בדיקות וטיפולים לאחר שבר

עדכון אחרון 25.07.23

שבר בגיל המבוגר מהווה אירוע משמעותי, המצריך בדיקות וטיפולים רבים.

חלק מן השברים עשויים להצביע על ירידה בצפיפות העצם (אוסטאופורוזיס)

המשך טיפול אפשרי

למרות שחלק מן המטופלים נזקקים לאשפוז ולשיקום לאחר שבר, חשוב ליצור קשר עם רופא המשפחה כבר בשלב מוקדם, על מנת לקבל הכוונה והפניות להמשך טיפול. רופא המשפחה עשוי להמליץ על מספר אפשרויות טיפול:

 

בדיקות דם

בדיקות דם לרמת ויטמין D, רמת סידן, זרחן ותפקוד הכליות עשויות להקדים טיפול תרופתי למניעת שברים נוספים.

 

טיפול תרופתי

כבר בחודשים הראשונים שלאחר שבר, כתוצאה מירידה בצפיפות העצם, חשוב להתחיל בהקדם בטיפול תרופתי מתאים.

ישנן מספר תרופות המתאימות למטופל לאחר שבר, שמטרתן למנוע שברים נוספים, למנוע את פירוק העצם ו/או לסייע בבניית העצמות. חלק מן התרופות ניתנות בבית, וחלקן במסגרת טיפול יום בסניף מכבי. לעתים ניתן להתחיל טיפול עוד במהלך האשפוז השיקומי.

הרופא יוכל להיוועץ ברופא מומחה מתחום האנדוקרינולוגיה, כדי להתאים את הטיפול המיטבי.

 

פיזיותרפיה

לטיפול הפיזיותרפי חשיבות רבה בשיפור התפקוד והשיקום לאחר שבר, במניעת נפילות ובשיפור איזון משקל הגוף.

הפיזיותרפיסט יבצע אבחון ויבנה תכנית טיפול המותאמת למטופל ולשלב שבו הוא נמצא. חלק מהתכנית כולל תרגול עצמי לחיזוק שרירים ולשיפור ושימור טווחי תנועה. מומלץ להתמיד בתרגול גם בין הטיפולים ולאחריהם.

במקרים שבהם המטופל מרותק לבית, הטיפול יכול להתקיים בבית המטופל. יש להביא למכון פיזיותרפיה של מכבי סיכום אשפוז או הפניית רופא ובהם מצוין במפורש כי נדרש טיפול בבית.

 

אביזרי שיקום וניידות

לעיתים נדרשים בתקופת ההחלמה והשיקום, אביזרים לסיוע בניידות כגון - הליכון, כסא גלגלים, כסא לרחצה או לשירותים ועוד.

בשלב ראשון מומלץ לפנות לעמותות המשאילות אביזרים כמו "יד שרה", "עזר מציון", "עזרה למרפא", ועוד.

ניתן להיוועץ בצוות השיקום לגבי האביזרים הנחוצים. אם בסיום השיקום יתברר כי יש צורך באביזר ניידות לשימוש קבוע, מומלץ לפנות למכון הפיזיותרפיה או הריפוי בעיסוק במכבי, לקבלת המלצה של גורם מקצועי מוסמך.

 

מיצוי זכויות

מטופל לאחר שבר עשוי להתקשות בביצוע פעולות יומיומיות. חשוב לקבל סיכום מידע רפואי מהרופא, ולפנות לעובד סוציאלי במסגרת האשפוז, לצורך מתן מידע על זכויות בגין פגיעה מתמשכת בתפקוד.

זכויות אלה כוללות: נכות ושירותים מיוחדים עבור אנשים בגיל העבודה, חוק סיעוד עבור קשישים, ביטוח סיעודי וזכויות ברשות המקומית.

מיצוי זכויות יכול לסייע בקבלת עזרה בפעולות היומיום. אם המטופל נמצא בביתו, ניתן לפנות לעובד סוציאלי במרכזי מכבי, לקבלת יעוץ בנושא ותמיכה רגשית בהתמודדות עם המצב החדש.

 

התאמת דיור

במקרים שבהם נוצרו קשיי ניידות בעקבות השבר, ניתן לקבל המלצות וסיוע בהתאמת חדרי הבית והאביזרים בו. זאת באמצעות קבלת הפניה לריפוי בעיסוק להתאמת דיור.