אנדומטריוזיס - מה כדאי לאכול וממה מומלץ להימנע?

עדכון אחרון 20.03.24

מיכל סוקמן, מנהלת תזונה מחוזית במכבי

אנדומטריוזיס היא מחלה עם תסמינים שעלולים לפגוע באיכות החיים של האישה. האם תזונה יכולה לעזור? ננסה להפריך כמה מיתוסים

 

אנדומטריוזיס היא מחלה כרונית ודלקתית שבה רקמה של הרחם צומחת מחוץ לרחם. מצב זה גורם לשלל תסמינים כגון דימום פנימי, דלקת מקומית, בעיות מעיים, בעיות בפוריות, היווצרות רקמות צלקת והידבקויות. אנדומטריוזיס עלולה לפגוע באופן קשה באיכות החיים
של האישה. המספרים היום מלמדים שאחת מכל 10 נשים בגיל הפוריות סובלת ממנה.

 

ננסה להפריך כמה מיתוסים בנושא תזונה ואנדומטריוזיס וללמוד איך ביכולתנו להשפיע על עוצמת התסמינים.

תזונה ואנדומטריוזיס

 

נמצא מחקרית כי תזונה יכולה לסייע בהפחתת תסמיני אנדומטריוזיס. דיאטה עשירה בחומצות שומן אומגה 3 ונוגדי חמצון שמקורם בירקות ובפירות מומלצת כחלק מהטיפול הקבוע.
מזונות מעובדים העשירים בשומן רווי (כמו בשר, מוצרי חלב עשירי שומן ושמן קוקוס) נמצאו כמגבירים דלקתיות. מחקר תזונתי מעניין הוכיח שהפחתת שומן רווי ב-50% מהתפריט האישי יכולה לצמצם את כמות האסטרוגן בכ-20%. הפחתה זו יכולה לתרום להקלה בתסמיני האנדומטריוזיס.
מכיוון שמדובר במחלה קשה הפוגעת באיכות החיים, חשוב בהחלט לנצל את המחקר והידע שיש לנו על ניהול תזונתי של המצב כדי לשפר את התסמינים ולשפר את איכות החיים.

האם מטופלות אנדומטריוזיס חייבות להימנע מגלוטן?

 

אין ודאות לגבי גלוטן. תזונה ללא גלוטן היא לרוב מאתגרת ומצמצמת מאוד את היצע המזונות הזמינים. במחקר אחד שנערך בקרב 156 נשים עם אנדומטריוזיס נראה שיפור בתסמינים עם דיאטה נטולת גלוטן. אבל... האם זה בגלל ההימנעות מגלוטן או דווקא עקב ההימנעות מפרוקטן? פרוקטן הוא סיב פחמימתי שנמצא בחלק מהדגנים, ונוכחותו במזון עלולה להוביל לכאבי בטן וגזים. לעיתים מעבר ללחם כוסמין לדוגמה, המכיל כמות נמוכה מאוד של פרוקטן, מספיק כדי להוביל לשיפור משמעותי. חשוב לזכור כי דגנים מלאים הם מקור טוב לסיבים
וכן לוויטמינים ומינרלים, ולכן נרצה להפחית מהם רק אם זה באמת הכרחי.
מכאן שאין המלצה חד-משמעית על הימנעות מאכילת גלוטן, ויש להתאים את ההנחיות לתסמיני המטופלת. בכל מקרה, כל הגבלה תיבחן באופן זמני כדי להבין את ההשפעות על הגוף בצורה מדויקת.

האם מטופלות אנדומטריוזיס חייבות להימנע ממוצרי חלב וסויה?

 

לא הוכח קשר ישיר בין צריכת מוצרי חלב ובין אנדומטריוזיס או דלקתיות. עם זאת, אי-סבילות ללקטוז היא תופעה נפוצה. ידוע שנשים עם אנדומטריוזיס נמצאות בסיכון גבוה יותר לרגישויות למזון ולתסמינים הקשורים למערכת העיכול. במקרים אלו, ניתן להמליץ על צריכת מוצרי חלב דלי לקטוז.
לגבי סויה המחקרים סותרים. אין הוכחה אחת ברורה לגבי הגברת ההיארעות של התסמינים, ולכן נהוג להמליץ על צריכה מתונה של סויה בתפריט (עד 5 מנות בשבוע), בעדיפות למוצרים לא מעובדים כמו טופו ופולי סויה. בכל מקרה כדאי לצמצם מזונות מעובדים ולכן נמליץ להפחית בצריכת מזונות מעובדים על בסיס סויה (כגון תחליפי בשר מעובדים).

מקורות מידע נוספים

אנדומטריוזיס - מידע רפואי