אולטרה סאונד למדידת השקיפות העורפית - בדיקות בהריון

Nuchal Translucency (NT) Ultrasound Scan

עדכון אחרון 16.05.22

מבט כללי

מהי בדיקת שקיפות עורפית

בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרה סאונד המבוצעת באשה הרה, לצורך הערכה סטטיסטית של הסיכון לתסמונת דאון בעובר. על פי הנחיות משרד הבריאות שקיפות עורפית היא בדיקת הסינון המומלצת לאיתור התסמונת.

הבדיקה כלולה בסל הבריאות.

בבדיקת השקיפות העורפית נמדדים עובי שכבת הנוזל התת-עורי הנאגר בעורף העובר, וכן המרחק שבין הראש לעכוז של העובר, אשר מספק מידע אודות גיל ההריון. שילוב שני הגורמים הללו, בצירוף מידע על סיכון רקע שנגזר מגיל האם, מאפשר להעריך את הסיכון מבחינה סטטיסטית לתסמונת דאון אצל העובר.

הבדיקה אינה פולשנית ואינה מסכנת את האם או את העובר. בדיקת השקיפות העורפית מומלצת בייחוד בהריונות מרובי עוברים, מאחר שבמקרים אלו בדיקת התבחין המשולש ('חלבון עוברי') אינה אמינה.

מתי מבצעים את הבדיקה

הבדיקה נערכת בין השבוע ה-11 להריון לשבוע ה- 13 וששה ימים. היא מתבצעת בגישה בטנית או בגישה נרתיקית (וגינלית), בהתאם לצורך ולגיל ההריון. לא ניתן לבצע בדיקת שקיפות עורפית לאחר השבוע ה-14 להריון. לאחר שבוע זה אין מדובר עוד במדידת השקיפות העורפית אלא במדידת קפל העור הצווארי (nuchal fold).

גיל ההריון משפיע על תוצאת הבדיקה

בשבועות 14-9 להריון מצטבר נוזל מתחת לעורו של העובר באזור הקרקפת והעורף. הצטברות הנוזל בפרק זמן זה אופיינית לכלל העוברים והיא תקינה. במקרים בהם הצטברות הנוזל חריגה, קיים סיכון מוגבר לתסמונות גנטיות דוגמת תסמונת דאון או למומים מולדים כגון מומי לב קשים.

כיוון שגיל ההריון בעת הבדיקה משפיע על התוצאות המשוקללות של בדיקת השקיפות העורפית, יש לוודא בעזרת מדידת האורך בין הראש לעכוז של העובר את גיל ההריון. כאשר המרחק בין קצה ראשו של העובר לעכוזו נע בין 45 ל- 80 מילימטרים ניתן לומר שהתוצאות המשוקללות של בדיקת השקיפות העורפית תהיינה אמינות.

מה זאת אומרת בדיקה סטטיסטית

המשמעות של בדיקה סטטיסטית היא שמדובר בבדיקת סקר שתוצאותיה מרמזות על מידת הסיכון ללידת עובר פגוע. הבדיקה אינה מאבחנת או שוללת באופן מוחלט הימצאות תסמונת דאון. תוצאות הבדיקה יהיו כלי עזר לאישה ההרה בבואה לשקול ביצוע בדיקות אבחנתיות, שהן מדויקות יותר אך כרוכות בסיכון מסוים בהיותן בדיקות פולשניות.

מה רמת האמינות של תוצאות בדיקת שקיפות עורפית

חישוב הסיכון לתסמונת דאון מבוצע על ידי תוכנת מחשב ייחודית והוא מבוסס על שילוב של גיל האם, גיל ההריון ועובי השקיפות העורפית. שילוב זה מגלה כ- 70% מהעוברים עם תסמונת דאון.

על מנת להגדיל את אמינות הבדיקה, וככול שמדובר בהריון עם עובר יחיד, מומלץ לשלב את תוצאת השקיפות העורפית יחד עם תוצאות בדיקת דם של האם. מדובר בבדיקה המכונה סקר ביוכימי טרימסטר ראשון, שבה נבדקת בין היתר רמת נוכחותם של שני סמנים בדם האם, אשר מכונים Free βHCG ו- PAPP-A. הם מופרשים מהשליה ועוברים לדם האם.

PAPP-A הוא הורמון שכאשר רמתו בדם האם בזמן הריון היא כמחצית מזו שנמדדת בהריון עם עובר תקין, הדבר עלול להיות סימן לתסמונת דאון אצל העובר. Free βHCG הוא הורמון נוסף שאם רמתו בעת הריון גבוהה פי שניים מזו שנמדדת בהריון עם עובר תקין, הדבר עלול להיות סימן לתסמונת דאון אצל העובר.

בדיקת שני הסמנים הביוכימיים הללו בשילוב עם חישוב הסיכון המשוקלל מעלה את אחוז הגילוי לכ-90% ממקרי תסמונת דאון.

רצוי לבצע את בדיקת הדם עד 48 שעות ממועד ביצוע בדיקת השקיפות העורפית. לא ניתן לבצע את בדיקת הדם לאחר השבוע ה-13 ושישה ימים להריון.

עשיתי בדיקת שקיפות עורפית, מה עכשיו?

אם בבדיקת שקיפות עורפית תימצא רמת סיכון גבוהה לתסמונת דאון, ייתכן שיהיה צורך לבצע בדיקות פולשניות, בהתאם להמלצת יועץ גנטי או הרופא המטפל.

במקרה של שקיפות עורפית מוגברת, קיים סיכון מוגבר למומים נוספים:

כאשר בבדיקת השקיפות העורפית נמצא כי עובי שכבת הנוזל התת-עורי בעורף העובר עולה על 2.5-3 מילימטרים יומלץ לאישה ההרה לפנות לייעוץ גנטי, ולשקול לבצע דיקור מי שפיר או בדיקת סיסי שליה, סקירת מערכות מורחבת ואקו-לב עוברי.

שקיפות עורפית העולה על 3.5 מילימטרים נמצאה קשורה גם למומי לב מורכבים, שקשורים למחיצות בין חדרי הלב, לניקוז ורידי לקוי ולבעיות בזרימת הדם ללב. כאשר נמדד ערך שקיפות עורפית גבוה תופנה האישה ההרה לביצוע ' אקו לב עוברי ' – בדיקת אולטרה סאונד ייעודית שבעזרתה ניתן להעריך את תפקוד הלב של העובר בהמשך ההריון.

שקיפות עורפית העולה על 5 מילימטרים מעידה במקרים רבים על התפתחות מומים מולדים נוספים שאינם גנטיים. לפי הדיווחים בספרות הרפואית, רק כ-60% מהעוברים בעלי שקיפות עורפית גדולה מ-5 מילימטרים יהיו תקינים לחלוטין.

בהמשך ההריון ניתן לבצע סקר ביוכימי משולב (Integrated Test) המשלב את תוצאות סקר השליש הראשון עם תבחין משולש המבוצע בשליש השני (בשבועות 16-19 להריון). באמצעות הסקר הביוכימי המשולב ניתן לאתר כ- 95% מהעוברים הלוקים בתסמונת דאון.

חשוב לציין כי תוצאת שקיפות עורפית המצביעה על רמת סיכון נמוכה אינה מבטלת המלצה לבדיקה פולשנית מסיבות אחרות. בכל מקרה יועץ גנטי הינו הגורם המוסמך לייעוץ, המלצה ולקביעת זכאות האישה לבדיקה פולשנית.

בנוסף, בדיקת שקיפות עורפית אינה מחליפה בדיקות אחרות כמו חלבון עוברי כבדיקת סקר לגילוי מומים פתוחים במערכת העצבים. נדגיש שבדיקת שקיפות עורפית אינה סקירת מערכות.

בכל מקרה, על האישה ההרה לפנות עם תוצאת בדיקת השקיפות העורפית לרופא המטפל.

הכנות לבדיקת שקיפות עורפית

    • אין מניעה להמשיך בתזונה רגילה לפני ביצוע הבדיקה. ניתן לצרוך תרופות מרשם כרגיל.
    • הנחיות פרטניות מדויקות יינתנו לנבדקת לפני הבדיקה עצמה.

מהלך הבדיקה לשקיפות עורפית

הבדיקה עצמה היא בדיקת אולטרה סאונד. בדיקת אולטרה סאונד (בעברית על-קול) היא שיטת דימות העושה שימוש בגלי קול בתדר גבוה, שאינם נקלטים על ידי האוזן האנושית. במהלך הבדיקה עוברים עם מתמר (סורק ידני) על האבר הנסרק. המתמר שולח גלי קול אל אבר המטרה וקולט את הגלים המוחזרים ממנו. אלו מתורגמים בעזרת תוכנת מחשב לתמונה של האבר הנסרק.

בדיקת שקיפות עורפית מתבצעת בגישה בטנית או בגישה נרתיקית (ואגינלית), בהתאם לצורך ולגיל ההריון.

כאשר הבדיקה מתבצעת בגישה נרתיקית יש לרוקן את שלפוחית השתן על ידי השתנה לפני תחילת הבדיקה. בעת הבדיקה תשכב הנבדקת על

מיטת בדיקה גינקולוגית. המתמר הנרתיקי יכוסה בכיסוי חד פעמי, וג'ל שקוף על בסיס מים ימרח עליו במטרה לשפר את איכות התמונה המתקבלת.

המתמר יוחדר בעדינות אל נרתיק הנבדקת וההד שיתקבל מגלי הקול המוחזרים יעובד לתמונה באמצעות תוכנת מחשב. סריקת אולטרה סאונד בגישה נרתיקית אינה כרוכה בכאב, אך עלולה לגרום לאי נוחות מסוימת לנבדקת. הסריקה אורכת כעשרים דקות.

כאשר הבדיקה מתבצעת בגישה בטנית ימרח על פני הבטן ג'ל שקוף על בסיס מים במטרה לשפר את איכות התמונה המתקבלת, ומבצע הבדיקה יעבור עם המתמר על פני בטנה של האישה ההרה.

תוצאות הסריקה יימסרו לנבדקת בסיום הבדיקה. אין מניעה לשוב לשגרה לאחר ביצוע בדיקת שקיפות עורפית.

היכן מתבצעת הבדיקה

הבדיקה מבוצעת במרכזי בריאות האישה של מכבי ובמרפאות של רופאי נשים מומחים בביצוע סריקות אולטרה סאונד.