על קצה המזלג
דגני בוקר
קערת דגנים היא לא באמת ארוחה של אלופים. הדגנים מכילים ברובם כמויות גדולות של סוכר, במיוחד דגני הבוקר הממותקים שרבים מאיתנו קונים לילדים. גם דגני הבוקר שאינם נתפסים בעינינו כממותקים באופן מובהק, מכילים לא מעט סוכר או ממתיקים מלאכותיים מסוגים שונים. כמו כן, ברוב אריזות הדגנים היצרן מציין שהדגנים הם דגנים מלאים, אך קיימים פערים בכמויות הסיבים התזונתיים בין סוגי הדגנים השונים. לכן, חשוב מאוד לבדוק בסימון התזונתי את כמות הסיבים ל-100 גר' מוצר. בנוסף, חשוב להשוות בין האריזות השונות ולבחור את דגני הבוקר שמכילים הכי פחות סוכר והכי הרבה סיבים תזונתיים.
חטיף אנרגיה
חטיף אנרגיה הוא לא באמת "חטיף בריאות". היתרון העיקרי של חטיף האנרגיה נובעת מכמותו הקטנה. האריזה הבודדת עוזרת לנו להגדיר גבול למנה ולא להגזים בנשנוש אינסופי. עם זאת, מדובר בחטיף לכל דבר. העיפו מבט ברשימת הרכיבים – למרות שמדובר במוצר קטן, רשימת הרכיבים בו ארוכה מאוד ומכילה סוכרים וממתיקים למיניהם כרכיב העיקרי של המנה, וכן תוספים של צבעי מאכל, מייצבים, משמרים וכו'.
משקאות דיאט
רבים חושבים שבמשקאות דיאט אין סוכר ולכן הם צורכים אותם בכמויות גדולות מאוד. נכון שבמשקאות הללו אין סוכר, אך חשוב להתייחס גם למרכיבים שכן קיימים במשקאות אלו: ממתיקים מלאכותיים וצבעי מאכל, שמזיקים לבריאותנו. אם נסתכל רק על החישוב הקלורי נמצא שמים ומשקאות אלו דומים, אך מבחינה בריאותית הדבר רחוק מלהיות נכון.
פופקורן לייט להכנה מהירה במיקרוגל
הפופקורן שנמכר בשקיות להכנה מהירה מכיל כמות גדולה מאוד של מלח ושומן."לייט" משמעו כשליש פחות קלוריות או שומן מהמוצר המקורי, אך לא ניתן להסיק מכך שהמוצר הוא דל שומן - אריזת פופקורן מופחת שומן מכילה כ-350 קלוריות. הדרך המומלצת ביותר היא להכין פופקורן בשיטה של פעם, בסיר, עם מעט שמן וגרגירי תירס טבעיים. באופן זה אפשר לשלוט בכמות השמן והמלח.
סילאן (דבש תמרים)
שימו לב לסימון התזונתי של המוצר. הסוג הזול יותר של דבש התמרים מכיל 50% סילאן ו-50% של תוספת סוכר. השקיעו בעצמכם - אומנם תשלמו מעט יותר, אך בתמורה תקבלו צנצנת שמכילה 100% סילאן טבעי, בלי שום תוספות מיותרות.
לחם מחיטה מלאה
כיום יש המלצה גורפת של ארגוני בריאות בארץ ובעולם להעשיר את התזונה שלנו בדגנים מלאים. לחם ומאפים הם המקור העיקרי של רבים לצריכת דגנים מלאים אלו. למדנו לזהות לחם שמקורו בדגנים מלאים על פי צבעו, אך אין זה תמיד המאפיין הנכון. מאפיות נעזרות לעיתים בשיטות שונות לצביעת לחמים שאינם מכילים קמחים מלאים כלל או מכילים רק מעט מאוד מהם. שיטת צביעת הלחם היא בעזרת צבעי מאכל כדוגמת קרמל, מולסה ולתת, וכך הלחם או הלחמנייה נראים כעשויים מחיטה מלאה. לא מספיק רק לבחור לחם על פי צבעו הכהה, כדי לוודא שהלחם אכן מלא, רצוי לקנות אותו באריזה סגורה שעליה מצוין ההרכב המדויק והסימון התזונתי של הלחם. לחם מלא באיכות טובה יכיל לפחות 9-10 גרם סיבים ל-100 גרם לחם. כמו כן, על פי חוק, לחם מסומן כלחם מלא רק אם הוא מכיל 51% קמח מלא ו-49% קמח רגיל. כדי לוודא שהלחם יכיל יותר סיבים ואחוזים גבוהים של חיטה מלאה, רצוי לחפש על גבי הסימון את המשפט "לחם מקמח חיטה מלאה" ולאו דווקא "לחם חיטה מלאה".
תרכיז ממותק עם ויטמינים
הפרסומות מנסות להציג לנו את התרכיז כממתיק בריא יותר מכיוון שהוא מוסיף ויטמינים לילדים שלנו. חשוב לשים בצד את ניסיון השיווק הזה ולראות את המוצר כפי שהוא: תרכיז עשיר מאוד בסוכר. חשוב שנקבל ויטמינים מאכילת ירקות ופירות ולא מתרכיזים, ובמקביל נרגיל את ילדינו לשתות מים ולא משקאות ממותקים.
פרוזן יוגורט או יוגורט עם תוספות
יוגורט הוא אחד ממוצרי החלב שנחקרו והראו תרומה רבה לבריאותנו. עם זאת, חשוב להפריד את היוגורט הטבעי מכל המוצרים הנלווים שלכאורה מבוססים עליו. פרוזן יוגורט או יוגורט שקונים ביוגורטיות לא מספק לנו את היתרונות הבריאותיים שיוגורט רגיל מספק. חלק מהפרוזן יוגורטים עברו תהליך חימום לפני תהליך ההקפאה, ובו נכחדו כל החיידקים הפרוביוטיים שטובים לנו, ואף נוסף אליו סוכר. גם אם לא הוסיפו סוכר ליוגורט, המנה שמכינים בהרכבה עצמית תכיל לרוב פירות ממותקים, שוקולד, סוכריות ועוד. כך הופכת מנת פינוק טובה (יוגורט עם פירות טבעיים) למנה עשירה מאוד בסוכר, שומן וקלוריות, הפוגעת בבריאותנו.
פירות יבשים ופיצוחים
הפירות היבשים, האגוזים והזרעים (חמניות, דלעת ושומשום) נחשבים בריאים מאוד, אך לצד זה חשוב לזכור כמה דברים:
חלק מהפירות היבשים עוברים תהליך עיבוד הכולל ייבוש, תוספות סוכר, ציפוי אבקת סוכר, תוספות גופרית וצבעי מאכל. בנוסף, הפיצוחים הקלויים מחוממים, ובכך נפגעת כמות ואיכות השומנים הבריאים בהם, וכן מוסיפים להם מלח בכמות גדולה.
רוצים לנשנש בריא? קנו פירות יבשים ללא תוספת סוכר, ודאו שהפיצוחים אינם קלויים ומומלחים, ואכלו כמה שיותר טבעי.
מיונז לייט
מיונז אמיתי מורכב משמן וביצים, מה שהופך אותו לעשיר בשומן רווי וכולסטרול. בנוסף, הוא מכיל כמות גדולה של מלח.
האם מוצר הלייט מספק חלופה בריאה יותר?
מיונז רגיל מכיל בין 60% ל-78% שומן. מיונז לייט מכיל 38%, משמע שכמות השומן אכן מופחתת, אך עדיין גבוהה. מוצר מזון זה אינו נחשב מאכל דל-שומן בדיוק כפי שגבינה המכילה 38% לא תיתפס בעינינו כבריאה ודלה בשומנים. לכן, אם בחרתם במיונז לייט, השתמשו גם בו במידה.
צוות התזונה של מכבי זמין לכם לייעוץ אישי או קבוצתי