מבוא

נשים הרות ונשים הנמצאות ב- 4 השבועות הראשונים שלאחר הלידה נמצאות בקבוצת סיכון ללקות בשפעת H1N1 . במהלך ההריון מערכת החיסון של האישה ההרה מדוכאת באופן טבעי ולכן היא חשופה יותר ללקות במחלה.

רוב הנשים ההרות החולות במחלה תסבולנה מסימפטומים מתונים אולם הן נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סיבוכים של המחלה בהשוואה לכלל האוכלוסייה.

סימפטומים של המחלה

הסימפטומים של שפעת H1N1 אצל אישה הרה דומים לאלו של שפעת עונתית. הסימפטום העיקרי הוא חום גוף העולה על 38 מעלות צלזיוס ואליו יכולים להתלוות סימפטומים מהרשימה הבאה:

רוב הנשים ההרות תפתחנה סימפטומים קלים ותחלמנה תוך 7 ימים. יחד עם זאת קיימות עדויות ממגפות שפעת קודמות לכך שנשים בהריון נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח סיבוכים. יותר נשים בהריון מאושפזות בבתי חולים עקב המחלה לעומת נשים שאינן בהריון. עובדה זו נכונה במיוחד עבור נשים בהריון עם תחלואה נלווית.

סיבוכים אפשריים המופיעים לרוב בטרימסטר השני והשלישי של ההריון כוללים:

    • דלקת ריאות (זיהום בריאות).
    • קשיי נשימה.
    • דהידרציה (התייבשות).


במידה שאישה הרה מפתחת דלקת ריאות קיים סיכוי קטן שהדבר יוביל ללידה מוקדמת או להפלה. טרם נאסף מספיק מידע אודות הסיכונים להריון ולכן נדרשת משנה זהירות בכל הנוגע למניעה ולטיפול בשפעת H1N1 אצל נשים הרות.

אמצעי זהירות

אישה בהריון יכולה להפחית את הסיכון לחלות על ידי הימנעות מנסיעות לא הכרחיות ומשהייה במקומות הומי אדם.

ההמלצות לכלל האוכלוסייה אשר נוגעות להפחתת הסיכון להפיץ או לחלות בשפעת הH1N1 תקפות גם לנשים בהריון וכוללות:

    • רחצה של הידיים במים פושרים ובסבון באופן תדיר.
    • ניקוי משטחים כגון ידיות של דלתות, שולחנות עבודה, משטחי עבודה במטבח באמצעות חומרי ניקוי המצויים בכל בית.
    • כיסוי הפה והאף בממחטה חד פעמית בעת שיעול או התעטשות.
    • השלכה של הממחטה החד פעמית מייד עם תום השימוש

כאשר אישה הרה חוששת שלקתה בשפעת H1N1 עליה ליצור קשר עם הרופא המטפל אשר ינחה אותה כיצד לנהוג.

במידה שבן משפחה או אדם קרוב להרה חלה במחלה, ייתכן שרופא המשפחה יחליט לרשום מרשם לתרופה נוגדת נגיף לאישה ההרה כאמצעי זהירות, שכן התרופה אינה משמשת למניעה אלא לטיפול בסימפטומים של המחלה.

טיפול

תרופות נוגדות נגיף

אישה הרה שאובחנה כחולה בשפעת H1N1 תקבל תרופה נוגדת נגיף. במידה שהמחלה מופיעה ללא סיבוכים ולאותה אישה אין מחלה משמעותית נוספת, ניתן לבחור באחת משתי התרופות, רלנזה או טמיפלו. רלנזה היא תרופת הבחירה עבור נשים בהריון. המינון של תרופות נוגדות נגיף לנשים הרות זהה למינון המומלץ לאוכלוסייה הכללית.

קבוצה של מומחים אשר בדקה את הסיכון בשימוש בתרופות נוגדות נגיף בתקופת הריון מצאה שהסיכון הנובע מנטילת תרופות אלו בתקופת ההריון נמוך יותר מהסיכון הנגרם מהסימפטומים של המחלה.

רלנזה

רלנזה (זאנאמיויר) היא תרופה הניטלת באמצעות משאף דמוי דיסק. היא פועלת באופן מקומי בגרון ובריאות וכמות קטנה ממנה מגיעה למחזור הדם או לשלייה. המינון המומלץ הוא שתי שאיפות, פעמיים ביום, במשך 5 ימים.

התרופה לא אמורה להשפיע על ההריון ועל התפתחות העובר. התרופה אינה מתאימה לחולות אסתמה וחולות במחלת ריאות חסימתית כרונית, בשל תופעות לוואי של "צפצופים" וקשיי נשימה.

תופעות הלוואי של רלנזה עלולות לכלול כוללות כאב ראש, שלשול, בחילה והקאה.

טמיפלו

כמוסות טמיפלו (אוסלטאמאויר) 75 מ"ג ניטלות פעמיים ביום במשך 5 ימים. יש להתאים מינון לנשים הלוקות באי ספיקת כליות.

טמיפלו נחשבת לתרופה בעלת מיעוט של תופעות לוואי. תופעת הלוואי העיקרית שלה היא כאב ראש. תופעות לוואי נוספות עלולות לכלול זיהומים של מערכת הנשימה, כאב בטן, שיעול, שלשול, נזלת ועייפות.

משככי כאבים

אקמול ודקסמול (פאראצטמול) הם תכשירים להורדת חום ולשיכוך כאבים הנחשבים בטוחים לנטילה בעת הריון. אין ליטול תכשירים מקבוצת נוגדי הדלקת הלא סטירואידים דוגמת אדויל ונורופן בתקופת ההריון.

החמרה

אם המחלה קשה או שמופיעים סיבוכים כתוצאה מהמחלה יש לפנות בהקדם לרופא ובמקרים מסוימים יומלץ על אשפוז.

חיסון

חיסון נגד שפעת

הדרך היעילה ביותר למנוע את המחלה ואת סיבוכיה היא על ידי חיסון. החיסון בזריקה נגד שפעת עונתית כולל את החיסון נגד נגיף H1N1 הגורם לשפעת החזירים.

החיסון נגד שפעת עונתית מומלץ לנשים בכל שלבי ההריון ובטוח לאם ולעובר. החיסון המומלץ לנשים הרות הוא רק זה הניתן בהזרקה, ומכיל חלקי נגיפים מומתים בלבד. החיסון ניתן בכל שלב של ההריון, במנה אחת בלבד.

מדי שנה נקבע הרכב החיסון על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO). החיסון מכיל בין היתר את האנטיגן H1N1 המופק ממעטפות נגיפים מומתים. החיסון גורם למערכת החיסון, שהיא מערכת ההגנה של הגוף, לייצר נוגדנים נגד אנטיגן זה. החיסון אינו מכיל נגיף חי כך שהוא אינו גורם להתפתחות המחלה.

יעילות החיסון נגד שפעת

יעילות החיסון הוכחה במחקרים רבים. החיסון מפחית את שכיחות התחלואה בשפעת ובדלקות ריאה בכ- 80% ואף את מספר האשפוזים ומקרי התמותה בשל סיבוכי השפעת. החיסון משפיע על מערכת החיסונית לאחר כ-3 שבועות ממועד קבלתו והוא יעיל במשך כ- 6-8 חודשים.

החשש מפני החיסון

אנשים רבים נמנעים מהחיסון כיוון שחשו לכאורה חולים בשפעת לאחר קבלת החיסון הקודם. החיסון מכיל נגיפים מומתים ועל כן אינו מסוגל לגרום למחלה. הסיבה לתחושת החולי יכולה לנבוע מכך שבסמוך למועד החיסון נדבק המתחסן בנגיפים אחרים, אשר גורמים להצטננות, והוא שייך בשוגג את הסימפטומים לחיסון שקיבל.

למי אסור להתחסן?

    • ילדים ומבוגרים להם יש הוראה האוסרת קבלת חיסון מומת בהזרקה.
    • אנשים אשר סובלים ממחלת חום בשלב החריף שלה.
    • אנשים שחוו בעבר תגובה חמורה לתרכיב, או בעלי רגישות-יתר מסוג אנאפילקטי לחלבון ביצה. בקבוצה זו כלולים אלו אשר מפתחים בעקבות אכילת ביצה נפיחות בשפתיים או בלשון, בצקת כללית, קשיים נשימתיים או איבוד הכרה.
    • אין לתת את החיסון למי שחלה בעבר בתסמונת Gullian Barre תוך 6 שבועות ממועד קבלת חיסון נגד שפעת.

תופעות לוואי

תופעות הלוואי השכיחות כוללות נפיחות מקומית, אודם ולעיתים גם כאב במקום ההזרקה, אשר חולפים תוך 24 שעות ממתן החיסון. סימפטומים נדירים יותר עלולים להופיע 6-12 שעות לאחר מועד ההזרקה והם כוללים חום, כאבי שרירים ותחושה כללית רעה.

מתי והיכן לקבל את החיסון?

מומלץ להתחסן החל מתחילת חודש אוקטובר ועד סוף חודש נובמבר.

החיסון ניתן במנה אחת בלבד, ללא צורך במרשם רופא וללא תשלום, במרפאות האחיות של מרכזים רפואיים של מכבי (מבוטחי מכבי).

    • לקבלת החיסון יש לפנות (מבוטחי מכבי) למרפאות האחיות בכל המרכזים הרפואיים של מכבי, בשעות הפעילות המקובלות (אין צורך בזימון תור מראש). בחלק מהמרכזים, החיסון לילדים ניתן גם במסגרת טיפות החלב.
    • אין צורך בהפניה רפואית לשם קבלת חיסון בהזרקה.
    • החיסון בהזרקה מוצע ללא תשלום לכלל מבוטחי מכבי.
    • לאחר קבלת החיסון חשוב להיות תחת השגחה במשך 20 דקות סמוך למרפאת האחות.