טרנד המגשים – ארוחה בצבעים

עדכון אחרון 07.02.24

מה יותר מהנה מלאכול ביחד ארוחת ערב בשלל צבעים ביום המשפחה? כשכל אחד אחראי על צבע, הארוחה תהיה מגוונת, מזינה וטעימה – ובעיקר: משפחתית

קחו רעיון לחגוג את יום המשפחה: מגשים בצבעים לארוחה! הרעיון הוא שכל אחד (אפשר כמובן בזוגות, או יותר) יהיה אחראים על צבע. שימו במגש: ירקות, פירות, אגוזים, שקדים ומאכלים נוספים באותו הצבע.

במיוחד ליום המשפחה הקרוב, הכנו לכם מספר מתכונים למנות מגוונות – הן בריאות, טעימות וישתלבו נהדר במגשים הצבעוניים.

שיהיה לכולם יום משפחה מגוון, בריא, טעים, ובעיקר שמח.

מרק כתום (המגש הכתום)

מצרכים:

    • 1 דלעת גדולה חתוכה לקוביות גדולות – אנחנו השתמשנו בדלעת סינית אבל אפשר גם דלורית או חתיכת דלעת ארוזה במשקל
    • 2 שיני שום כתושות
    • 1 בצל בינוני קצוץ גס
    • 1 כפית פפריקה
    • מעט אגוז מוסקט
    • מלח ופלפל שחור טחון לפי הטעם
    • לקישוט: כמה עלי נענע או בזיליקום טריים

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבצל והשום עד להזהבה
  2. מוסיפים את הדלעת ומכסים במים
  3. מוסיפים פפריקה, מלח ופלפל
  4. מבשלים כ-30 דקות עד שהדלעת מתרככת
  5. טוחנים את המרק בעזרת בלנדר מוט
  6. מקשטים בעשבי תיבול (נענע או בזיליקום טרי)

שעועית ירוקה מוקפצת (המגש הירוק)

מצרכים:

    • חבילת שעועית ירוקה קפואה שלמה או חתוכה
    • 2 כפות שמן זית
    • 4 שינים שום כתושות
    • 4 כפות רוטב סויה
    • 2 כפות שומשום קלוי
    • מלח ופלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים את המים ומבשלים את השעועית ( כ-10 דקות) , מוציאים ומסננים, שוטפים במים קרים.
  2. מחממים בווק את השמן ומוסיפים לו שום כתוש, מלח ופלפל, מערבבים.
  3. מוסיפים את השעועית, רוטב סויה, ומערבבים. מבשלים כ-7 דקות.
  4. מוסיפים את השומשום הקלוי ומערבבים.

פלאפלים אפויים (המגש החום)

מצרכים:

  • 2 כוסות גרגירי חומוס קפואים (אפשר גם גרגירי חומוס מושרים לפחות 12 שעות קודם)
  • כוס עלי פטרוזיליה
  • כוס עלי כוסברה
  • 1/2 כוס פירורי לחם
  • 1 בצל
  • 4 שיני שום
  • לתיבול: כפית שטוחה מלח, 1/4 כפית פלפל, כפית שטוחה כמון
  • כפית אבקת סודה לשתייה
  • תרסיס שמן

אופן ההכנה:

  1. מלבד סודה לשתייה, שמים את כל החומרים במערבל מזון וטוחנים עד לקבלת עיסה אחידה.
  2. מניחים במקרר לחצי שעה לפחות.
  3. לאחר מכן, מוסיפים את הסודה לשתייה לתערובת ומערבבים היטב.
  4. יוצרים כדורים בעזרת הידיים ומניחים בתבנית משומנת. מרססים על הכדורים שמן.
  5. מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות למשך 30 דקות.

מתכון באדיבות: מיכל סוקמן, דיאטנית מכבי

ריזוטו פטריות (המגש החום)

מצרכים:

מרכיבים ל-3-4 מנות:

  • 2 כפות שמן
  • 1 בצל בינוני, חתוך לקוביות קטנות
  • 2 סלסילות פטריות (שמפיניון, פורטובלו, יער וכו') חתוכות
  • 1 כפית עשבי תיבול מיובשים (אופציונלי)
  • 2 כוסות אורז "ארבוריו" (אורז ריזוטו)
  • ½ כוס יין לבן
  • 4.5 כוסות מים רותחים או ציר ירקות רותח
  • ½ כוס שמנת צמחית לבישול (למשל של אלפרו)
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • 30 גרם גבינת פרמזן מגוררת (אופציונלי)

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. מכינים את הירקות: מפזרים את הירקות בתבנית, יוצקים מעל שמן זית, מתבלים, מערבבים וצולים כ-20-25 דקות, עד שהירקות מתרככים.
3. מכינים את הריזוטו: מחממים שמן במחבת ומאדים את הבצל עד להזהבה קלה. מוסיפים את השום והפטריות ומאדים, תוך כדי ערבוב, כ-15 דקות, עד שהפטריות מתחילות להתכווץ. מוסיפים את עשבי התיבול היבשים והאורז ומערבבים היטב כ-30 שניות. מוסיפים את היין, מערבבים ומבשלים עד שהוא נספג. מוסיפים את המים, כוס אחרי כוס, ומבשלים תוך כדי ערבוב עד שהנוזלים נספגים, והאורז נהיה רך ודביק. מוסיפים את השמנת, מתבלים ומערבבים.
4. מפזרים מעל הריזוטו פרמז'ן. ניתן להגיש לצד ירקות צלויים

המתכון בשיתוף: אולגה טוכשר

מרק חומוס ועדשים (המגש החום)

מצרכים:

  • 1/2 כוס חומוס מושרה (לפחות לילה) או קפוא
  • 1/2 כוס עדשים שחורים או ירוקים
  • 1/2 כוס גריסי פנינה
  • כוס וחצי של עגבניות מרוסקות
  • 2 כפות שמן זית
  • 4 עלי סלרי קצוצים
  • 2 עלי מנגולד חתוכים
  • 1 בצל בינוני קצוץ דק
  • 2 שיני שום קצוצים
  • 2 גזרים מגורדים דק
  • כפית אורגנו יבש
  • כפית מלח
  • כפית כמון

אופן ההכנה:

  1. מבשלים בסיר את החומוס במים רותחים כשעה ומוסיפים מים לבישול עפ"י הצורך
  2. מוסיפים גריסי פנינה ועדשים ומבשלים כחצי שעה נוספת עד לריכוך.
  3. במקביל, מכינים את הרוטב: מטגנים בשמן הזית את הבצל הקצוץ, הגזר המגורד, השום, הסלרי ומתבלים במלח
  4. לאחר כחמש דקות מוספים את העגבניות המרוסקות ומאדים כעשר דקות.
  5. לסיום מוסיפים לסיר את הרוטב ומערבבים לתערובת אחידה, כשמעליה מפזרים את עלי המנגולד

לביבות בטטה ועדשים טבעוניות (המגש הכתום)

מצרכים:

  • כוס עדשים כתומות מושרים במים רותחים כשעה. אפשר להחליף בכוס מש מבושל או בכוס אפונה ירוקה מבושלת.
  • בטטה גדולה חתוכה לקוביות ומבושלת היטב.
  • בצל גדול קצוץ ומושחם בתרסיס שמן.
  • 2 שיני שום קצוצות.
  • מלח, פלפל, תבלין ראס אל חנות.
  • 2 כפות קווקר טחון.
  • 2 כפות קמח מחיטה מלאה או כוסמין

אופן ההכנה:

  1. למעוך את כל המצרכים.
  2. להניח בצד כחצי שעה עד להיקשרות הרכיבים.
  3. לרפד תבנית בנייר אפיה ולרסס בשמן.
  4. לקרוץ קציצות (לביבות), ולהניח על התבנית.
  5. לרסס שוב בשמן.
  6. לאפות כ-15 דקות מכל צד, בטמפרטורת 220 מעלות.

עוגת גבינה בריאה וטעימה (המגש הלבן)

מצרכים:

  • 7 ביצים במידת לארג'
  • 500 גרם גבינה לבנה 5%
  • 400 גרם יוגורט יווני 7%
  • 200 גרם יוגורט דנונה 3%
  • 50 גרם חמאה
  • קליפה מגורדת מחצי לימון
  • כף תמצית וניל
  • 2 כפות קורנפלור
  • כוס וחצי של סטיבייה (מומלץ להשתמש בכוס חד פעמית)

מתכון נפלא לעוגת גבינה דלת קלוריות שאינה מכילה קמח וסוכר, מאת הגולשת אתי כחלון-צייטלר. העוגה טעימה, אוורירית ומתאימה לשומרים על תזונה ואורח חיים בריא.

אופן ההכנה:

  1. להמיס את החמאה קלות במקרו.
  2. להפריד את החלבונים מהחלמונים – את החלמונים להכניס לקערה עם החמאה.
  3. להוסיף לבלילה את כל החומרים למעט הסטיבייה ולערבב ידנית היטב עד לקבלת לתערובת חלקה.
  4. להקציף במיקסר את החלבונים כ-5 דקות. כאשר מתחיל להיווצר קצף לבן, ניתן להתחיל להוסיף את הסטיבייה בהדרגה כארבע פעמים תוך כדי הקצפה.
  5. להקציף עד שמתהווה קצף גבוה, לבן ולא נוקשה מידי.
  6. לעצור את פעולת המיקסר ולהתחיל לקפל ידנית את קצף החלבונים לתוך תערובת הגבינה. מומלץ לעשות זאת לא בבת אחת, אלא לקחת בכל פעם 3-4 כפות, עד שמקבלים תערובת אחידה.
  7. לרסס בתרסיס שמן תבנית חד פעמית מלבנית בינונית או תבנית עגולה מספר 26, ולהעביר את התערובת לתבנית.
  8. להכניס את התבנית לתנור שחומם מראש ל-165 מעלות. להניח את התבנית במדף האמצעי למשך שעה בדיוק.
  9. לכבות את התנור ולהשאיר את העוגה בתנור לעוד שעה מבלי לפתוח את דלת התנור.
  10. להוציא את העוגה מהתנור ולהכניס למקרר למשך שלוש שעות לפחות בכדי שהיא תתייצב.

גלידת פירות יער (המגש האדום)

מצרכים:

  • 3 כוסות פירות יער טריים או קפואים
  • 250 מ"ל חלב רגיל (ניתן להחליף את החלב בחלב סויה/חלב שקדים/8 כפות מים או בגביע יוגורט (200 מ"ל) עם 1.5-3% שומן.
  • אם רוצים אפשר להוסיף 2-1 כפות אבקת סוכר או ממתיק מלאכותי לקבלת מתיקות דומה.

אופן ההכנה:

  1. טוחנים את הפירות הקפואים במעבד מזון, עד שמתקבל מרקם של סורבה עדין (זה לוקח זמן, לא להתייאש באמצע).
  2. אם בחרתם להוסיף מים ניתן להוסיף אותם מראש עוד לפני שטוחנים את הפירות.
  3. מוסיפים את החלב או את היוגורט וממשיכים לעבד עד לקבלת תערובת אחידה.
  4. מעבירים לכוסות הגשה ואוכלים מיד.