הגיל השלישי: איך להתכונן לבדיקות

עדכון אחרון 05.12.19

אריאל אשל, M.Sc

בדיקה רפואית שהיא פשוטה עבור אדם צעיר, עלולה להוות אתגר עבור קשיש שבריאותו אינה במיטבה. כאשר מדובר בקשיש חשוב להשקיע מחשבה בהכנות לבדיקה, בבדיקה עצמה ובמהלכים שלאחריה.

הבנת ההנחיות עבור הבדיקה

בני הגיל השלישי נוטים ללקות יותר מאשר צעירים בבעיות ראיה ושמיעה ואף היכולת התפיסתית שלהם עלולה להיחלש כתוצאה מגילם המתקדם. קשישה שלוקה למשל בדמנציה עלולה שלא להבין כהלכה את ההוראות לגבי איסוף דגימת  והיא עלולה להתנהג בצורה מבולבלת ואפילו להפגין חרדה אם מישהו ינסה לעזור לה.

 

יש גם לקחת בחשבון שקשישים רבים בישראל אינם שולטים בשפה העברית, דבר המקשה על הבנת ההנחיות הנוגעות לביצוע הבדיקות או לאיסוף דגימות. 

 

במקרים של חשש להבנת הנחיות כדאי שקרוב משפחה ילווה את המטופל ויסייע לו בכול הקשור להבנתן. הדברים תקפים במיוחד כאשר מדובר בקשיש הסובל מירידה בשמיעה, או המתקשה בקריאת הוראות מודפסות, או שעלול לשכוח מתי הוא צריך לעבור בדיקה ולמה היא בכלל נחוצה. 

 

כדאי לבקש מהגורם המפנה לבדיקה הוראות כתובות, בכתב גדול קל לקריאה. מאיש מקצוע הנותן הנחיות בעל פה יש לבקש לדבר לאט, בטון מרגיע ולהסביר בסבלנות מה צריך לעשות ומה כוללת הבדיקה, שלב אחר שלב. 

 

ראוי לברר מבעוד מועד אם אצל הרופא או במקום עריכת הבדיקה יש מישהו הדובר את שפת האם של הקשיש. מכבי שרותי בריאות הפעילה שירות מתורגמנות ללא תשלום לטובת חבריה דוברי ערבית ורוסית. 

 

במסגרת השירות, פגישות בין מטופלים למטפלים שאינם דוברים את שפת המטופלים, מלווים בתרגום בזמן אמת, על ידי מתורגמן מקצועי, באמצעות הטלפון. התרגום המלא והמיידי מאפשר למטופל להסביר את עצמו בשלמות, להבין את המידע הרפואי הניתן לו ולקבל החלטות מושכלות לגבי המשך הטיפול. 

סכנות וקשיים פיזיים בהכנת דגימות שתן, צואה וניטור סוכר

לבני הגיל השלישי יש יותר קשיי ניידות, בעיות שיווי המשקל וראייה. הדבר עלול להקשות עליהם או אפילו לסכן אותם כשהם צריכים לבצע פעולות שונות על מנת לספק דגימות לבדיקה. 

 

אדם שלוקה בדלקת פרקים או נוקשות במפרקים עלול להתקשות לאסוף דגימת שתן או צואה ללא עזרה. קשיש בעל ליקוי ראיה חמור או  אצלו ירידה בתיאום התנועות של הידיים עלול להסתבך שעה שהוא נדרש להשתמש במיכל המיועד לאיסוף הדגימה. קל יותר לאסוף את דגימת השתן לתוך כלי קיבול מיוחד מאשר להשתמש בכוסית או בצנצנת שיש צורך לאחוז בה. 

 

הדברים תקפים גם לגבי חולי  הנדרשים להפעיל מכשיר לניטור הסוכר בדם. זכוכית מגדלת עם תאורה יכולה לעזור לחולה סוכרת הסובל מבעיות ראיה לבצע בעצמו את ניטור הסוכר בדם. 

 

חדר האמבטיה והשירותים עלולים להיות מקום מסוכן ומועד לנפילות שהן בעיה נפוצה ובעלת השלכות חמורות, במיוחד עבור אנשים מעל גיל 65. ההתמקדות בתהליך האיסוף עלול למנוע מהקשיש לשים לב למצבים מסוכנים או לא בטוחים. בעת איסוף דגימת שתן או צואה יש להקפיד הקפדה יתירה על הבטיחות (אף אם הדבר נראה לכאורה מובן מאליו), במיוחד כשישנן בעיות ניידות, שיווי משקל או ראייה. 

 

לפני שמתחילים באיסוף הדגימה רצוי להזיז שטיחונים ולשים לב למכשולים אחרים שעלולים לגרום למעידה או לנפילה. יש לייבש רצפה חלקלקה או רטובה ומומלץ להיעזר במעקה או בעזרי תמיכה שהותקנו במיוחד בחדרי השירותים.

 

בכול מקרה יש לבחון היטב את מידת נחיצות הבדיקה וטוב ייעשה אם בן משפחה או מטפל סיעודי יסייע לקשיש לבצע את ההכנות לבדיקה. הפגנת אמפתיה כלפי הקשיש בעת שמסייעים לו תסייע לא פחות מהעזרה הפיזית. 

 

בנוסף לכל האתגרים הגופניים והרגשיים, גם אילוצים כלכליים או 'עודף ניירת ואישורים' עלולים להרתיע את הקשישים לעבור בדיקות חיוניות. אם הבדיקות מהוות נטל כלכלי או מנהלתי עבור אדם קשיש, יש לשוחח על כך עם הרופא ובמידת הצורך לפשט עבורו את התהליכים המנהלתיים בעזרת בן משפחה שיטפל במנהלות. 

הגעה למקום הבדיקה

הגעה למרפאה או למעבדה לצורך ביצוע בדיקה מהווה לעיתים בעיה, במיוחד עבור אלו שאינם נוהגים בעצמם, או בעליי קשיי ניידות ובמקרים אלו ראוי לדאוג למלווה. 

 

אם לצורך ביצוע הבדיקה יש להגיע למקום שאינו מוכר, חשוב לברר מראש כיצד מגיעים לשם וכאשר מדובר ברכב פרטי היכן ניתן לחנות. לא תמיד יהיה חכם 'להפקיר' את הקשיש בפתח המרפאה ולחפש חנייה משך דקות ארוכות. במידת האפשר כדאי להימנע מהגעה בשעות העומס על ידי תשאול מבעוד מועד של המזכירה הרפואית.

 

כאשר ההגעה לבדיקה היא מטלה מסובכת, ראוי לברר עם איש הצוות הרפואי אם ניתן לבצעה בבית באמצעות ביקור בית של אחות או רופא. במקרה של מסירת דגימות ניתן לעיתים רבות להעבירן למעבדה באמצעות שליח או בן משפחה. 

 

מכבי שרותי בריאות מפעילה שירות 'עד אליכם' לטובת חברים המתגוררים באזורים מרוחקים. במסגרת השירות מגיעות ניידות רפואיות המצוידות במכשור משוכלל ורופאים מומחים לסניפים באזורים מרוחקים. כמו כן ניתנים שירותי ייעוץ רפואי באמצעות שיחות ועידה בווידיאו, שעה שהתיק הרפואי פתוח לפני הרופא המומחה. השירות מאפשר למטופל קשיש בעל קשיי ניידות לקבל ייעוץ ללא הזדקקות לנסיעות ארוכות. 

ביצוע הבדיקה

בעת ביצוע הבדיקה כדאי לצמצם למינימום את רעשי הרקע וליצור אווירה שלווה. מומלץ להשמיע למטופל (באמצעות אוזניות של נגן נייד) מוזיקה החביבה עליו.

 

עבור קשישים בדיקת דם פשוטה עלולה להיות חוויה קשה בגלל שעורם דק ועדין יותר, השכבה התת-עורית גמישה פחות, הוורידים הופכים לחלשים יותר ולפיכך הם נוטים לסבול יותר מנבדק צעיר משטפי דם בעקבות דקירת המחט. יש להעדיף שהבדיקה תבוצע על ידי איש מקצוע מנוסה. לעיתים שימוש בסוג שונה של מחט או דוקרן עשוי להקל על הדקירה או להפחית את 

לאחר הבדיקה

הבדיקה עלולה להיות מכאיבה ולגרום לבלבול ולטראומה זמנית. בין אם הקשיש עובר בדיקת דם פשוטה, בדיקה רקטאלית, צילום המחייב הזרקת חומרי ניגוד ובין אם הליך פולשני קצר מכול סוג שסיומתו 'סקופיה', הוא עלול להיקלע למצוקה לאחר זמן ההשגחה הרפואית במעבדה או במרפאה. הוא יתקשה לשוב לביתו בכוחות עצמו ועל כן מומלץ בחום שבן משפחה או מטפל לא רק יביא אותו לבדיקה אלא אף ישיבו הביתה בשלום לאחריה.