תינוקכם נהנה מעצמאותו ויכולתו להסתובב ולחקור את עולמו בעצמו. הוא זוחל, מתרומם מישיבה לעמידה ומתהלך סביב שולחן או חפצים אחרים בחדר. לקראת גיל 14-15 חודשים ילכו מרבית התינוקות באופן עצמאי לחלוטין. המקדימים יתחילו ללכת כבר בגיל 9-10 חודשים ואילו המאחרים רק בגיל 18 חודשים.
הקשר בין עינו וידו (קואורדינציות עין-יד) של תינוקכם משתפר מאד והוא מסוגל לתפוס חפצים קטנים ועדינים באמצעות אחיזת המלקחיים (המכונה גם אחיזת "פינצטה"), להכניס חפץ קטן לתוך חפץ גדול יותר ולערום ערימה של חפצים זה על גבי זה. חלק מהתינוקות אף מספיק בטוחים בעצמם כדי לנסות להתהלך, לעצור, להרים צעצוע או חפץ רצוי ולהמשיך בדרכם. הרחיקו חפצים קטנים שעלולים לסכן את תינוקכם מסביבתו המיידית.
ייתכן שתינוקכם מסתפק בתנומה אחת במשך היום ולכן שנתו בלילה עשויה להתארך.
רצוי שהתינוק ינוח לאחר ארוחת הצהריים כדי שיהיה לו די כוח להמשך היום.
תינוקות שאינם ישנים מספיק נוטים ליילל ולקטר.
חשוב להמשיך לחשוף את התינוק למגוון רחב של מזונות במרקמים וטעמים שונים. הציעו לו פירות וירקות, דגנים וכן בשר ועוף מבושלים. במידה ששיניו של תינוקכם בקעו הציעו לו מזונות שדורשים לעיסה. הקפידו לחתוך את המזון לקוביות קטנות שהתינוק יוכל להכניס בקלות לפיו.
נסו לתת לתינוק לאכול בעצמו באמצעות כפית מתאימה. קיימות כפיות בעלות ידיות אחיזה רחבות ונוחות שיקלו על התינוק את המלאכה. בפעמים הראשונות צפו לבלגן וללכלוך אולם בהמשך ילמד התינוק לאכול בעצמו בצורה יעילה ונקיה יותר.
תינוקות בגיל זה נוטים לחקות את הוריהם. תינוקכם בוחן אתכם וחוזר על הפעולות אותן אתם עושים לרבות דיבור בטלפון, צחצוח שיניים והעוויות פנים. התינוק יקשיב לקולכם ויעקוב אחר תגובתכם למצבים שונים. אם תבכו במהלך צפיה בסרט עצוב יתכן שגם פניו של התינוק יעצבו והוא יפרוץ בבכי.
כעת שהוא מבין מספר מילים והוראות פשוטות חשוב לדבר ולשוחח עם התינוק ככל שניתן. הקפידו לנהל את השיחה בלשון בוגרת והמנעו ככל שתוכלו משפת תינוקות. ככל שהתינוק ישמע דיבור נכון כך יכולתו השפתית תהיה עשירה ונכונה כשיתחיל לדבר.
כדאי לברור את השימוש במילים "לא" ו"אסור" מאחר שאם תשתמשו בהן לעתים קרובות מדי ילמד התינוק להתעלם וימשיך לעשות כרצונו. קיבעו גבולות ברורים להתנהגות אסורה ומותרת ולמדו את התינוק להתנהג בהתאם.
כשתקראו לו בשמו יגיב תינוקכם באמצעות הטיית ראשו. בדרך דומה אף "יענה" על שאלות פשוטות. אם תשאלו אותו "איפה האור?" או "איפה אמא?" יסובב התינוק את ראשו בכיוון האור או בכיוונה של אמו.
מאחר שהוא שולט היטב בתנועות ראשו מסוגל התינוק אף לעשות "לא-לא-לא" על ידי סיבוב ראשו מצד אל צד וכך להביע בנחרצות את דעתו. כשתלבישו אותו תיווכחו כי התינוק מושיט את ידיו או רגליו כדי לסייע לכם בתהליך בהתאם ליכולותיו.
בדרך כלל תינוקות בני עשרה חודשים אינם גומלים את עצמם. האם בתך מוצצת אצבע או מוצץ? האם היא אוכלת מזונות מוצקים?
ייתכן שהיא מעדיפה את המזון המוצק או שתיה מבקבוק על פני ההנקה (שתיה מבקבוק קלה יותר לתינוק ודורשת פחות מאמץ מצדו).
במידה שאינה מעוניינת לינוק אין אפשרות להכריח אותה. אם אינך רוצה לגמול אותה תוכלי לנסות להניק אותה שוב כשהיא רגועה או ישנונית מעט. שימי לב אם היא מתעניינת כלל בשד או שהיא מסיטה את ראשה.
לרוב חזיות ההנקה אינן מפריעות למהלך הנקה תקין.
כל פגיעה בשגרה של התינוק עלולה לפגוע ברציפות שנתו. תינוקכם ככל הנראה זקוק עדיין לתנומה במשך היום גם אם משמעות הדבר שהוא נרדם מאוחר בלילה.
במידה שהתפתחותו תקינה הרי שתינוקכם אינו זקוק להאכלה מבקבוק בלילה. לכן עליכם לסייע לו ללמוד להרדם ללא הבקבוק. אם הוא משתמש במוצץ הציעו לו מוצץ כשהוא מתעורר. הרגיעו את התינוק אם הוא מתעורר בבכי אך לאחר מכן החזירו אותו למיטתו מבלי להציע לו בקבוק חלב. נסו לעמוד לצד מטתו וטפחו בעדינות על גבו כדי להרגיעו. כשירגע הפסיקו את הטפיחות.
ייתכן שיעברו עליכם כמה לילות קשים אולם אם תתמידו במשך כשבוע יילמד תינוקכם להרגע בעצמו ויחזור לישון ללא צורך בשתיית חלב בלילה.
אכילת מזון אורגני מקטינה את החשיפה לחומרי הדברה ודשן שמקורם במזון. יחד עם זאת האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP, American Academy of Pediatrics) גורסת כי אכילת מזון אורגני אינה בריאה יותר או מזינה יותר בהשוואה לאכילת מזון "רגיל" שאינו אורגני.
מזון אורגני יהיה בדרך כלל יקר יותר בהשוואה למזון שאינו אורגני ולכן עליכם לשקול עד כמה חשוב לכם כי ילדכם יאכל מזון אורגני. הבחירה בידכם. הקפידו שתינוקכם יאכל מזון בריא בין אם ממקור אורגני או רגיל. הגבילו את כמות הסוכרים והקפידו על צריכה מספקת של פירות וירקות טריים.
מחקרים עדכניים מצביעים על כך ששתית מיץ טבעי (100%) בכמות סבירה אינה גורמת לעלייה במשקל הגוף של תינוקות וילדים.
במידה שביתך מוכנה לשתות מיצים בלבד הקפידי לתת לה מיצים טבעיים בלתי ממותקים. העדיפי מיצים סחוטים טריים. הגישי לה את המיץ בכוס ולא בבקבוק כדי לבדל את שתיית המיץ מאכילת תרכובת מזון תינוקות וכדי למנוע עששת תינוקות.
תוכלי להעזר בהנחיות האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP, American Academy of Pediatrics) לגבי כמויות המיץ המומלצות:
120 מ"ל מיץ טבעי שווים למנת פרי אחת אולם בפרי יש סיבים תזונתיים שבדרך כלל אינם זמינים במיצים. לפיכך עדיף לתת לתינוק פרי על פני מיץ פירות.
לכל אחד מאיתנו דעה שונה, ערכים שונים וסדרי עדיפויות שונים לגבי גידול ילדים. קיימות גישות שונות להורות ומה שנכון ועובד לאחד אינו בהכרח נכון או מתאים לאחר. במרבית המקרים אין דרך אחת "נכונה" אלא כמה אפשרויות שונות להתמודד ולטפל באותה בעיה או באותו מצב.
לעתים גם בין בני זוג הדרך הטובה ביותר היא להסכים כי אינכם מסכימים בנוגע לנקודה מסוימת. נסו לגבש דעה אחידה ותמיד תציגו חזית אחידה וגישה אחת בפני תינוקכם. הימנעו ממצבים בהם הורה אחד אומר "א" והשני "ב". מעבר לבלבול שיגרם ילמד הפעוט עד מהרה (בעיקר בגילאים מאוחרים יותר) כי הוא מסוגל לנצל את אי ההסכמה לטובתו האישית ואף עלול לתמרן אתכם לכדי סכסוך.
כיצד ללמד את התינוק להנות ממזונו?
רצוי שזמן הארוחה יהיה נעים ורגוע ובמידת האפשר יערך במסגרת משפחתית רחבה. התחשבו בהעדפותיו של התינוק באשר למזונות מסוימים. אל תדרשו ממנו לאכול דברים שאינו רוצה או לסיים את כל המנה. לחלק מהתינוקות קיבה קטנה והם פשוט אינם מסוגלים.
תוך כדי הארוחה הסבירו לתינוק מה הוא אוכל כדי שילמד להבחין בין סוגי המזונות השונים.
האם אפשר לתת לתינוק לאכול את המזון ששאר בני המשפחה אוכלים?
בהחלט, כל עוד המזון חתוך לקוביות קטנות שמתאימות לפיו של התינוק ואינו מכיל מרכיבים מסוכנים (אלרגנים או כאלו שעלולים לגרום לחנק).
המנעו מלהגיש לתינוק מזון חם מאד שעלול לגרום לו לכוויה בחלל הפה.
תנו לו לטעום מזונות מתובלים כדי לחשוף אותו למגוון טעמים רחב.
מה לגבי ארוחה במסעדה?
אפשר בהחלט לקחת את התינוק לאכול בחוץ אך כדאי לבחור במסעדות ובתי קפה ידידותיים לילדים ולוודא כי יש בנמצא כיסא תינוק מתאים.
עם זאת, מסעדה עלולה להוות סביבה רועשת ולכן אם תינוקכם רגיש לרעש ייתכן שכדאי למנוע ממנו, ומכם, את החוויה.
כל ילד הוא יחיד ומיוחד, בעל קצב גדילה והתפתחות ייחודיים משלו.
חשוב שתבינו מה ילדכם מסוגל לעשות בכל גיל אולם זכרו שגם אם אינו עושה זאת עדיין ודאי יעשה זאת בקרוב, כשיגיע הזמן המתאים עבורו.
ילדים שנולדו טרם זמנם (פגים) נוטים להתפתח מאוחר יותר בהשוואה לילדים שנולדו במועד.
בכל מקרה של ספק התייעצו עם אחות טיפת החלב או עם רופא הילדים.
תינוקות בני עשרה חודשים צריכים לקשקש, ליצור קשר עין ברור ולהגיב למשמע קולכם. שימו לב אם:
במידה שאתם חוששים שתינוקכם אינו עוקב ביעילות או שאינו מגיב כמצופה פנו להתייעצות עם רופא הילדים או עם אחות טיפת החלב.
לצפייה מיטבית יש לגלוש בדפדפן גוגל כרום