חוזרים לבית הספר ולאכילה בריאה

שנת הלימודים נפתחת בקרוב, וזה הזמן לנסות לייצר הרגלי תזונה בריאים שילוו את הילדים ואותנו לאורך השנה, בבית ובמסגרות

עדכון אחרון 29.07.24

מיכל סוקמן ודקלה דוד, דיאטניות קליניות במכבי שירותי בריאות

על קצה המזלג

חזרה לשגרת בית הספר היא הזדמנות מצוינת ליצור הרגלי תזונה בריאים לכל המשפחה
שינוי הדרגתי, שיתוף פעולה משפחתי ודוגמה אישית יעזרו לכם לסגל אורח חיים בריא
קביעת זמני ארוחות וחלוקת תפקידים יכולים לסייע בהתמודדות עם השינויים בשגרה

אז איך מתנהלים נכון לקראת שגרה מתחדשת? בלי הפסקת עשר, עם ישיבה ממושכת מול המסך, ומה קורה עם ארוחת הצהריים? ריכזנו לכם כמה כללים וטיפים לחזרה בריאה לשגרה הקרבה.

מתחילים בהדרגה

אנחנו בתקופה של מעבר מחופש גדול לשנת לימודים שבה כל הכללים ישתנו. בבתים רבים השגרה חוזרת למסגרות הרגילות או למסגרות חדשות, שעות לימודים ועבודה, ובחלק מהבתים עדיין לא חוזרים לשגרה. כל יקירינו שעדיין לא יכולים לחזור לביתם ונמצאים במקומות חלופיים יתחילו שגרה חדשה.
על כולנו להסתגל לשינוי מכיוון שהוא כנראה ילווה אותנו עוד חודשים רבים. כדי ששינוי יהיה מוצלח הוא לרוב יצטרך להיות הדרגתי ולא קשה או מתסכל מדי. רצוי שכל בני המשפחה יישאו באחריות וישתפו פעולה זה עם זה כדי שהשינוי וההסתגלות יעברו בקלות ובהצלחה. אם כל אחד ירגיש שזו האחריות שלו להצליח בעצמו, השינוי יהיה קל יותר.

כיצד מובילים ילדים לשינוי?

לא מומלץ להכריח או לכפות את השינוי, מומלץ לשבת לשוחח, להסביר ולמצוא יחד דרכים נעימות לשינוי. הדרך הטובה ביותר היא על ידי מתן דוגמה אישית. חינוך לאורח חיים בריא צריך להתחיל מהבית, מההורים, ואז הוא יסחף אחריו גם את הצעירים יותר.

 

חשוב להעצים הצלחות ולהרחיב אותן. במקום שבו קשה יותר ולא מצליחים, מומלץ לקחת צעד אחורה ולנסות לברר מדוע לא מצליחים לייצר שינוי, איפה המחסום. לפעמים אפשר לעקוף ולפעמים כדאי לדחות או אפילו לוותר לטובת הצלחה במקום אחר.

מייצרים מסגרת פנימית

בהיעדר מסגרת חיצונית ברורה, מומלץ לייצר מסגרות פנימיות שינחו אותנו. אם לא קובעים לנו סדר יום, שעות וכללים, עלינו ליצור אותם לעצמנו.

כך תכניסו שגרת אכילה בריאה לבית:

תיאום ציפיות לפני הכול

שבו ושוחחו. הגדירו את השיחה כשלב ראשון בתהליך שבו הבית מתכונן לשגרה בריאה. הציפו את הדברים הטובים שאתם עושים והיכן צפויים הקשיים.

קבעו סדרי עדיפויות

חשבו היכן לדעתכם ולדעת הילדים דחוף יותר לעשות שינוי. היכן השינוי הצפוי יהיה קל יותר והיכן קשה יותר.

חלקו משימות

חלקו משימות ותחומי אחריות, כל אחד אחראי על תחום או משימה בהתאם ליכולותיו.

הנגישו את הכללים

כתבו את הדברים במקום בולט, בצורה פשוטה המתאימה לגיל הילדים.

דברו על השינוי

קבעו יום ושעה שבהם תוכלו לשבת שוב ולשוחח. דברו על השינוי, חזקו את ההצלחות ונסו להבין היכן היה קשה מדי. שנו את המשימות ואת התפקידים על פי הצורך.

קבעו זמני קניות ובישול ותיכנסו למטבח כמה שפחות

    • החליטו יחד מה תאכלו השבוע. תכננו את תפריט הארוחות וגם את הפינוקים, והגדירו כמות בריאה וסבירה לכל סוג מזון. קבעו מראש זמן שבו אתם עורכים קניות וזמן שבו אתם מבשלים את הארוחה החמה (אם היא תוגש בערב ואם בצהריים). הכניסו את זה ללוח הזמנים שלכם ושתפו את כל בני הבית.
    • קבעו זמנים לארוחות וייצרו הרגל שבו לא נכנסים למטבח מחוץ לזמנים אלה. ככה נימנע מאכילת מופרזת של נשנושים ומתחושה שאנחנו כל הזמן סביב האוכל.

החליטו על מנת חטיף יומית ושלבו פירות וירקות

    • קבעו עם הילדים מהי מנת חטיף יומית עבורם. מומלץ להשתמש בקערית ולא בשקית, ככה הילדים לומדים לחלוק ולא לסיים חטיף בעצמם.
    • ירקות מבושלים או טריים בכל ארוחה יוצרים ארוחה צבעונית ובריאה. גוונו את הירקות ואת דרכי הבישול כדי שלא ישעמם וכדי להגדיל את החשיפה לטעמים ולמרקמים חדשים. הכינו ירקות טריים בכמות שסביר לסיים באותה ארוחה והשתדלו לא להגיע למצב שבו ירקות טריים וחתוכים מחכים לארוחה הבאה. בנוסף, הכינו צלחת של פירות חתוכים כדי שהילדים יוכלו ליהנות מפירות טריים.

אכלו יחד כשאפשר

הקפידו על ארוחה משותפת עם הילדים, רצוי לפחות פעם ביום. הילדים לומדים מכם כיצד נכון לאכול. הם רואים אתכם מגוונים ואוכלים דברים חדשים. זה הזמן גם לשוחח בנעימים על היום שלכם. שתפו את הילדים בחוויות היום שלכם, תופתעו לראות כמה הם סקרנים לגבי יומכם. הם ילמדו לשתף אתכם על היום שעבר עליהם. תגלו הרבה דברים על ילדיכם ותהפכו את הארוחה גם לבילוי משפחתי.

לשתף ועוד פעם לשתף

שבו עם כל בני הבית, ארגנו דף או לוח מחיק עם כללי הבית. חלקו לילדים תחומי אחריות, תתפלאו לגלות כמה הם אוהבים להיות שותפים. ודאו איתם שהם עושים את המוטל עליהם. הם רוצים להרגיש שהם חלק משמעותי בתא המשפחתי וזה יקל עליכם ויפחית מכם משימות.

 

לסיום - כדי שכל הכללים הללו יחזיקו מעמד צריכה להיות תחושת הנאה. אם אתם או הילדים לא תיהנו מכל "הבריא הזה" לא תצליחו להחזיק מעמד. לא את כל הטיפים וההמלצות אפשר וכדאי ליישם, בטח לא בבת אחת. שינויים הם הדרגתיים. לעיתים שינוי אחד קטן יוביל לתחושת הצלחה גדולה וחשק לעוד.

 

חזרה לשגרה נעימה ובריאה!