נפיחנות (גזים) - מידע רפואי

Flatulence

עדכון אחרון 14.04.22

הקדמה

נפיחנות משמעותה שחרור גזים ממערכת העיכול דרך פי הטבעת.

נפיחנות יכולה להיות נושא לבדיחות אך לעיתים עודף גזים עלול לגרום למבוכה ולחוסר נוחות. לרוב אפשר לטפל בבעיה באמצעות שינויים בתזונה ובאורח חיים.

נפיחנות היא תופעה נפוצה שכל אחד חווה באופן קבוע. בדומה לנשימה ולהזעה, היווצרות ושחרור גזים מהמעי הם חלק מהתהליכים התקינים המתרחשים בגוף האדם. חלק מהאנשים פולטים רק כמה נפיחות ביום בעוד שאחרים נופחים הרבה יותר. הממוצע הוא כ- 15 פעמים ביום.

מדוע אנשים משחררים נפיחות?

בזמן בליעת מזון, מים או רוק נבלעות גם כמויות קטנות של אוויר, שמצטבר במערכת העיכול. האוויר מורכב ברובו מחנקן ומחמצן. גזים, בפרט מימן, מתאן ופחמן דו חמצני, נוצרים גם בתהליך עיכול המזון. הגוף צריך להיפטר מהגזים המצטברים ועושה זאת באמצעות שחרור נפיחות או גיהוקים.

פעמים רבות האדם לא מרגיש כלל שהוא משחרר גזים כי לרוב הם נטולי ריח והם משתחררים בכמויות קטנות. הריח הרע המאפיין לעתים נפיחות נגרם על ידי גזים שמכילים עקבות גפרית. אלו נוצרים כאשר מזון אינו מתעכל כיאות ומתחיל להירקב במערכת העיכול.

ישנם כמה גורמים אפשריים לנפיחנות. התופעה עלולה להיגרם על ידי בליעת אוויר בכמויות גדולות יותר מהרגיל או עקב אכילת מזונות קשים לעיכול.

כמו כן, נפיחנות עלולה להתפתח בשל בעיות בריאותיות שפוגעות במערכת העיכול, כגון עצירות ותסמונת המעי הרגיז (מחלה שגורמת לקשיי עיכול, לנפיחות בבטן ולשלשול או לעצירות).

מתי יש לפנות לרופא?

יש לפנות לרופא אם מעבר לנפיחנות חווים גם סימפטומים נוספים כגון:

    • כאב בטן.
    • שלשול או עצירות חוזרים.
    • ירידה בלתי מוסברת במשקל.
    • דם בצואה.


לרוב אפשר לטפל בעודף נפיחנות על ידי שינויים בתזונה ובאורח החיים. אם הגורם לנפיחנות קשור לבעיה בריאותית אחרת יתכן שיהיה צורך בתרופות כדי להקל על הסימפטומים בזמן הטיפול במחלת הרקע עצמה.

סימפטומים

במרבית המקרים המצב אינו חמור וניתן להתגבר על הבעיה באמצעות שינויים בתזונה ובאורח החיים. יש לפנות לרופא רק אם קיימים סימפטומים נוספים שמצביעים על מחלת רקע הפוגעת במערכת העיכול.

 

סימפטומים של נפיחנות הנחשבים לבעייתיים ודורשים בירור כוללים:

    • פליטת נפיחות תכופה.
    • פליטת כמות מרובה של גזים בזמן הנפיחה.
    • נפיחות בעלות ריח רע באופן קבוע.

אין הנחיות רפואית להגדרת תדירות או נפח תקינים של נפיחות אך מרבית המטופלים מסוגלים להעריך האם מדובר במצב חריג או בנפיחנות התקינה עבורם. במקרה שהסימפטומים מטרידים או גורמים לחוסר נוחות ניתן לשקול קבלת טיפול.

מתי יש לפנות לייעוץ רפואי?

הסימפטומים המפורטים עלולים להצביע על בעיות בריאות חמורות ודורשים בירור:

    • כאב בטן מתמשך המלווה בנפיחות בבטן.
    • התקפים חוזרים של שלשול או עצירות.
    • ירידה בלתי מוסברת במשקל.
    • בריחת צואה.
    • דם בצואה.
    • סימפטומים שמצביעים על זיהום דוגמת חום גבוה, הקאה, צמרמורת וכאב במפרקים או בשרירים.

גורמים

יתכנו כמה גורמים לנפיחנות. במקרים מסוימים עלולה התופעה להיות תוצאה של מחלות הקשורות למערכת העיכול.

 

שלושת הגורמים העיקריים של נפיחנות חריגה כוללים:

    • בליעת אוויר בכמות גדולה מהרגיל.
    • אכילת מזונות קשים לעיכול.
    • מחלת רקע שפוגעת במערכת העיכול.

בליעת אוויר

בליעת אוויר בזמן אכילה או נשימה היא תופעה תקינה לחלוטין. במקרים מסוימים, קל לבלוע כמויות אוויר גדולות בלי שכלל מודעים לכך. מצב זה עלול להוביל לנפיחנות יתר. אפשר לבלוע הרבה אוויר באמצעות:

    • לעיסת מסטיק.
    • עישון.
    • מציצת קצה עפרון.
    • לעיסה בלתי מספקת ומהירה מדי של מזון. בליעת חתיכות מזון גדולות גורמת לבליעת כמויות גדולות יותר של אוויר.

גם שתיית משקאות חמים או תוססים מגבירה את כמות הפחמן הדו חמצני בבטן אך לרוב אלו ישתחררו דרך גיהוקים מרובים ולא על ידי נפיחנות.

מזון

מזונות רבים מורכבים מפחמימות (שרשרות ארוכות המכילות מולקולות סוכר המחוברות אחת לשנייה). חלק מהפחמימות אינן ניתנות לעיכול ואינן נספגות במעי הדק ולכן מגיעות בשלמותן למעי הגס. המעי הגס מאוכלס בלמעלה מ- 500 סוגי חיידקים שונים שמפרקים את הפחמימות שלא נספגו. בתהליך זה נוצרים גזים המשתחררים כנפיחות.

 

מזונות שמכילים כמות גדולה של פחמימות שאינן נספגות כוללים:

    • שעועית.
    • ברוקולי.
    • כרוב.
    • כרובית.
    • ארטישוק.
    • צימוקים.
    • קטניות.
    • עדשים.
    • שזיפים מיובשים.
    • תפוחים.
    • כרוב ניצנים.

מוצרי הרזייה שמכילים סורביטול (תחליף סוכר) או פרוקטוז (סוג של סוכר) גם כן עלולים לגרום לנפיחנות, מאחר שגם סורביטול וגם פרוקטוז הם פחמימות שאינן נספגות. מיצי פרי רבים מכילים אף הם כמויות גדולות של פרוקטוז.

עיכול של מזונות המכילים פחמימות שאינן נספגות לוקח זמן רב. משמעות הדבר שכל מזון שאינו מעוכל, בסופו של דבר יתחיל להירקב במעיים וישחרר כמויות קטנות של גופרית, אשר גורמת לריח הרע האופייני לנפיחות.

בעיות בריאותיות

בעיות בריאותיות שעלולות לגרום לסימפטומים של נפיחנות כוללים:

    • עצירות.
    • תסמונת המעי הרגיז.
    • צליאק (כרסת). מחלה של מערכת העיכול הנגרמת עקב חוסר סבילות לגלוטן, חלבון שמצוי בחיטה, בשעורה ובשיפון.
    • חוסר סבילות לחלב. מצב בו הגוף אינו מסוגל לפרק לקטוז (סוכר טבעי שנמצא בחלב ובמוצרי חלב) ולספוג אותו לדם.
    • דלקת זיהומית של הקיבה והמעיים (גסטרואנטריטיס).
    • תת-ספיגה. מצב בו המעיים אינם מסוגלים לספוג רכיבים תזונתיים בצורה נאותה.

אבחון

לרוב אין צורך באבחון רפואי, אלא אם קיימים סימפטומים נוספים דוגמת כאב בטן בלתי פוסק או דם בצואה. במקרים אלו יש לפנות לרופא על מנת לברר האם קיימת מחלת רקע שפוגעת במערכת העיכול.

לרוב יופנה המטופל לביצוע בדיקת דם כדי לבחון נוכחות של זיהום או לקבוע אם הבעיה קשורה לחוסר סבילות למיני מזונות מסוימים (למשל, צליאק או חוסר סבילות ללקטוז).

הרופא ישאל את המטופל גם אודות דפוסי היציאות שלו. האם הטלת צואה מצריכה מאמץ או האם הוא סובל מכאב בטן לאחר אכילה. מידע זה עשוי לסייע באבחון עצירות או תסמונת המעי הרגיז.

במקרה של סימפטומים נוספים וחמורים יופנה המטופל לבדיקת אנדוסקופיה. במהלך בדיקה זו בוחנים את פנים הקיבה באמצעות אנדוסקופ (צינורית ארוכה דקה וגמישה עם תאורה ומצלמה בקצה).

טיפול

לרוב ניתן לטפל בנפיחנות יתר באמצעות שינויים בתזונה ובאורח החיים. כמו כן קיימות כמה תרופות ללא מרשם שעשויות לסייע אם הנפיחנות הופכת לבעיה מטרידה.

שינויים תזונתיים

רצוי להימנע מאכילת מזונות עשירים בפחמימות שאינן נספגות.

עם זאת, חשוב להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת לפחות 5 מנות של ירקות ופירות מדי יום. יש לבחור מזונות שמכילים פחמימות קלות לעיכול, כגון:

    • תפוחי אדמה.
    • אורז.
    • חסה.
    • בננות.
    • ענבים.
    • פרי הדר.
    • יוגורט.


אנשים שונים מגיבים בצורה שונה למזונות שונים ולכן חלק מהמזונות המפורטים מעלה עלולים בכל זאת לגרום לנפיחנות אצל חלק מהמטופלים. מומלץ לנהל יומן אכילה כדי לבחון אילו מזונות גורמים להחמרת הסימפטומים ואילו לשיפור.

חלק מהאנשים מעדיפים לאכול שש ארוחות קטנות במהלך היום במקום שלוש גדולות, כי קל יותר לעכל ארוחה קטנה והיא עשויה לייצר פחות גזים.

ישנן מספר עדויות לכך ששתיית תה נענע (מנטה) עשויה להקל על הסימפטומים של נפיחנות.

בליעת אוויר

מומלץ להקפיד על לעיסה איטית של המזון כדי להפחית את כמות האוויר שנבלעת. לעיסה יסודית תסייע גם לעיכול המזון. כדאי להימנע מלעיסת מסטיק מאחר שבזמן הלעיסה נבלעות כמויות גדולות של אוויר.

פעילות גופנית

פעילות גופנית מרובה עשויה לשפר את פעילות העיכול והמעיים. הוכח שהיא מסייעת להפחתת נפיחות ושחרור גז ממערכת העיכול.
כמו כן מומלץ להפסיק לעשן כי העישון גורם לבליעת יותר אוויר מהרגיל ועשן הטבק אף עלול לגרות את רירית מערכת העיכול.

טיפול בתרופת ובתוספים תזונתיים

ניתן לרכוש מספר תרופות ללא מרשם ותוספי תזונה שעשויים להקל על נפיחנות מרובה.

אלפא-גלקטוזידאז (Alpha-galactosidase) הוא תוסף תזונה שהוכח כיעיל לשיפור עיכול פחמימות ולהפחתת נפיחנות. אפשר לקנות אותו בבתי מרקחת ובחלק מחנויות הטבע.

כמו כן ניתן לרכוש טבליות פחם פעיל אשר סופחות גזים ממערכת העיכול ומסייעות בהפחתת הנפיחנות. פחם פעיל אינו מתאים לאנשים שנוטלים תרופות אחרות מאחר שהפחם עלול לספוח את החומרים הפעילים ולפגוע ביעילות התרופה. יש להיוועץ ברופא או ברוקח לפני קבלת החלטה על נטילת טבליות פחם פעיל.

קיימות גם רפידות פחם פעיל שאפשר להכניס לתוך הבגדים. אלו נועדו לספוח את הגזים המשתחררים בנפיחות ולהסוות את ריחן הלא נעים.

פרוביוטיקה גם כן עשויה לסייע בטיפול בנפיחנות. פרוביוטיקה היא תוסף תזונה שנמכר בצורת כמוסות, אבקה או נוזל המעודד שגשוג 'חיידקים טובים' במערכת העיכול. מטרת החיידקים הטובים היא לסייע בתהליך עיכול המזון ולהפחית סימפטומים של נפיחנות, במיוחד בקרב אנשים הלוקים בתסמונת המעי הרגיז.