09 דצמבר 2016 ט' כסלו תשע"ז

תזונה נכונה בהריון: ויטמינים ומזון
מה מותר, מה מומלץ, ומה אסור

צריכת מולטי ויטמינים
בהריון

ויטמין A והריון

ויטמין A הוא חומר טרטוגני, העלול לגרום מומים מולדים בעובר. בין המומים אפשר למצוא מומים פתוחים של מערכת העצבים (שדרה שסועה - Spina Bifida), הידרוצפלוס ומומים בדרכי השתן.
נזקים אלו נגרמים במהלך השבועות הראשונים להריון. לכן, מומלץ להגביל את צריכת הויטמין A לפני הכניסה להריון, ובמהלך
ההריון
. יחד עם זאת, קיימים מולטי-ויטמינים המותאמים במיוחד לצריכה על ידי נשים הרות.

חומצה פולית
וחשיבותה בהריון

מחקרים מצאו שחומצה פולית מפחיתה את הסיכון ללדת ילד עם מום לב מולד, וזאת בנוסף להפחתת הסיכון להיווצרות מומים נוספים.
מחסור בחומצה פולית אצל האם במהלך ההריון הוא גורם הסיכון המשמעותי ביותר ללידת תינוק עם שדרה שסועה. לא ברור כיצד בדיוק עוזרת חומצה פולית למניעת שדרה שסועה אך סביר שהיא משפיעה על התפתחות העובר. מעריכים כי נטילת כמות מספקת של חומצה פולית טרם הכניסה להריון ובמהלך ההריון עשויה למנוע 7 מתוך 10 מקרים של פגמים בצינור העצבי (חוט השדרה), לרבות שדרה שסועה.
במהלך 12 השבועות הראשונים להריון יש ליטול מידי יום 400 מיקרוגרם של חומצה פולית (תוסף מזון). בנוסף לכדורי חומצה פולית, מומלץ לצרוך גם מזונות עשירים בחומצה פולית טבעית, כגון ירקות עם עלים ירוקים, קטניות ופירות הדר. חשוב להדגיש שצריכת מזונות אלו אינה תחליף לכדורי חומצה פולית, מאחר שרק החומצה הפולית בכדורים נספגת ב - 100% בגוף.

כיצד תמנעי הרעלת מזון

במהלך ההריון קיימת רגישות גבוהה יותר לזיהומים שמקורם במזון. נשים הרות עלולות לחלות בעקבות הרעלת מזון, בעוד שנשים שאינן בהריון לא יסבלו כלל, או יסבלו ממחלה קלה בלבד. כמו כן, העובר פגיע במיוחד למזהמים מהמזון, מכיוון שהמערכת החיסונית שלו טרם התפתחה, ואינה יכולה להילחם נגד הזיהום ביעילות.
המזהמים המסוכנים ביותר לנשים הרות הם
החיידק
ליסטריה מונוציטוגנאז והטפיל
טוקסופלזמה
גונדי. גם חיידקי הסלמונלה וחיידקי האי קולי יכולים לגרום בהריון למחלות בדרגת חומרה גבוהה, בהשוואה לנשים שאינן הרות.
חיידק
הליסטריה מקורו בקרקע, במוצרי בשר או דג לא מבושלים, וכן במוצרי חלב לא מפוסטרים. חיידק זה יכול להתרבות גם בקירור, ולכן עלול להימצא גם במזונות מוכנים לאכילה שנשמרים במקרר.
בשלבי ההריון הראשונים, חיידק הליסטריה עלול לגרום להפלה. בשלבים מתקדמים יותר של ההריון הוא עלול לגרום ללידת פג, למות העובר או ללידת עובר חולה, שחייו בסכנה. מרבית האנשים שיאכלו מזון מזוהם בליסטריה לא יחלו כלל, אך לנשים הרות סיכון גבוה פי 20 ללקות בזיהום, המכונה ליסטטריוזיס. המחלה מאופיינת בסימנים דמויי שפעת,
שלשול
, והקאה. במידה ואת חשה סימפטומים אלו, יש להיוועץ ברופא הנשים בהקדם.
טוקסופלזמה הוא טפיל שיכול להימצא בקרקע, במוצרי בשר לא מבושלים ובצואת חתולים שנושאים אותו. אישה בהריון שנדבקת בטוקסופלזמה יש סיכוי של %40 להעביר את הזיהום לעובר ולגרום לו פגיעה חמורה. לכן, חשוב להמנע מאכילת בשר נא, ובעת עבודה בגינה או בשעת ניקוי קופסת החול של החתול הביתי, מומלץ להשתמש בכפפות חד פעמיות.
חיידק הסלמונלה יכול אף הוא להימצא במוצרי בשר לא מבושלים, וכן בביצים לא מבושלות או מפוסטרות. סלמונלה גורמת להרעלת מזון חמורה. חיידק זה אינו גורם נזק ישיר לעובר, אולם במידה והאם תסבול משלשול קשה,
הקאה
חמורה,
חום
גבוה, או התייבשות, עלול להיגרם לעובר נזק עקיף.
אי קולי הוא חיידק שיכול להימצא במגוון מזונות שלא עברו חימום או פסטור, או שלא טופלו בצורה היגיינית בעת הכנתם. גם כאן הנזק שיגרם לעובר הוא עקיף.

מאילו מזונות יש להימנע

מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ואיגוד הדיאטנים האמריקאי (ADA) ממליצים להימנע מהמזונות הבאים מחשש להרעלת מזון:
  1. בשר נא ובשר שלא בושל די הצורך: סטייק שלא עשוי WELL DONE, סטייק טרטר וקרפצ'ו.
  2. דג נא, קרפצ'ו דג, סביצ'ה, סשימי וסושי. סושי צמחוני לא מפחית את הסיכון, אם במטבח משתמשים באותם כלים ומשטחי עבודה להכנת שני סוגי הסושי (צמחוני ועם דג).
  3. ממרחי
    כבד
    ובשר מצוננים.
  4. מאכלי ים שלא עוברים בישול.
  5. מוצרי חלב לא מפוסטרים, ובכלל זה חלב וגבינות וכן גבינות בשלות דוגמת ברי, קממבר, רוקפור וגבינה כחולה.
  6. מזונות שמכילים ביצים לא מבושלות או ביצים שלא בושלו די הצורך:
    • ביצה רכה, ביצה עין, חביתה שהחלמון בה עדיין נוזלי.
    • טירמיסו, מוס שוקולד, עוגת מוס, עוגת קרם וכל קרם או קינוח שמכילים קצף ביצים.
    • רטבים לסלט שמכילים ביצים, כמו רוטב הולנדייז ורוטב לסלט קיסר.
    • מיונז ביתי. המיונז התעשייתי מוכן מביצים מפוסטרות, ולכן נחשב בטוח לשימוש.
    • אין לטעום בלילת עוגה בזמן ההכנה אם היא מכילה ביצים לא מבושלות.
  7. נבטים לא מבושלים, כמו נבטי אלפלפא.
  8. מיצי פירות וירקות שלא עברו פסטור.
 

מומלץ לנקוט באמצעי הזהירות הבאים:

  • אל תאכלו מזון מוכן לאכילה אלא אחרי שתחממו אותו לטמפרטורת רתיחה (עד שיעלה אדים). מדובר בבשר קר, כגון פסטרמה, עוף בגריל קנוי, נקניקים, נקניקיות וסלמון מעושן, ובכל מזון מבושל אחר שנשמר בקירור.
  • שטפו היטב פירות וירקות במים וסבון.
  • שמרו על עוד כללי בטיחות מזון – שטיפת ידיים, הפרדה בין מזונות מבושלים ולא מבושלים, הפשרת בשר קפוא במקרר במדף התחתון, שימוש במגבות נייר, וקירור בתוך שעתיים מתום הבישול.
 

הימנעי מחשיפה לחומרים מסוכנים

חלק ממוצרי המזון מכילים חומרים שעלולים להזיק לעובר, ולכן לא רצוי לחשוף אותו אליהם. לא בכל המקרים יש צורך להתנזר, אולם מומלץ לצרוך מינון נמוך יחסית.
  • קפה. צריכה גבוהה של קפאין במהלך ההריון נמצאה כקשורה להפלות מרובות ומשקל
    לידה
    נמוך של העובר. יחד עם זאת, צריכת שלוש כוסות קפה ביום (300 מיליגרם קפאין) במהלך ההריון נחשבת לבטוחה. חשוב לזכור כי קפאין נמצא גם בתה, בקולה, בשוקולד, וכן בתרופות מסוימות לשיכוך כאבים.
  • אלכוהול. אלכוהול נספג במהירות בדם האם, ועובר את השליה אל העובר. תינוקות שנולדו לאמהות אלכוהוליסטיות עלולים אף הם להיות מכורים לאלכוהול וזקוקים לגמילה לאחר
    הלידה
    . כמו כן, תינוקות אלו סובלים מבעיות התפתחותיות קשות ביותר. כיום נוטים להתייחס לאלכוהול כגורם מזיק, שצריכה של כל כמות ממנו במהלך ההריון עלולה להזיק לעובר. אולם, נהוג לחשוב שצריכה מתונה של משקה אלכוהולי ביום בהריון אינה מזיקה. כדאי להיוועץ ברופא הנשים שלך בנושא זה, במידה והוא בעל חשיבות לגבייך.
  • בוטנים. זהו מאכל אלרגני ביותר. נמצא שחלבון מהבוטנים יכול לעבור דרך השליה אל העובר, וכן דרך
    חלב האם
    בהנקה, ולגרום להתפתחות אלרגיה לבוטנים בתינוק. לכן, לנשים שהן, בני זוגן או ילדיהן סובלים מאסתמה או תגובות אלרגיות אחרות, כגון אקזמה או קדחת השחת, מומלץ להימנע מאכילת בוטנים ומזונות שמכילים אותם במהלך ההריון וההנקה. במידה ואינכם סובלים מאלרגיות אלו, ניתן להתעלם מהמלצה זו.
  • דגים. רוב הדגים נחשבים לבטוחים למאכל בהריון, כל עוד שהם מבושלים היטב. דגים מסוימים עלולים להכיל כספית, שהיא מתכת רעילה, בכמויות גדולות יחסית. לכן מומלץ להימנע מאכילת דגים אלו בהריון. ארגון הבריאות האמריקאי, ה-FDA, ממליץ להימנע מאכילת דג חרב, כריש, קינג מקרל ו-TILEFISH במהלך ההריון וההנקה. בנוסף, טונה טרייה, שמשמשת להכנת סושי וסטייק טונה, עלולה להכיל כספית גם היא, ולכן מומלץ להימנע מאכילתה. טונה משומרת נחשבת לבטוחה לשימוש, וכך גם שאר הדגים, אך מומלץ להגביל את הכמות ללא יותר מ- 340 גרם בשבוע (שווה ערך לשתי קופסאות שימורי טונה). איגוד הדיאטנים האמריקאי ממליץ גם להימנע מאכילת דג בס הסלע ו- BLUE FISH, שעלולים להכיל רמות גבוהות במיוחד של מזהמים תעשייתיים.
  • כבד. כבד הוא מקור טוב
    לברזל
    , חלבון ורכיבי תזונה נוספים, אך זהו גם המזון היחיד שמספק כמויות גדולות מאוד של ויטמין A בצורה שיכולה להיאגר בגוף ולגרום להרעלה או למומים בעובר. אישה הרה שאוכלת כבד בקביעות עלולה לצרוך כמויות מופרזות של ויטמין A ובכך להגביר את הסיכון למומים מולדים. לכן מומלץ לצמצם את צריכת
    הכבד
    בהריון.
  • ממתיקים מלאכותיים. מחקרים שנערכו בבעלי חיים לא הצביעו על נזק בעקבות צריכת ממתיקים מלאכותיים בהריון. לכן, אלו נחשבים בטוחים לצריכה בהריון. יחד עם זאת, הממתיק סכרין עובר את השליה ומגיע אל העובר, ומאחר ונמצא קשר אפשרי בין סכרין לסרטן שלפוחית השתן, מומלץ לצרוך אותו בכמות מועטה בהריון, ויש הממליצים להימנע מצריכתו לחלוטין.
 

תשובות לשאלות נפוצות

גיליתי כי אני בהריון לא מתוכנן ולא לקחתי חומצה פולית, מה עליי לעשות?

בכל

הריון
, קיים סיכוי של כ- 3-5% למומים עובריים. נטילת חומצה פולית מקטינה את הסיכוי ללקות במומים הקשורים במערכת העצבים המרכזית, שהם רק חלק מכלל המומים שיתכנו. משרד הבריאות ממליץ לנשים המעוניינות להיכנס להריון ליטול תוספת של 40 מיקרוגרם חומצה פולית לפחות שלושה חודשים לפני ההיריון, וכן במהלך שלושת החודשים הראשונים של ההריון.

מאחר ולא ניתן לשנות את העובדה כי לא לקחת חומצה פולית טרם ההריון, חשוב שתבצעי

סקירת מערכות מוקדמת
מדוקדקת (הדגישי בפני הבודק כי לא נטלת חומצה פולית, על מנת שיוכל להתמקד באיתור מוקדם של מומים שקשורים למערכת העצבים המרכזית), וכן בדיקת חלבון עוברי, שמאתרת אף היא הריונות בסיכון למומים פתוחים במערכת העצבים המרכזית.

לפני ההריון נטלתי מולטי ויטמין. האם להמשיך עם אותו מוצר, או שעלי להחליף למוצר ייחודי להריון?

רצוי ליטול מולטי ויטמין שמתאים לשימוש בהריון, מאחר וחלק מהתכשירים שקיימים בשוק מכילים כמויות גדולות יחסית של ויטמין A . ויטמין זה הוא חומר טרטוגני, שעלול לגרום למגוון מומים מולדים בעובר.

מעבר למולטי ויטמין, כדאי לשקול מתן נוסף של ויטמין D, מאחר ומחקרים שפורסמו לאחרונה מצביעים על חשיבותו של ויטמין זה במהלך ההריון. חסר בויטמין D במהלך הריון עלול להעלות לא רק את הסיכון לרעלת הריון, אלא גם להגדיל את הסיכון לרככת עצמות בתקופת הינקות והילדות. יתר על כן, מחקרים אלו ממליצים על נטילת ויטמין D לא רק במהלך ההריון, אלא גם במהלך תקופת ההנקה על מנת להעלות את רמותיו בחלב האם.

אני מאד אוהבת לאכול בשר בקר, אך הבנתי שזה עלול להיות בעייתי בהריון. מדוע?

ראשית, אין כל בעיה לאכול בשר בקר במהלך ההריון. נהפוך הוא. בשר בקר הוא מקור מצוין לברזל זמין, ולכן רצוי מאד לשלב אותו בתזונת האישה ההרה.

חשוב להקפיד לאכול אך ורק בשר בקר שבושל או נצלה היטב (לפחות לדרגת מדיום-וול), ולהמנע לחלוטין מאכילת בשר בקר נא (דוגמת קרפצ'יו או סטייק בדרגת עשייה 'רייר'), מאחר ובשר בקר עלול להיות נגוע בטפיל הטוקסופלזמה גונדי (טפיל זה נמצא גם בצואת חתולים). הדבקה בעת הריון עלולה לגרום לנזקים קשים לעובר ולכן על נשים הרות להיות ערות לסיכון שבהדבקה. תינוקות שידבקו מאימם בטוקסופלזמה עלולים לפתח

צהבת
ולסבול מפרכוסים ומפגיעה מוחית.

מומלץ לבצע בדיקת דם לנוכחות נוגדנים לטוקסופלזמה טרם כניסה להריון, או סמוך ככל האפשר למועד הכניסה להריון. במידה שקיימים בדם האישה נוגדנים נגד הטפיל, הרי שהסיכון לעובר קטן מאוד. אם האם לא חלתה בעבר, יש לבצע בדיקה נוספת בשבוע ה- 12 להריון, ואצל נשים ללא נוכחות נוגדנים, שוב בשבוע ה- 22 להריון.

אם את חוששת שנדבקת, בצעי

בדיקת נוגדנים
, ופעלי בהתאם לתוצאות. כאשר נרשמת עליה בכמות הנוגדנים מסוג IgM של פי 4 בשתי בדיקות עוקבות, במרווח של 12 שבועות, או אם מופיעים בדמה של אישה הרה נוגדנים מסוג IgM, הדבר מצביע על הידבקות בטפיל.

במידה שנמצא כי אירעה הדבקה בטוקסופלזמה אצל אישה בהריון, יש צורך בהערכת מצבו של העובר, ובפרט אם מדובר בהדבקה בשבועות הראשונים להריון. במקרה זה מומלץ לבצע

דיקור מי שפיר
על מנת לזהות אם הטפיל עבר את השליה וחדר למי השפיר. כמו כן מומלץ לבצע בדיקת אולטרא סאונד כדי לאתר שינויים בעובר אשר יכולים להצביע על הדבקה בטפיל, דוגמת שינוי בהיקף הראש או הופעת הסתיידויות מוחיות.

לאחר הלידה ניתן לבצע ליילוד בדיקת דם לנוכחות הטפיל או נוגדנים נגדו. ניתן גם לערוך ליילוד בדיקת עיניים להערכת נזק אפשרי

ברשתית העין
.

ילודים שאובחנו עם הדבקה תוך רחמית בטוקסופלזמה, בין אם קיימים אצלם סימנים מולדים ובין אם לאו, זקוקים לטיפול כדי למנוע סיבוכים במועד מאוחר יותר.

אכלתי דג נא, ואני סובלת מסימני מחלה דמויי שפעת, חום, כאב שרירים, ומשלשול. מה לעשות?

סימנים אלו עלולים לאפיין מחלה שנקראת

ליסטריוזיס
, שנגרמת בעקבות אכילת מזון מזוהם בחיידק ליסטריה מונוציטוגנאז, המוכר בשם המקוצר ליסטריה. חיידק זה עלול להימצא במגוון רחב של מזונות מצוננים, מוכנים לאכילה, כגון:

  • כריכים ארוזים.
  • סלטים מוכנים (למשל סלטי ירקות או סלט חומוס).
  • ממרחי כבד.
  • מוצרי חלב שלא עברו פסטור.
  • חמאה.
  • גבינות רכות כגון ברי או קממבר.
  • גבינות כחולות (גבינות שמכילות עובש).
  • נקניקים ובשרים מעושנים (בכלל זה פסטרמה ונקניקיות).
  • סלמון מעושן.
  • ירקות שאינם רחוצים, ובכלל זה עלי חסה וכרוב.
  • סושי שמכיל דג נא וכן סושי צמחוני, או מוצרים שמכילים דגים שאינם מבושלים. הסכנה בסושי טמונה בדג הנא שעלול להיות מזוהם בליסטריה. מאחר ובמרבית המסעדות סושי צמחוני יוכן על גבי אותם משטחי עבודה עליהם הוכן הסושי עם הדג, עלול החיידק לזהם גם את המנה הצמחונית.


נשים הרות נמצאות בסיכון גבוה, פי 20 ללקות בליסטריוזיס, בהשוואה לכלל האוכלוסייה.

ליסטריוזיס במהלך ההריון עלול לגרום להפלה, לידת עובר מת, או מוות של

היילוד
לאחר הלידה.

כ- 20-30% ממקרי הליסטריוזיס בעת הריון יסתיימו במות העובר או היילוד, ולכן חשוב שתפני לבצע תרבית דם לאיתור חיידק הליסטריה. אם יתברר שנדבקת ינתן לך טיפול אנטיביוטי, על מנת למנוע את התפשטות הזיהום לעובר, ויבוצעו סריקות

אולטרה סאונד
תכופות על מנת לנטר את מצבו של העובר.

כששבוע ההריון מאפשר זאת, תבוצע לידה מוקדמת על מנת לאפשר מתן טיפול מתאים הן ליילוד והן לאם.