09 דצמבר 2016 ט' כסלו תשע"ז
מעודכן לתאריך  21.04.2009  באדיבות ה 

ליסטריוזיס

(Listeriosis)

מבוא

ליסטריוזיס היא מחלה זיהומית שנגרמת בעקבות אכילת מזון מזוהם בחיידק ליסטריה מונוציטוגנאז, המוכר בשם המקוצר ליסטריה.
חיידק
זה עלול להימצא במגוון רחב של מזונות מצוננים, מוכנים לאכילה, כגון:
  • כריכים ארוזים.
  • סלטים מוכנים (למשל סלטי ירקות או סלט חומוס).
  • ממרחי
    כבד
    .
  • מוצרי חלב שלא עברו פסטור.
  • חמאה.
  • גבינות רכות כגון ברי או קממבר.
  • גבינות כחולות (גבינות שמכילות עובשים).
  • נקניקים ובשרים מעושנים (בכלל זה פסטרמה ונקניקיות).
  • סלמון מעושן.
  • ירקות שאינם רחוצים, ובכלל זה עלי חסה וכרוב.
  • סושי שמכיל דג נא וכן סושי צמחוני, או מוצרים שמכילים דגים שאינם מבושלים. הסכנה בסושי טמונה בדג הנא שעלול להיות מזוהם בליסטריה. מאחר ובמרבית המסעדות סושי צמחוני יוכן על גבי אותם משטחי עבודה עליהם הוכן הסושי עם הדג, עלול
    החיידק
    לזהם גם את המנה הצמחונית.
 
הדרך הטובה ביותר למנוע את הזיהום היא להקפיד על היגיינה טובה, להימנע מאכילת מזונות שפג תוקפם ולהקפיד על אכסון נאות של מוצרי מזון (בפרט מזון שדורש קירור). ככלל, מומלץ להקפיא דג סלמון טרי ל- 48 שעות טרם השימוש בו ואת הפשרתו (גם הפשרה של דגים אחרים) לבצע במקרר.

סוגי ליסטריוזיס

מבחינים בין שני סוגים של זיהום:
  • ליסטריוזיס שאינו פולשני – זיהום שמוגבל למערכת העיכול בלבד.
  • ליסטריוזיס פולשני – זיהום שחדר לדם או למערכת העצבים המרכזית, בדרכו למוח. זיהום מסוג זה עלול לגרום למוות. שכיחות מקרי המוות בקרב אלו שלקו בזיהום פולשני היא כ- 10% מהצעירים ועד כדי 60% מהמבוגרים.
 

ליסטריוזיס שאינו פולשני

מרבית מקרי הזיהום אינם פולשניים ומסתכמים במחלה דמוית שפעת שכוללת סימפטומים כגון
חום
,
כאב
שרירים,
שלשול
והרגשה כללית רעה. סיכויי ההחלמה מליסטריוזיס שאינו פולשני טובים. במרבית המקרים המחלה תחלוף מאליה תוך כשלושה ימים, ללא כל טיפול.

ליסטריוזיס פולשני

זיהום זה תוקף בעיקר אנשים בעלי מערכת
חיסון
חלשה או מדוכאת, ובכלל זה:
  • מבוגרים לאחר גיל 60.
  • נשים
    בהריון
    ועובריהן.
  • יילודים בני פחות מחודש ימים.
  • חולי
    איידס
    , נשאי איידס, חולי
    סוכרת
    .
  • חולים שמקבלים טיפולים מדכאי מערכת חיסון, כגון טיפולים כימותרפיים או הקרנות.
 
ליסטריוזיס פולשני הוא זיהום חמור שמחייב טיפול רפואי דחוף ואשפוז בבית חולים. במהלך האשפוז יטופל הזיהום על ידי מתן אנטיביוטיות חזקות במיוחד. על אף הטיפול, כ- 35% מהלוקים בליסטריוזיס פולשני ימותו מסיבוך עקב הזיהום.

שכיחות הזיהום

קשה לאמוד את שכיחותו של הזיהום שאינו פולשני, מאחר שהסימפטומים האופייניים לו אינם ייחודיים, ורוב הלוקים בזיהום כלל אינם ערים לכך שמדובר בליסטריוזיס שאינו פולשני.
ליסטריוזיס פולשני הוא מצב נדיר יחסית שתוקף בעיקר מבוגרים. שכיחות המקרים בעולם היא כ- 3-6 מקרים לכל מיליון בני אדם. בישראל מאובחנים מדי שנה 20-40 חולים.
אחת לתקופה עולה סוגיית הליסטריה לכותרות, בעקבות הודעה של חברת מזון על חשש להמצאות חיידקי ליסטריה במוצריה. בחודש ינואר 2009 אספה חברת 'מעדנות' את מוצריה ממדפי המרכולים מחשש להמצאות חיידקי ליסטריה. מספר חודשים קודם לכן הורידה 'תנובה' גבינות שמנת-סלמון ממדפי המקררים, בשל המצאות חיידקי ליסטריה בסלמון המעושן. בקיץ 2007, במסגרת דגימות שגרה שעורך משרד הבריאות למוצרי מזון, נמצא כי פסטרמה של חברת 'עוף טוב' הייתה מזוהמת בחיידקי ליסטריה.