לתת אספירין לילדים שסובלים מזיהום נגיפי, ובפרט נגיף הווריצלה שגורם לאבעבועות רוח.

מחקרים מדעיים מצביעים על קשר בין טיפול באספירין בילדים חולים באבעבועות רוח לבין מצבים מסכני חיים כמו תסמונת ריי (Reye's syndrome), שעלולה לגרום נזק חמור למוח, לכבד, ולאברי גוף נוספים. במידה שתסמונת ריי אינה מאובחנת בזמן, היא עלולה לגרום לנכות ואף למוות.

התייעצו עם הרופא או הרוקח כאשר אינכם בטוחים לגבי התרופות שראוי לתת לילדכם.

חשוב לשתות הרבה מים כדי למנוע התייבשות (Dehydration). קרחון ("קרטיב") עשוי לעזור בהורדת החום, לספק נוזלים ולהקל על כאב בפה. מומלץ להימנע מצריכת מזון שמעורר כאב בפה כמו מזון מלוח או חמוץ. במידה שקיים קושי לבלוע, אכלו מזונות רכים ומרקים.

ציפורניים

כדי למנוע גירוד וזיהום, הקפידו שהציפורניים של ילדכם תהיינה נקיות וקצרות. ניתן לעטוף את ידי הילדים בשעות הלילה בגרביים או בכפפות, כדי למנוע מהילד לגרד מתוך שינה. גירוד של הפצעים עלול לגרום לצלקות.

בגדים

אם לילד יש חום, או אם העור שלו רגיש וכואב, הלבישו אותו בבגדים מאווררים, כדי למנוע חימום יתר או רעד. מומלץ להשתמש בבגדים חלקים ורכים מאריגים טבעיים כדי למנוע גירוי נוסף של העור.

תרחיץ קלמין (Calamine lotion)

כאשר העור מאוד מגרד או כואב ניתן לשים על הפצעים תרחיץ קלמין שהוספג בצמר גפן לח. לתרחיץ יש אפקט מרגיע ומקרר. התרחיץ בטוח לשימוש וניתן לרכישה ללא מרשם רופא.

הימנעו מלהניח על השלפוחיות רטיות לחות ופושרות.

אציקלוויר (Aciclovir)

במידה שאישה הרה נדבקת באבעבועות ימליץ הרופא על נטילת תרופה נגד נגיף הווריצלה (תרופה אנטי-ויראלית, anti-viral), שנקראת אציקלוויר. את התרופה יש ליטול תוך 24 שעות מרגע הופעת הפריחה. התרופה אינה מרפאה את המחלה, אלא מקלה על סימניה.

בעת נטילת אציקלוויר חשוב להקפיד על שתייה מרובה. את האציקלוויר יש ליטול 5 פעמים ביום, מדי כל 4 שעות לערך, במשך 7 ימים.

אציקלוויר תינתן לעתים גם לתינוקות או למבוגרים בעלי מערכת חיסון לקויה, מאחר שהם נמצאים בסיכון גבוה לפתח סיבוכים בעקבות המחלה.