לא רק אצל גברים: מחלות לב בקרב נשים

כאבים בחזה או ביד שמאל? זיעה קרה וקוצר נשימה? אולי תופתעי לדעת, אך התסמינים, דרכי הטיפול והתרופות המוכרים לא בהכרח תקפים לגבייך

עדכון אחרון 08.08.24

ד"ר ליאור ברוך וד"ר אביטל פורטר

הידעת?

אי-נוחות, בחילות או הקאה עלולות להיות תסמינים של אירוע לב אצל נשים
עישון אצל נשים צעירות הוא גורם סיכון משמעותי למחלות לב ולשבץ מוחי
נשים מתות יותר ממחלות לב מאשר מסרטן שד, ולכן העלאת המודעות חשובה ביותר

ערכנו שיחה מלב אל לב עם ד"ר ליאור ברוך וד"ר אביטל פורטר על ההבדלים במחלות לב וכלי דם בקרב נשים, על החשיבות של הגברת המודעות, ועל דרכי המניעה, ההתמודדות והטיפול. גזרי ושמרי.

המודעות לנושא מחלות לב בקרב נשים היא לא גבוהה. איך נשים יכולות לדעת אם הן באמת חוות אירוע לב?

יש מה לשפר בנושא המודעות, אומרת ד"ר ליאור ברוך, רופאת משפחה במכבי, אבל אני רוצה לחזור אחורה, כי יש חשיבות רבה לאבחון וגילוי מוקדם, עוד לפני שחולות בפועל. ישנם הרבה גורמי סיכון ייחודיים לנשים שלא מוכרים לנשים ולקהילה הרפואית, וחשוב לדבר עליהם. למשל, סוכרת ורעלת היריון. רוב ההריונות יתקיימו בשנות ה-20 וה-30 לחיינו, מה שרובנו לא יודעות הוא שהשנים האלה הן חלון לבריאות הלב בעשורים הבאים. נשים עלולות להיכנס לקבוצת הסיכון כבר בשנות ה-20 וה-30 לחייהן, אבל הן פשוט לא יודעות את זה ולא יודעות שמקרים כמו סוכרת או רעלת היריון הם רלוונטיים. אני רוצה לציין גורמים נוספים לסיכון, שהם אולי מעורפלים יותר, אבל הם ייחודיים לנשים. נשים, מגיל צעיר מאוד, חשופות למתחים שגברים לא חשופים אליהם או פחות חשופים אליהם. אני מדברת על אלימות מגדרית ופגיעות מיניות מסוגים שונים. הגורמים האלה הוכחו כמייצרי נזקים ביולוגיים, יש מחקרים שמראים כיצד פגיעה מינית בעבר עלולה לגרום לאי-ספיקה של כלי הדם בלב, מה שלמעשה מייצר מחלת לב.

לפני כמעט עשור ייסדה ד"ר ברוך את לבריאותה – רפואה פמיניסטית. "אנחנו ארגון הכולל 9 נשות צוות, שעוסקות בכל מה שבין רפואה לפמיניזם. אנחנו עושות את זה באמצעות העלאת מודעות, חינוך רפואי, ייעוץ וקידום מדיניות בריאות, ומחקר אקדמי".

בואי נדבר על התסמינים לאירוע לבבי אצל נשים. מהם?

התסמינים אצל נשים ואצל גברים שונים. אירועי לב אצל נשים, בלא מעט מקרים הם מעורפלים, כי הפגיעה לא מתרחשת בכלי דם גדול, אלא בכלי דם קטנטנים, מה שנקרא אי-ספיקה אנדותליאלית. זה לא 0 או 1, מדובר בספקטרום רחב. סטטיסטית הפגיעה אצל נשים נעשית לעיתים קרובות יותר בכלי הדם הקטנים, ולכן התסמינים מעורפלים יותר. הם יכולים להתבטא באי-נוחות, בחילות או הקאה, שיכולים להתפרש על פני כמה שעות ואפילו כמה ימים.
גם בזמן הצנתור יכול להתעורר קושי שייחודי לאירוע לב אצל נשים: הניסיון לפתוח את כלי הדם הסתום קשה יותר, לא תמיד מוצאים כלי דם סתום ולא תמיד הוא קיים בכלל.

האם את רואה התקדמות בנושא המודעות למחלות לב אצל נשים?

המצב ב-20 השנה האחרונות השתפר מאוד כי המודעות עלתה מאוד. הנושא נכנס לתוכניות לימוד ולהכשרות, הרופאים מודעים יותר וגם הנשים עצמן. עם זאת, המחקרים מראים שהזמן עד לאבחנה הוא ארוך יותר במקרים של אירועי לב בקרב נשים, עדיין יש פער.

ד"ר ליאור ברוך: "יש מחקרים שמראים כיצד פגיעה מינית בעבר עלולה לגרום לאי-ספיקה של כלי הדם בלב, מה שלמעשה מייצר מחלת לב"

ד"ר אביטל פורטר, קרדיולוגית במכבי ומנהלת האשפוז הקרדיולוגי ומרפאת לב האישה בבית החולים בילינסון, פותחת באמירה נוקבת: נשים מתות ממחלות לב וכלי דם יותר מגברים. המודעות אומנם משתפרת, אבל היא לא גבוהה מספיק, ונשים רבות לא מכירות כלל את התסמינים הייחודיים לבעיות לבביות בקרב נשים.

כיצד נשים יכולות למנוע מחלות לב וכלי דם?

חשוב לדעת שניתן למנוע את המחלות האלה, לכן צריך להיות מודעים בראש ובראשונה לגורמים ולאחר מכן גם לתסמינים. כיוון שמדובר במחלה הכי שכיחה בעולם המערבי, כדאי להבין את מקור התחלואה. למשל, לא הרבה יודעות שנשים מתות יותר ממחלות לב מאשר מסרטן שד.

מהם גורמי הסיכון?

רובם ידועים: סוכרת, יתר לחץ דם, השמנה, עישון, אורח חיים יושבני, גנטיקה וכולסטרול גבוה. מה שפחות ידוע למשל, הוא שנזקי העישון, בייחוד אצל נשים צעירות, הם משמעותיים הרבה יותר – בעיקר אם הן נוטלות גלולות למניעת היריון. גם סוכרת היא מחלה קשה יותר בקרב נשים, והיא גורמת להן לחלות במחלות לב וכלי דם באופן משמעותי יותר מגברים.
מעבר לגורמים המסורתיים האלה, יש גורמי סיכון ייחודיים לנשים: מרגע שאישה מקבלת וסת ועד לרגע שהיא מפסיקה, כל מה שקורה בתקופה זו רלוונטי לבריאות הלב שלה. הריונות, שחלות פוליציסטיות, נטילת גלולות למניעת הריון, הפלות – כל הדברים הללו מתכתבים עם שיעורים גבוהים של סוכרת ויתר לחץ עתידיים, שעלולים להוביל גם למחלת לב ולשבץ מוחי. גם להיבטים נפשיים כמו סטרס ודיכאון שנפוצים יותר בקרב נשים, יש השפעה גדולה מאוד על בריאות הלב וכלי הדם.

מה בעצם אתם עושים במרפאת לב האישה?

אנחנו עובדים במקביל ובשיתוף עם המון מחלקות וממשקים: גינקולוגיה, אונקולוגיה, פסיכולוגיה, כדי להקיף את הנושא מכל ההיבטים האפשריים, וכמובן ללמוד מה חדש.

מגיעות אליכם גם נשים צעירות?

חשוב לציין שגם נשים מקבוצות גילים צעירים יותר (50-55), מתות מהתקפי לב. נשים צעירות מטבען פחות נוטות לחפש בעיות בריאותיות אם הן מחשיבות את עצמן לבריאות. אחת ההזדמנויות לבחון אותן היא בזמן ההיריון, לכן אנו עובדים במקביל גם עם גינקולוגים. פתאום בהיריון מתגלה סוכרת או יתר לחץ דם, ואז למעשה הן מגיעות למרפאת לב האישה.

בואי נדבר על היום שאחרי - דרכי הטיפול והחזרה לשגרה אצל נשים שעברו אירוע לב

אם עברת אירוע לב או כלי דם חשוב מאוד שתשוחחי עם הרופא/ה ותקבלי מידע והנחיות על מניעת אירועי לב חוזרים ושיקום. יש דרכים יעילות להפחית ולמנוע הישנות של מקרים נוספים, ולשם כך יש לפעול לפי הנחיות רפואיות. אין ספק שלעומת העבר נעשתה דרך משמעותית בעניין הטיפול והמודעות, אבל עוד דרך ארוכה לפנינו.