מבוא

העישון הורג כ-8,000 איש מדי שנה בישראל, והוא גורם הסיכון המוביל לתמותה ותחלואה הניתן למניעה. נזקי העישון מזוהים בעיקר עם מחלות סרטן, מחלות לב וריאה ופגיעה בתפקודה של מערכת החיסון, אך רבים לא יודעים שעישון הוא גורם סיכון משמעותי להתפתחות סוכרת סוג 2.

מחקרים מעידים על כך שהסיכון להתפתחות סוכרת בקרב מעשנים גבוה 30-40% בהשוואה ללא מעשנים. ככל שמספר הסיגריות גבוה, הסיכון עולה בהתאמה. בבדיקות העמסת סוכר (GCT), נמצא כי עישון מעלה את רמת הגלוקוז בדם. כמו כן ידוע שהעישון עלול לפגוע ברגישות לאינסולין, מצב המקשה על הגוף לאזן את רמות הגלוקוז בדם. מסיבה זו העישון מסוכן במיוחד למי שכבר חולה בסוכרת סוג 2, ומגביר את הסיכון לפתח סיבוכים. מסיבה זו חשוב להפסיק לעשן עוד לפני שמתפתחת סוכרת, כלומר עוד בשלב הטרום סוכרת, ועדיף לפני כן.

המכנה המשותף בין עישון ובין סוכרת הוא שבשני המקרים מתרחשת פגיעה בכלי הדם - רמות גלוקוז גבוהות פוגעות בכלי הדם הקטנים, והכימיקלים שבעשן הטבק פוגעים בתאי האנדותל בדפנות כלי הדם ויוצרים תגובה דלקתית. להוסיף על כך, הניקוטין שבסיגריה מכווץ את כלי הדם ומעלה את לחץ הדם, דבר שפוגע בזרימת דם תקינה. כל אלה מגבירים את הסיכון לפגיעה באברי מטרה כמו הלב, המוח והכליות. מסיבות אלו ברור כי השילוב בין רמות גלוקוז גבוהות בדם לבין עישון הוא שילוב מסוכן במיוחד.

מה לעשות קודם?

אף על פי שגמילה מעישון יכולה להיות מלווה בעלייה במשקל ובכך להגביר את הסיכון לסוכרת עקב השמנה, התועלת בהפסקת העישון גוברת ומומלצת. ניתן למנוע את העלייה במשקל באמצעות תהליך גמילה מסודר, שילוב פעילות גופנית ותזונה נכונה.

גמילה מעישון יכולה להיות מאתגרת, אך היא בהחלט אפשרית ומועילה בכל גיל. אם נקבעה לכם אבחנת טרום סוכרת, מומלץ שתשקלו להפסיק לעשן בהקדם. ככל שתקדימו להיגמל מעישון, הסיכון לחלות יפחת וגופכם יוכל להתחיל בתהליך הריפוי.

השיטה היעילה ביותר לגמילה מעישון

השיטה היעילה ביותר לגמילה מעישון היא שילוב של טיפול התנהגותי וטיפול תרופתי. הטיפול התרופתי לגמילה מעישון מצמצם תסמיני גמילה כגון רעב ועשוי למתן את העלייה במשקל. מכבי מציעה לחבריה מעטפת שירות הכוללת טיפול התנהגותי וטיפול תרופתי במרפאת הרופא, בסדנאות גמילה מעישון פרונטליות ומקוונת (באמצעות ZOOM) ומוקד טלפוני לסיוע מקצועי בהתמודדות עם תהליך הגמילה. הנגמלים זכאים גם לפגישות עם תזונאית קלינית שתייעץ בתהליך הגמילה.

למידע בנושא גמילה מעישון פנו לרופא המשפחה שלכם עוד היום.

אפשרוית הגמילה מעישון במכבי >