התמכרויות בתקופות מתח – מדריך מקוצר

עדכון אחרון 29.02.24

התמכרויות בתקופות מתח – מדריך מקוצר

בתקופות של מתח מוגבר, הסיכון להתפתחות או החמרת התמכרות גובר באופן ניכר.
כולנו מרגישים חוסר אונים בימים אלו ועבור רבים מאיתנו מדובר בפחד ממשי. כמעט ואין בית בו אין קרובי משפחה הנלחמים ברגעים אלו ממש, חלקנו אף מכירים באופן אישי חטופים, או את הקרובים להם.
בסופו של דבר, כולנו מכורים למשהו ותקופה האחרונה שטלטלה את כולנו, רק טבעי כי החרדה והלחץ הנלווים יובילו אנשים לחפש נחמה בחומרים או התנהגויות המספקים הקלה זמנית.
כאן, במדריך הזה, ריכזנו כמה המלצות מעשיות שיאפשרו לך להמשיך ולנהל התמכרות קיימת ביעילות גם בימים של אי וודאות או לאמץ פרקטיקות שיאפשרו לך להימנע מפיתוח תלות בהתנהגויות חדשות.

צעדי מניעה ראשוניים

גם אם לא מתנהלת ברגעים אלו התמכרות פעילה, חשוב שניקח בחשבון שרבים עשויים להיות בעלי נטייה להתמכרות. או ידוע לך כי ישנה נטייה כזו, ההמלצה הטובה ביותר בתקופה הזו היא פשוטה למדי: אם טרם נחשפת לחומר או התנהגות מסוימת – זה ממש לא הזמן להתחיל. בין אם מדובר בסיגריות, קנאביס, הימורים או פעילויות אחרות שעלולות להוביל להתמכרות, חשוב להימנע מהכנסת מקורות תלות חדשים בתקופות של מתח גבוה.

למי שכבר מתמודד עם התמכרות, מובן החשש מהחמרה בזמן משבר. עם זאת, ייתכן שלא כדאי לנסות שינויים דרסטיים, כגון הפסקת עישון או אימוץ דיאטה קפדנית. זה לא הזמן למחוות גדולות. במקום זאת, כדאי להציב יעדים ריאליים שיאפשרו לכל הפחות לשמור על המצב לפני המשבר.

לאמץ פרקטיקות להפגת המתח

זיהוי פעילויות הרפיה יעילות יאפשרו לך למלא את החלל שמשאירה אחריה התלות. אם ספורט היה מקור להרפיה וחדר הכושר אינו נגיש כרגע, ניתן להתאמן גם בבית. לכל פעילות שמספקת לנו נחמה והרפיה, ישנה חלופה שמתאימה גם לעתות חירום. בחירה בפעילות המתאימה תאפשר לנו לזמן תחושת רוגע ונורמליות בתוך הכאוס.

 

הכרה בכך שמדובר במצב לא שגרתי

זהו לא הזמן לשפוט את עצמנו בחומרה. חשוב שנכיר בכך שפחד, חרדה, דכדוך וירידה במוטיבציה הם תגובות נורמליות למשבר הנוכחי. רגשות כמו בהלה או אשמה עקב שינויים בתפקוד עלולים רק לתדלק התנהגויות ממכרות. במקום זאת, כדאי להתמקד בהבנה שתגובות אלו הן חלק מתגובה בריאה לנסיבות מאתגרות.

לנהל ביעילות את החרדה

אלו כמה צעדים פשוטים שיאפשרו לך למתן חרדה ויהוו חלופה להתפתות אחר התנהגויות ממכרות:

  • להגביל את צריכת החדשות: כדאי לצמצם את הצפייה למהדורה אחת בלבד ובוודאי שמומלץ לצרוך עדכונים מעיתונות ממוסדת ואמינה בלבד. מומלץ לתעדף עיתונות כתובה על פני חדשות בטלוויזיה כדי להימנע מטריגרים חזותיים.
  • עכב"ר: יש להתייחס באופן מידי לרגשות עצב, כעס, בדידות ורעב המהווים טריגרים מרכזיים להתמכרות. מענה לצרכים הפיזיים והרגשיים שלך יאפשרו לך להימנע מהתדרדרות מיותרת.
  • לא לפחד לחפש הסחות דעת: אין שום בושה במעט אסקפיזם. הומור, פעילות מהנה ואפילו צפייה בטלוויזיה יוכלו להציע הקלה ויאפשרו לנו לשמור כוחות לאנשים הזקוקים לנו.
  • לשמור על שגרה: תחושת סדר יום יכולה לספק יציבות חשובה בזמני אי וודאות.
  • לתרגל הכרת תודה – יש סיבה לכך שכמעט כל תורה רוחנית מתמקדת בהכרת תודה. טיפוח תחושת הכרת תודה על הטוב שכן קיים גם עכשיו, יכולה לשנות את נקודת המבט ולהפיג חרדות.


    ניהול התמכרות יעיל בתקופות משבר וחרדה דורש מחשבה מקיפה ורב תחומית. ככל שנעניק עדיפות לרווחה הנפשית שלנו ונזכור להתעכב ולהוקיר את הדברים הטובים והקטנים בשגרה המבורכת, נוכל לשמור עד כמה שניתן על ההבטחות שהענקנו לעצמנו ולהבטיח אורח חיים בריא וחופשי מתלות.

 

מאיה מלכין, עו"ס קלינית, פסיכותרפיסטית והמנהלת הארצית של תחום מניעה וטיפול בהתמכרויות במחלקה לבריאות הנפש במכבי