הריון וסוכרת

סוכרת עלולה לפגוע בסיכוי להרות, בתינוק, באם ובלידה עצמה. יחד עם זאת, חולות סוכרת נכנסות להריון ויולדות, בדרך כלל ללא תקלות. עלייך לקבל יעוץ רפואי מתאים לפני כניסתך להריון ובמהלכו.

מצבן של חולות סוכרת עלול להחמיר בתקופת ההריון, מאחר שעצם ההריון מקשה על וויסות רמת הגלוקוז בדם. חולות סוכרת בהריון חייבות להקפיד הקפדה יתירה על אורח חיים בריא שכולל תזונה מאוזנת.

ההתמודדות עם סוכרת בעת הריון

אם יש לך סוכרת ואת בהריון, את עלולה להיות מוטרדת לגבי ההשפעה של הסוכרת עלייך ועל היילוד. הסוכרת מהווה גורם שדורש התייחסות במהלך ההריון.

האתגר החשוב ביותר הוא לשמור על רמת הסוכר בדם תחת שליטה הדוקה, במיוחד טרם הכניסה להריון ובמהלך שמונת השבועות הראשונים,

כשהתינוק בשלבי התפתחותו הראשוניים.

המלצות נוספות להתמודדות עם סוכרת בהריון

    • לבדוק את התרופות שאת נוטלת. יש תרופות שאינן מומלצות לשימוש בעת הריון כיוון שעלולות לפגוע בעובר. יתכן שתיאלצי לעבור לזריקות אינסולין.
    • ליטול מינון גבוה יותר של חומצה פולית (Folic acid). חומצה פולית מסייעת במניעת התפתחות של מומים בתעלת השדרה של העובר. לכל אישה בריאה שמתכננת כניסה להריון מומלץ ליטול חומצה פולית במינון של 400 מיקרוגרם, שעה שלנשים חולות סוכרת מומלץ מינון של 5 מיליגרם (מ"ג) ביום.
    • לעבור בדיקת עיניים. פגיעה ברשתית העין (Retinopathy) שמשפיעה על כלי הדם בעין היא סיבוך שמופיע אצל רבים מחולי הסוכרת. הריון גורם לעליה בלחץ התוך עיני בכלי הדם הקטנים שבעין, ולכן חשוב לטפל במצב עוד טרם הכניסה להריון.
    • לערוך את בדיקות מעקב ההריון במרפאה מתאימה. בדרך כלל מעקב ההריון יבוצע במסגרת המרפאות להריון בסיכון גבוה. הרופא וצוות מכון הסוכרת יוכלו לעזור ולייעץ לך.

סיבוכים של סוכרת בהריון

נשים הרות שחולות בסוכרת נמצאות בסיכון מוגבר להפלה וללידת עובר מת. אם רמת הסוכר בדם אינה מאוזנת בקפידה כבר בשלבים המוקדמים של ההריון, קיים סיכון מוגבר להתפתחות מומים מולדים חמורים. מסיבות אלו מבצעות נשים בהריון שחולות בסוכרת את מעקב ההריון במסגרת מרפאות להריון בסיכון גבוה. כחלק ממעקב ההריון, יעקוב הרופא אחר איזון הגלוקוז בדם ויווסת את מינון האינסולין בתכיפות, בהתאם למצב.

סוכרת הריון (Gestational diabetes)

סוכרת הריון היא סוג ייחודי של מחלת הסוכרת שמופיע במהלך ההריון, בדרך כלל בחלקו השני של ההריון. במרבית המקרים תיעלם המחלה לאחר הלידה. 2-5% מהנשים ההרות מפתחות רמה גבוהה של גלוקוז בדם מאחר שגופן אינו מייצר מספיק אינסולין כדי לענות על צורכי הגוף המשתנים במהלך ההריון. חלק מהנשים שמאובחנות עם סוכרת הריון היו למעשה חולות סוכרת עוד טרם כניסתן להריון, אולם המחלה לא אובחנה.

סוכרת הריון עלולה להגביר את הסיכון לבעיות בריאות אצל העובר, ולכן חשוב לשמור על רמות גלוקוז מאוזנות בדם האישה ההרה.

נשים שסבלו מסוכרת הריון נמצאות בסיכון מוגבר ( 30%-50% מהן) לחלות בסוכרת סוג 2 בעתיד.

נשים הרות שפיתחו סוכרת הריון יזדקקו לניטור צמוד הן במסגרת עצמית והן במסגרת המרפאות להריון בסיכון גבוה. חשוב להקפיד על תזונה מתאימה ופעילות גופנית מתונה. במקרים חמורים, עלול להיווצר צורך בזריקות אינסולין. חשוב להבין כי במרבית המקרים סוכרת הריון אינה מתפתחת לסוכרת עצמה, וכי לאחר סיום ההריון והלידה, רמת הסוכר בדם תשוב לערכים תקינים.