פעילות גופנית

פעילות גופנית אירובית מבוקרת וכן תרגילי יוגה יתרמו רבות לשיפור התפקוד היום-יומי, לרבות נשיאת חפצים, הליכה או טיפוס במדרגות ולשמירת המשקל שחשובה מאד לחולי דלקת פרקים.

על פי מחקר סקירתי (פורסם ב- 2010 על ידי חוקרים מאוניברסיטת טוקיו) להתעמלות מים השפעה קטנה אך ברורה מבחינה סטטיסטית על הפחתת כאב. נמצא שטאי–צ'י מסייע בעיקר למצב הרוח ולחיוניות אך אינו תורם לשיפור במדדי הכאב או התפקודיות.

בכול מקרה יש להיוועץ ברופא (ראומטולוג או רופא משפחה) לפני שמתחילים בפעילות ואף טרם גיבוש תוכנית אימונים.

פעילות אירובית

פעילות אירובית היא פעילות גופנית שמאיצה את הדופק ואנו ממליצים על הליכה מהירה, שחייה, אופניים או שימוש בבית בקונסולת Wii Fit. אפילו עבודות בית אינטנסיביות (ניקיון) המתבצעות ברצף של 10 דקות לפחות תיחשבנה לפעילות אירובית.

את הפעילות ניתן לבצע עצמאית או במסגרות מודרכות. חשוב למצוא פעילות שאתם אוהבים ושתגרום למינימום כאבי פרקים או בכלל לא, ולהתמיד בה.

הפחד מביצוע פעילות גופנית במצב של דלקת פרקים שגרונית אינו דבר חריג. כדאי לזכור שלמרות שעכשיו כואב לכם, הרי בטווח הבינוני הפעילות תפחית את הכאב, שלא לדבר על יתרונות רבים אחרים שלה הנוגעים לשיפור החיוניות ולשמירת המשקל.

כמה לעשות?

כדי להפיק את המרב מהפעילות הגופנית אין צורך באימון יומי של אתלט. די ב-30 דקות של אימון יומי מתון, אותן ניתן גם ל-3 מנות בנות 10 דקות בכול פעם. אם קשה לכם להגיע לאימון יומי התחילו באימון 3-4 פעמים בשבוע והשתדלו להגיע למצב של אימון יומי.

לפני האימון ובמהלכו

    • 20-30 דקות לפני הפעילות הצמידו לאזור הכואב כרית חימום או קירור (מה שיעשה לכם טוב). כריות כאלו הניתנות לקירור במקפיא או לחימום במיקרוגל משווקות גם בתצורת חגורות או צמידים ונמכרות בבתי המרקחת. יתרונן נעוץ בכך שהן מצופות במעטה שאינו גורם נזק לעור.
    • 30 דקות לפני הפעילות נטלו תרופות נוגדות כאב.

התחילו את האימון במתינות והגבירו את עוצמתו בהדרגה. במהלך האימון עקבו אחר השינוי ברמת הכאב והקשיבו לשדרים של הגוף שלכם - במובן שאם אתם חשים כאב חד או סחרחורת עצרו והתאימו את מידת הקושי למצבכם.

לאחר מספר אימונים היוועצו במדריך מוסמך (תוך יידוע מצבכם הרפואי) בכול הנוגע להגברת עוצמת האימון. כדאי לעקוב אחר השיפור במצבכם לאור האימונים בפרט בכול הנוגע לכאבי פרקים ולקישיון בוקר.

יוגה

שני מחקרים מבוקרים הראו שיפור מובהק של תפקוד פרק כף היד בעקבות ביצוע תרגילי יוגה ומחקרים נוספים הנערכים כעת בוחנים השפעות אחרות של יוגה על החולים בדלקת פרקים.

אתרו מדריך יוגה מוסמך המתמצא בהשפעת התרגול על הלוקים בדלקת פרקים שגרונית והיעזרו בו. ניתן להצטרף לשיעורים קבוצתיים או לבצע את התרגול באופן עצמאי בבית. בעת ביצוע התרגילים הקשיבו לגוף שלכם – כאשר אתם חשים כאב חד או סחרחורת עצרו והתאימו את מידת הקושי למצבכם.

להלן חמישה תרגילים המומלצים על ידי המומחית סטפני האז מהמרכז לטיפול בחולי דלקת פרקים שגרונית של בית החולים ג'ון הופקינס.

כפיפות גב

  1. במנח עמידה גלגלו קדימה (לאט) את הגב, כך שייתלה קדימה משוחרר, ומשקל הגוף ייתמך על ידי כול כף הרגל ולא רק על ידי העקב או הבהונות. אין צורך לנעול את הברכיים ולא חובה להגיע לרצפה. המתינו במצב זה מספר שניות.
  2. שלבו זרועות. המתינו במצב זה מספר שניות.
  3. שחררו את שילוב הזרועות, העבירו את הידיים אל מאחורי הגב ומתחו אותן כלפי מעלה אגב שילוב האצבעות זו בזו.
  4. הורידו ידיים.

תרגיל 'קוברה'

  1. שכבו על המזרון כשהפנים והבטן כלפיו וכפות הרגליים נחות על המזרון במצב 'פוינט'. העבירו את כפות ידיים לצידי החזה קרוב לגוף, אגב קיפול המרפקים כלפי מעלה. הרימו את הראש, הצוואר והחזה כלפי מעלה רק בעזרת הפעלת שרירי הגב וללא הפעלת הזרועות או כפות הידיים לשם כך. הישארו במצב זה מספר שניות.
  2. אם אתם יכולים, העבירו את הידיים אל מאחורי הגב (תוך הישארות במצב המתיחה) ומתחו אותן לאחור אגב שילוב כפות הידיים. ספרו לאט עד שש.
  3. העבירו את הידיים למזרון (לצידי בית החזה) תוך השענות על האמות ורדו למנוחה.

כפיפות צד

  1. עמדו בפישוק וסובבו את כף הרגל הימנית ב- 45 מעלות ימינה כך שתפנה הצידה, בעוד כף הרגל השמאלית נשארת פונה קדימה.
  2. כופפו את הברך הימנית והביאו את המרפק הימני להישענות קלה על הברך הימנית.
  3. מתחו כלפי מעלה ולצד ימין את היד השמאלית תוך מבט לעבר כף היד הנמתחת. ספרו עד שלוש וחזרו לעמידה בפישוק.
  4. החליפו את צד המתיחה - רגל שמאל ב- 45 שמאלה, משעינים את מרפק שמאל על ברך שמאל, ומותחים את יד ימין.

שיפור היציבה ושיווי המשקל

  1. עמדו ישר כשכפות הרגליים במרחק מספר סנטימטרים זו מזו. הרימו לאט לעבר האגן את ברך רגל ימין ועם כף יד ימין אחזו בצידה החיצוני של ברך ימין (או מעט מתחת לברך). במידת הצורך הסתייעו במגע קל של יד שמאל עם קיר או כיסא.
  2. הורידו את יד שמאל לצד הגוף. לאחר שתחושו יציבים הרימו ומתחו את יד שמאל כלפי מעלה, כשהמבט לפנים.
  3. אם אתם יכולים, העבירו את יד שמאל (כשהיא ישרה) לצד שמאל תוך שאתם מביטים לעברה וסובבו בעזרת יד ימין את הברך הימנית לצד ימין. האגן לא אמור לזוז שמאלה או ימינה במהלך התרגיל.
  4. רדו חזרה לעמידת המוצא וחזרו על התרגיל תוך הרמת רגל שמאל.

סיבוב גב אגב ישיבה

  1. שבו על המזרון כשהרגלים פשוטות קדימה וגב ישר. במידת הצורך ניתן לשבת על כרית או על שמיכה מקופלת.
  2. קפלו את ברך שמאל, אחזו בה ביד ימין והעבירו אותה ימינה לרצפה בצמוד לצד החיצוני של ברך רגל ימין הישרה.
  3. הביאו את יד שמאל אל מאחורי הגוף (בצד שמאל) ושימו אותה בקלילות על המזרון (אל תשענו עליה). סובבו את פלג הגוף העליון (ללא תזוזת ישבן, גב ישר) שמאלה תוך הסתייעות קלה ביד שמאל. ספרו לאט עד 6 וחזרו לישיבת המוצא.
  4. בצעו את התרגיל תוך קיפול ברך ימין וסיבוב הגוף ימינה.

תזונה מסייעת

רק מעט מחקרים מבוקרים בדקו את הקשר בין דלקת פרקים שגרונית ותזונה. יחד עם זאת ישנן מספר המלצות הנתמכות בהגיון רפואי ובעדויות מצטברות.

חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת ומגוונת שכוללת אך מעט שומן מחי ולשלב באורח החיים פעילות גופנית מבוקרת. כמו כן מומלץ להגביל את צריכת המשקאות האלכוהוליים.

במצבי דלקת ראוי להקפיד על אספקה נאותה של חלבונים ושל פחמימות מורכבות (פסטה מלאה, אורז מלא, תפוחי אדמה - לא סוכר).

למעשה אימוץ תזונה ים תיכונית (מומלץ בכול מקרה) הוא מדיניות תזונה נכונה שעשויה להפחית סימפטומים של המחלה ולפחות מחקר מדעי אחד הראה זאת בברור.

צמחונות, טבעונות וצום

מספר מחקרים שבוצעו באירופה המערבית הצביעו על כך שתזונה צמחונית או טבעונית (בפרט צמחונית הכוללת עדיין ביצים, מוצרי חלב ודגים) עשויה לשפר את מצבם של הלוקים בדלקת פרקים שגרונית מבחינות רבות - פחות דלקתיות, פחות התקפים, הפחתת כאב והפחתת קישיון בוקר. לצום עשויה להיות השפעה מטיבה קצרת טווח על הסימפטומים ולכן בעיקרון אינו מומלץ.

דגים ואומגה 3

טרם אותר מינון בדוק ובטוח של קפסולות (כמוסות) אומגה 3 שמקורו בדגים לחולי דלקת פרקים שגרונית ועל כן נטילתן אינה מומלצת. הקפסולות הללו עלולות להזיק, בייחוד כאשר ניטלות יחד עם אספירין או תרופות נוגדות דלקת שאינן סטראודליות וכן לשבש את קרישיות הדם. לעומת זאת צריכה מוגברת של דגים המכילים כמות נדיבה של אומגה 3 דוגמת סלמון, מקרל, הרינג ואפילו פורל בהחלט מומלצת.

מתכוני דגים

    • 5 ארוחות בוקר שיאירו את יומכם
    • פילה סלמון עם סלט עדשים, בצל כבוש וקרם חזרת
    • רטטוי טונה
    • טונה במעטה עלי כרוב ורוטב תפוזים
    • אפוי, מאודה ובריא (מתכוני דגים)
    • דג לבן ברוטב פטריות שי-מג'י וכורכום
    • סלמון (או נתחי חזה עוף) ברוטב קוקוס פיקנטי
    • סביצ'ה דגים, פותח תיאבון בריא
    • דגים בוואקום

ויטמין E וסלניום

מומלץ להקפיד על נטילת תוספים המכילים  כמו ויטמין E וסלניום,  כדי שיפחיתו נזקי רדיקלים חופשיים למפרקים, דבר שעשוי להפחית כאב ונפיחות.

ויטמין D וסידן

רצויה גם נטילת תוספי ויטמין D וסידן לשם להפחתת סיכון לאוסטיאופורוזיס (ירידה בצפיפות העצם) בפרט לאחר הפסקת המחזור החודשי (אצל נשים בגיל המעבר) או בעת נטילת תרופות סטרואידיליות. תזונה עתירה בוויטמין D ובסידן בהחלט מומלצת (סרדינים, סלמון, טונה, חלמון ביצה וגם פטריות וירקות ירוקי עלים).

כורכום וג'ינג'ר

מדובר בפקעות של צמחים שהם קרובי משפחה. בניסויים שנערכו בבעלי חיים נמצא שצריכת תוספי כורכום (מכיל כורכומין) נקשרה להפחתת דלקות ומחקר אחד שבוצע בחולי דלקת פרקים הראה שיפור בזמן הליכה, הפחתת נפיחות והפחתת קישיון בוקר. הג'ינג'ר נקשר להפחתת כאב. הכללתם בתפריט כתוספי תזונה או שילובם במתכונים שונים (ראו למשל מתכון 'דג לבן ברוטב פטריות וכורכום') עשוי להיות צעד מועיל.

חומצה פולית ומתוטרקסאט

חשוב שנוטלי התרופה מתוטרקסאט יקפידו על רמה נאותה של חומצה פולית. מחקרים הראו שנוטלי התרופה מועדים למחסור.

רפואה משלימה

    • דיקור – אין עדיין מחקרים מדעיים המאוששים את יעילות הדיקור כאמצעי להפחתת הסימפטומים של כאב אצל חולי דלקת פרקים שגרונית. יחד עם זאת נצברו לא מעט עדויות לכך שדיקור סיני עשוי לסייע בהפחתת הסימפטומים.
    • מגנטים – מדובר בצמידי מגנט מתכתיים המושמים באזורי הכאב. בוצעו מספר מחקרים בנושא לרבות מחקר (פורסם 2001) שבחן את השפעת המגנטים על הטבת כאבים בברך. למרות שנמצאה הטבה מובהקת עדיין נדרשת השלמה מחקרית כדי לבסס המלצה בעלת תוקף מדעי.
    • הידרותרפיה – מדובר באמבטיות מלחים מינרלים מסוגים שונים. מספר מחקרים הראו הפחתת סימפטומים בטווח הקצר אך עדיין נדרש ביצוע מחקר מקיף כדי שניתן יהיה לבסס מסקנה.

עזרים שיקלו על החיים

הרבה פעולות הנראות לאדם בריא פשוטות הופכות לקשות לביצוע עבור הלוקים בדלקת פרקים. מגוון מוצרים הנמכרים בשווקים או ברשת האינטרנט עשויים לסייע רבות. ריכזנו להלן מספר דוגמאות.

אביזרי עזר לבית לגיל 65 ומעלה

אביזרים אלה אינם נכללים בזכויות מבוטחי מכבי לרכישת אביזרי עזר לבית.

ידית לנשיאת שקיות מהמרכול

המוצר המכונה EZ Carry נמכר באמזון.

פותחן צנצנות חשמלי

מצאנו מגוון של פותחני צנצנות חשמליים באמזון. כדאי לוודא שהמכשיר הנבחר מתאים לרשת החשמל בישראל, לרבות בעזרת שימוש בטרנספורמטור (ממיר זרם).

תופסן לחגורת בטיחות

את התופסן שמסייע למשוך את חגורת הבטיחות ברכב מצאנו באתר שכולו עזרים ללוקים בדלקת פרקים.

משחיל כפתורים מבית Good Grip

למרות שמוצרי Good Grip מיובאים לישראל לא מצאנו את משחיל הכפתורים בישראל. לעומת זאת ניתן לרכשו באתר אמריקאי המתמחה במוצרים לחולי דלקת פרקים ובאתר אמריקאי אחר שהזכרנו קודם בהקשר של התופסן לחגורת הבטיחות.

סכו"ם ארגונומי מבית Good Grip

מדובר בסכו"ם בעל ידית אחיזה עבה שקל להחזיקו אשר עשוי להיות לעזר רב ללוקים בדלקת פרקים. מצאנו אותו בשני אתרים אמריקאים העוסקים במוצרים לחולי דלקות פרקים וכן באמזון.

מרימי חפצים

ניתן למצוא מגוון של מרימי חפצים בשני האתרים שכבר הזכרנו.

כריות וחגורות חימום או קירור

מדובר בכריות או חגורות בגדלים שונים הניתנות לקירור במקפיא או לחימום במיקרוגל אשר מסייעות להקלת כאבים ראומטים. הן שימושיות בעת תחושת  ובפרט מומלץ להשתמש בהן 20-30 דקות לפני ביצוע פעילות גופנית. הכריות והחגורות נמכרות בישראל ברשתות הפארמה ואלו שמצאנו מכילות תערובת זרעי פשתן בניחוח לבנדר. לעומת זאת, מצאנו באתר האמריקאי כריות כאלו המבוססות על מילוי בג'ל.